pontosnews.gr
Τετάρτη, 30/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γκιστάβ ντ’Εστάλ: Ο Γάλλος φιλέλληνας που οραματίστηκε την ελληνική γλώσσα ως οικουμενική

Πρωτοποριακές ήταν και οι ιδέες του για την οικονομική και κοινωνική αναδιοργάνωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

9/04/2025 - 10:52πμ
Ο Γάλλος φιλέλληνας και το βιβλίο των απομνημονευμάτων του για την ελληνική γλώσσα

Ο Γάλλος φιλέλληνας και το βιβλίο των απομνημονευμάτων του για την ελληνική γλώσσα

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Γουσταύος ντ’Εϊχτάλ. Με αυτό το όνομα ήταν γνωστός στην Ελλάδα του Όθωνα ο συγγραφέας Γκιστάβ ντ’Εστάλ (Gustave Seligman d’Eichthal, 1804-1886), ο Γάλλος που οραματίστηκε την ελληνική γλώσσα ως οικουμενική, και ήδη τη δεκαετία του 1830 πρότεινε την αποξήρανση της Κωπαΐδας ως μέσο για την καταπολέμηση της φτώχειας που έπληττε τη Βοιωτία (έργο που ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα), αλλά και την κατάρτιση κτηματολογίου(!).

Το 1881, λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου L’Association pour l’encouragement des études grecques (Ένωση για την ενθάρρυνση των Ελληνικών Σπουδών).

Ο Γκιστάβ ντ’Εστάλ γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1804 στο Νανσί της Γαλλίας. Έφερε τον τίτλο του βαρόνου, όπως και ο τραπεζίτης πατέρας του Λουί ντ’Εστάλ, ιδρυτής της ομώνυμης τράπεζας του Παρισιού. Εβραίος το θρήσκευμα, μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό σε ηλικία 13 ετών.

Σκίτσο του Γκιστάβ ντ’Εστάλ σε νεαρή ηλικία (πηγή: commons.wikimedia.org)

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο μαθήτευσε κοντά στον Γάλλο θετικιστή φιλόσοφο και θεμελιωτή της Κοινωνιολογίας Ογκίστ Κοντ (1798-1857). Αυτός τον μύησε στις δοξασίες του κόμη Σεν Σιμόν (1760-1825), ενός από τους πρώτους ουτοπικούς σοσιαλιστές. Ο σενσιμονσιμός, όπως ονομάστηκε το δόγμα του, προπαγάνδιζε την πλήρη εξαφάνιση κάθε ιδιοκτησίας που δεν αποτελούσε προϊόν εργασίας, και επιζητούσε τη μετατροπή του κράτους από μέσο κυριαρχίας και διοίκησης προσώπων σε οργανωτή της παραγωγής και ρυθμιστή των πολιτικών και κοινωνικών πραγμάτων.

Πίστευε ότι η εκβιομηχάνιση, που τότε αναπτυσσόταν, θα έλυνε κάποτε όλα τα κοινωνικά προβλήματα, με την αφθονία και αύξηση των παραγόμενων αγαθών μέσω των νέων τεχνολογιών και την αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής.

Τον Οκτώβριο του 1833 ο ντ’Εστάλ, κυνηγημένος από τη γαλλική κυβέρνηση για τις ιδέες του, έφθασε στο Ναύπλιο κατόπιν πρόσκλησης του γαλλόφιλου Ιωάννη Κωλέττη (1773-1843), που ήταν υπουργός Εσωτερικών, με σκοπό να προσπαθήσει να οικοδομήσει μια βιομηχανική κοινωνία «με επάρκεια αγαθών, φωτισμένη από την επιστήμη, όπου η αγάπη θα εμπόδιζε τον κοινωνικό αγώνα και τον πόλεμο και όπου κυρίαρχο θα είναι το πνεύμα».

Ο Ιωάννης Κωλέττης διά χειρός Adam de Friedel

Ο ντ’Εστάλ διεκδίκησε την πατρότητα της ίδρυσης του Γραφείου Δημόσιας Οικονομίας –που στόχευε στην οικονομική και κοινωνική αναδιοργάνωση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους– ως υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, με φιλόδοξους στόχους όπως η χαρτογράφηση της Ελλάδας, η απογραφή πληθυσμού και η σύνταξη κτηματολογίου.

Πρότεινε μάλιστα ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που στηριζόταν στον εποικισμό της Ελλάδας από ξένους κεφαλαιούχους, στους οποίους θα παραχωρούνταν μεγάλες εκτάσεις από τις εθνικές γαίες. Στο πνεύμα αυτό εντασσόταν και η αποξήρανση της λίμνης της Κωπαΐδας, την οποία πρώτος αυτός πρότεινε.

Παράλληλα με άλλους Γάλλους ομοϊδεάτες του που ζούσαν στο Ναύπλιο, όπως ο Φραγκίσκος Γκραγιάρ (1794-1853, δημιουργός του πρώτου αστυνομικού σώματος στην Ελλάδα, της Χωροφυλακής), είχαν ιδρύσει μυστικά τη Σενσιμονιστική Εταιρεία και προωθούσαν τις ιδέες της. Αυτό το πληροφορήθηκε ο αντιβασιλέας Γιόζεφ Λούντβιχ Άρμανσπεργκ, και με επιστολή του στις 19 Σεπτεμβρίου 1834 ζήτησε από τον πρωθυπουργό πλέον Κωλέττη να λάβει μέτρα κατά του νεαρού Γάλλου και των ομοϊδεατών του. Κατά βάθος ο αγγλόφιλος Άρμανσμπεργκ φοβόταν την επέλαση του γαλλικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις του ντ’Εστάλ.

Ο Γιόζεφ Λούντβιχ Άρμανσπεργκ σε λιθογραφία του Franz Hanfstaengl (πηγή: commons.wikimedia.org)

Μετά την ενηλικίωση του Όθωνα και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Άρμανσπεργκ, ο Κωλέττης έχασε την πολιτική του δύναμη και ο προστατευόμενός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 1835.

Τα μόλις δύο χρόνια που έζησε στην Ελλάδα ήταν αρκετά για να καθορίσουν τη σκέψη του αλλά και τη μετέπειτα δράση του.

Ένα χρόνο αφότου επέστρεψε στη Γαλλία έγραψε το βιβλίο Les Deux Mondes (Οι δύο κόσμοι), στο οποίο περιέγραφε τις αναμνήσεις του από τη διαμονή του στην Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια άρχισε να προπαγανδίζει την καθιέρωση της ελληνικής ως παγκόσμιας γλώσσας. Το 1864 δημοσίευσε στο Παρίσι την ολιγοσέλιδη εργασία «De l’usage pratique de la langue grecque» («Η πρακτική χρήση της ελληνικής γλώσσας»), αποτέλεσμα συνεργασίας που είχε με τον λόγιο Mάρκο Pενιέρη (1815-1897).

(Πηγή: gallica.bnf.fr)

Παίρνοντας αποστάσεις από τους παλιούς σενσιμονιστές συντρόφους του που ήθελαν τη γαλλική ως οικουμενική γλώσσα με το επιχείρημα ότι ήταν γλώσσα με παρελθόν, με πλούσια ιστορία και ποικίλες γλωσσολογικές διαδρομές, και απαντώντας στις μεμονωμένες φωνές που ήδη είχαν αρχίσει να προβάλλουν την αγγλική ως διεθνή γλώσσα, ο ντ’Εστάλ υποστηρίζει ότι μόνο η ελληνική μπορεί να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου του Οι δύο κόσμοι, που μεταφράστηκε και στα ελληνικά, ο ντ’Εστάλ επιχειρούσε να ορίσει ένα σχέδιο για την προώθηση της ελληνιστικής κοινής ως γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας, όπου η τελευταία θα λειτουργούσε παράλληλα με τις εθνικές γλώσσες του κάθε λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη διεύρυνση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, καθώς και την υιοθέτηση της νεοελληνικής προφοράς για την ανάγνωση των αρχαίων.

H δημοσίευση αυτή προκάλεσε συζητήσεις στη χώρα του, στην οποία ενεπλάκησαν αρκετοί μείζονες λόγιοι της εποχής, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας.

Γράφει η Δέσποινα Προβατά στην εργασία της «Η ελληνική ως διεθνής γλώσσα: Μια ουτοπική πρόταση του Gustave d’Eichthal»:

«Χωρίς να διαφοροποιείται από το θεωρητικό πλαίσιο που είχε τεθεί από τους σενσιμονιστές, καθορίζει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί μια γλώσσα η οποία προορίζεται για διεθνή χρήση: αυτές δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο βαθμό διάδοσής της, στην πρακτική ωφέλεια, στην πολιτική και εμπορική σημασία της. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γραμματική τελειότητα του γλωσσικού συστήματος στο οποίο ανήκει, η ευφωνία, ο λογοτεχνικός πλούτος που διαθέτει ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται στον ιστορικό της ρόλο (d’Eichthal, 1887: 224)».

Ο Γκιστάβ ντ’Εστάλ πέθανε στο Παρίσι, στις 9 Απριλίου 1886. Η φίλη του Τζέιν Καρλάιλ, σύζυγος του Σκωτσέζου συγγραφέα Τόμας Καρλάιλ, τον περιέγραψε ως «μια ευγενική ψυχή, έμπιστη, αποφασιστική, και έτοιμη να πεθάνει για τα πιστεύω της». Μετά το θάνατό του, οι γιοι του δημοσίευσαν τα άρθρα του για την ελληνική γλώσσα στον τόμο Gustave d’Eichthal, La langue grecque. Mémoires et notices 1864-1884. Précédé d’une notice sur les services rendus, par M. G. d’Eichthal, à la Grèce et aux études grecques (Παρίσι, Hachette, 1887).

(Πηγή: gallica.bnf.fr)

Πληροφορίες:
• sansimera.gr.
• Δέσποινα Προβατά: «Η ελληνική ως διεθνής γλώσσα: Μια ουτοπική πρόταση του Gustave d’Eichthal», στο Πρακτικά 1ου Συνεδρίου «Η γλώσσα σε άναν κόσμο που αλλάζει», 2005 (και στο argolikivivliothiki.gr).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε νεανική ηλικία, την 15η Φεβρουαρίου 1916 (φωτ.: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston. Public Domain/EH 7743P)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Σεπτεμβρίου 1922: Ο Χέμινγουεϊ φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – Από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, «Στην προκυμαία της Σμύρνης»

29/09/2026 - 2:34μμ
(Εικ.: pikabu.ru)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Καποδίστριας: Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1831 στο Ναύπλιο

27/09/2026 - 1:26μμ
Ο Νικόλαος Πλαστήρας έφιππος, στη Μικρά Ασία, γύρω στο 1922 (πηγή: commons.wikimedia.
org/wiki/
File:PLASTIRAS-1922)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Τσακίστε το Συναγερμό»: Το μανιφέστο Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών στην αναπληρωματική εκλογή Έβρου του ’53

27/09/2026 - 11:06πμ
Δείπνο της εκστρατείας «Golden Rule» στο Willard Hotel της Ουάσινγκτον, 24 Οκτωβρίου 1924 (φωτ.: 	
Library of Congress / National Photo Company Collection)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1924: Τα κύπελλα των ορφανών από τη Μικρασία σε δείπνο της Νέας Υόρκης

25/09/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κέρκυρα: Τιμήθηκαν τα 110 χρόνια από την άφιξη του σερβικού στρατού στα Ιόνια Νησιά

24/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Μπελίντα: Το αηδόνι του μουσικού θεάτρου που «πέταξε» νωρίς

21/09/2026 - 5:14μμ
«The New York Times», 6 Νοεμβρίου 1921: δημοσίευμα για τις αναφορές σχετικά με τις σφαγές και τις εκτελέσεις Ελλήνων στον Πόντο (φωτ.: The New York Times, 6 Νοεμβρίου 1921, σελ. 22)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

21 Σεπτεμβρίου 1921: Η Αμάσεια μέσα από τα μάτια των Αμερικανών

21/09/2026 - 9:55πμ
Από τις πρώτες φωτογραφίες των ορφανών προσφυγόπουλων που συγκέντρωσε και περιέθαλψε το Άσυλο Παιδιού Βόλου  (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1922: Το «μαύρο κύμα» φτάνει στον Βόλο – 12.000 πρόσφυγες σε μια πόλη 30.000 κατοίκων

19/09/2026 - 5:00μμ
Ο Μήτσος Λυγίζος σε στιγμιότυπο από την ταινία «Ο τσαχπίνης» (1968)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μήτσος Λυγίζος: Το σπουδαίο έργο ένος πνευματικού ανθρώπου και ο… «Λουστράκος»

18/09/2026 - 6:23μμ
Πιλότος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα 10 μίλια του Αιγαίου: Το διάταγμα του 1931 που η Τουρκία αμφισβήτησε δεκαετίες αργότερα

18/09/2026 - 9:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas?locale=el_GR)

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας: Αγιασμός και παραδοσιακό γλέντι για τη νέα πολιτιστική χρονιά

3 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

«Ελλάδα 2.0»: Υποβλήθηκε το τελευταίο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ξεκίνημα με νίκη στη Γαλλία για τον Άρη

4 ώρες πριν
Η καθηγήτρια Gonda Van Steen, κάτοχος της Έδρας Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London (πηγή: thenationalherald.com)

Θεσσαλονίκη: 500 υιοθετημένα παιδιά της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου ζητούν την ελληνική ιθαγένεια

4 ώρες πριν
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Μαρόκου Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι (φωτ.: moroccoworldnews.com)

Μαρόκο: Η Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Rokas Lukosevicius)

Euroleague: Νίκη στο Κάουνας για τον Ολυμπιακό

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV