pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

Δεν πάνε όλα ρόδινα για την Τουρκία. Απέτυχε στην επίδειξη ισχύος στη Θράκη και ανησυχεί για τις διπλωματικές κινήσεις της Κύπρου – Του Παντελή Σαββίδη

13/06/2026 - 9:47πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)

Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η αποτυχία της Άγκυρας να επιδείξει ισχύ στην Ξάνθη με αφορμή τη δίκη των κατηγορουμένων μειονοτικών που προπηλάκισαν τον μουφτή Κομοτηνής το 2024 και οι μελετημένες διπλωματικές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύουν ότι η διπλωματία και η πολιτική  της Άγκυρας έχουν όρια και είναι αντιμετωπίσιμες.

Απομένει να πάρει μάθημα αποτροπής και στο πεδίο. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η Αθήνα θα εγκαταλείψει το φοβικό σύνδρομο που την διακατέχει.

Η Τουρκία έχει συνηθίσει να εμφανίζει την πολιτική της στην περιοχή ως αδιάκοπη πορεία επιβολής. Στη Θράκη επιχειρεί να εμφανίζεται ως προστάτης και καθοδηγητής της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην Κύπρο εμφανίζεται ως δύναμη που καθορίζει τις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Δεν πάνε όλα ρόδινα για την Άγκυρα.

Στη Θράκη, η απόπειρα επίδειξης ισχύος του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, με αφορμή τη δίκη για τον προπηλακισμό του νόμιμου μουφτή, δεν είχε το αποτέλεσμα που πιθανώς επιδίωκαν οι οργανωτές της. Η κινητοποίηση ανθρώπων του προξενικού μηχανισμού, η παρουσία παραγόντων από την Τουρκία και η κάλυψη από τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν έναν σαφή στόχο: να σταλεί μήνυμα ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ελέγχει το κλίμα στη μειονότητα.

Μόνο που αυτή τη φορά το μήνυμα δεν πέρασε αναπάντητο. Απέναντι στη συγκέντρωση υπέρ των κατηγορουμένων εμφανίστηκε μια άλλη παρουσία, εξίσου σημαντική και πολιτικά πολύ πιο αποκαλυπτική: μουσουλμάνοι πολίτες της Θράκης που αντιτάχθηκαν στις μεθοδεύσεις του Προξενείου. Αυτό είναι το στοιχείο που πρέπει να κρατήσει η Αθήνα. Δεν πρόκειται για μια σύγκρουση χριστιανών και μουσουλμάνων. Πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα σε πολίτες που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα, δημοκρατικά και ειρηνικά, και σε έναν μηχανισμό που προσπαθεί να τους μετατρέψει σε εργαλείο ξένης πολιτικής.

Αυτό ακριβώς είναι το πολιτικό πρόβλημα για την Άγκυρα. Όσο και αν επενδύει σε δίκτυα, συλλόγους, ψευδοθεσμούς, παρασκηνιακές πιέσεις και εκλογικούς σχεδιασμούς, μέσα στη μειονότητα φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια κρίσιμη μάζα που δεν θέλει να ζει υπό επιτήρηση.

Δεν θέλει ούτε εκβιασμούς ούτε φόβο ούτε καθοδήγηση από προξενικά γραφεία. Θέλει κανονικότητα. Και η κανονικότητα αυτή μπορεί να γίνει το ισχυρότερο όπλο της ελληνικής πολιτείας, αν η Αθήνα πάψει να αδρανεί.

Το ίδιο διάστημα, η Τουρκία βλέπει και την Κύπρο να κινείται διπλωματικά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ένα απλό διμερές έγγραφο. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη μεταβολή ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Λευκωσία ενισχύει τη σχέση της με το Παρίσι, εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα και το Ισραήλ, λειτουργεί ως κόμβος περιφερειακής ασφάλειας και ανοίγει διαύλους ακόμη και σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, τις οποίες η Τουρκία θεωρούσε σχεδόν αυτονόητο πεδίο επιρροής της.

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και η τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα είχαν ισχυρό συμβολισμό. Για την Άγκυρα, που επένδυσε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και προσπάθησε να εντάξει εκεί το ψευδοκράτος ως παρατηρητή, η εικόνα ενός Κύπριου προέδρου να γίνεται δεκτός με τιμές στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας είναι διπλωματικά ενοχλητική.

Έτσι, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε δύο παράλληλες δυσκολίες. Στη Θράκη, η προξενική επιρροή δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μένει αμυνόμενη, αλλά χτίζει δίκτυα ισχύος, ασφάλειας και διεθνούς νομιμοποίησης. Η Άγκυρα απειλεί, προειδοποιεί και προσπαθεί να εμφανιστεί κυρίαρχη του παιχνιδιού. Όμως οι κινήσεις της δείχνουν περισσότερο ανησυχία παρά αυτοπεποίθηση.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να υποτιμήσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Αλλά δεν πρέπει και να τον υπερτιμήσουν.

Η Τουρκία πιέζει, επειδή αισθάνεται ότι σε κρίσιμα μέτωπα χάνει έδαφος. Και αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα των τελευταίων ημερών: η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, αλλά δεν είναι παντοδύναμη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης)

Ξάνθη: Με έντονη ποντιακή και μικρασιατική παρουσία οι 35ες Γιορτές Παλιάς Πόλης

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

37 λεπτά πριν
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη για τα Τέμπη: Ομόφωνα απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας τα αιτήματα αναβολής

2 ώρες πριν
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Hannibal Hanschke)

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες: Ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν – Αύριο κοινή συνάντηση

2 ώρες πριν
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign