pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο καταραμένος ροκ σταρ με τις ποντιακές ρίζες

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1990, αλλά δεν ξεχάστηκε. Του Σπύρου Δευτεραίου

6/12/2021 - 6:02μμ
(Φωτ.: Facebook / Παύλος Σιδηροπούλος)

(Φωτ.: Facebook / Παύλος Σιδηροπούλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Βράδυ 6ης Δεκεμβρίου του 1990. Στα δημοσιογραφικά γραφεία «έσκασε» μια δυσάρεστη είδηση: Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν νεκρός. Την αιτία θανάτου την υποψιάστηκαν όλοι. Άλλωστε και ο ίδιος δεν κρυβόταν. Είχε μιλήσει ανοιχτά για τον εθισμό του. Ήταν μόνο 42 χρονών.

Τα δάκρυα άρχισαν να τρέχουν. Αδικία. Αλλά και ο ίδιος το τελευταίο διάστημα προτού πεθάνει δεν περνούσε καλά. Ασφυκτιούσε σε ένα κόσμο ξένο, εχθρικό πλέον σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Όταν ο Πόντος συνάντησε την Κρήτη

Μέλος αστικής οικογένειας, ο Παύλος Σιδηρόπουλος είδε το φως της ζωής το 1948. Ο πατέρας του, Κώστας, καταγόταν από εύπορη οικογένεια καπνεμπόρων του Πόντου. Είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ, όμως πολιτικά ανήκε στην Αριστερά.

Οι Σιδηρόπουλοι ήταν Πόντιοι εκ Ρωσίας, αστοί, που ζούσαν από την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1918 στο Σοχούμι της Ρωσίας. Από τη Ρωσία οι Σιδηρόπουλοι το 1923 ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς όπου επίσης ασχολήθηκαν με το εμπόριο καπνού.

Από την πλευρά της μητέρας του Τζένης, ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά, ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Παύλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετά τη γέννηση της αδελφής του Μελίνας η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα.

H πρώτη φωτογραφία του συνοδεύεται και από πιστοποιητικό (φωτ.: Facebook / Παύλος Σιδηρόπουλος)

Ο μικρός Παύλος ήταν καλός μαθητής, αλλά όχι και το πιο μελετηρό παιδί. Στην έκρηξη της εφηβείας του ζούσε στη ροκ Αθήνα. Πήγαινε στα κλαμπ της εποχής, στις συναυλίες, χόρευε, φλέρταρε γιατί ήταν και ωραίο παιδί.

Και το 1967 ανέβηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά για να σπουδάσει στο Μαθηματικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

(Φωτ.: Facebook / Παύλος Σιδηροπούλος)

Ροκ και χούντα

Το να μιλάς για «ελληνικό ροκ» στη δεκαετία του 1960 προκαλούσε μειδίαμα. Όχι ότι έλειπαν οι καλές προσπάθειες, απλά οι δισκογραφικές δεν είχαν και τρελή διάθεση να επενδύσουν σε κάτι που τους φαινόταν εξωπραγματικό.

Μπορεί κάθε πολυκατοικία να είχε και από ένα γκρουπ που ονειρευόταν να εξελιχθεί σε Rolling Stones από τα Πετράλωνα –ή έστω Beatles από τη Λειβαδιά–, αλλά συνήθως το όνειρο τελείωνε γρήγορα. Στις μουσικές σκηνές, βέβαια, ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Το φοιτητικό του πάσο (φωτ.: Facebook / Παύλος Σιδηροπούλος)

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είχε τη μουσική μέσα του. Όταν σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη συγκατοικούσε με τον Βαγγέλη Γερμανό, τον γνωστό.

Και λίγο αργότερα γνωρίστηκε με τον Παντελή Δεληγιαννίδη, τότε κιθαρίστα των Olympians. Κατέβηκαν στην Αθήνα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το συγκρότημα-ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφόρησαν ένα 45άρι και έκαναν εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές.

Το 1972 ενώθηκαν με το συγκρότημα «Μπουρμπούλια» και κυκλοφόρησαν 45άρι δίσκο με τίτλο Ο Ντάμης ο σκληρός.

Όμως το μεγάλο άλμπουμ δεν ήρθε ποτέ.

https://www.youtube.com/watch?v=UtWcYxT8Hkg

Μια σωρεία από ατυχίες και η απόφαση του Δεληγιαννίδη να φύγει για την Αγγλία το 1974 είχαν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση του μουσικού σχήματος. Λίγο μετά ο Σιδηρόπουλος επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα, ύστερα από παράκληση της οικογένειάς του που πήγε να τον βρει. Για λίγο εργάστηκε στην επιχείρηση του πατέρα του.

Από τον Μαρκόπουλο στον «Μπάμπη τον φλου»

Στην Μεταπολίτευση το πολιτικό τραγούδι κυριάρχησε. Ο Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε τρεις δίσκους, αλλά και στις συναυλίες του στο Ηρώδειο.

Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος ο Σιδηρόπουλος δήλωσε αργότερα ότι ήταν μια «νεκρή περίοδος» η συνεργασία του με τον συνθέτη. Άλλωστε το είδος που πρέσβευε ο Μαρκόπουλος τον εγκλώβιζε.

Η μοίρα και ο Δημήτρης Πουλικάκος έφεραν στο δρόμο του τη «Σπυριδούλα», μια μπάντα στην οποία οφείλεται ένας ιστορικός δίσκος. Ο Μπάμπης ο φλου θεωρείται ορόσημο για την ελληνική ροκ μουσική, καθώς έσπασε και το ταμπού του ελληνικού στίχου.

Ο «Ασυμβίβαστος», το «Να μ’ αγαπάς» και η ποπ κουλτούρα

Το 1977 ο Σιδηρόπουλος εμφανίστηκε ως ηθοποιός στο έργο της Ευγενίας Φακίνου Στο Κουρδιστάν, που ανέβηκε στο θέατρο «Κάβα». Επί σκηνής ερμήνευε τον «Μπουλντόζα»!

Και φτάνουμε στον Ασυμβίβαστο. Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Θωμόπουλος έκανε μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Παύλο, που πήρε καλές κριτικές και έκοψε συμπαθητικό αριθμό εισητηρίων. Αλλά μέχρι εκεί.

Όμως, το όνομά είχε αρχίσει να δυναμώνει. Σε αυτό βοήθησε και ένα σπουδαίο τραγούδι από το φιλμ, που έγινε διαχρονική επιτυχία και αγαπημένο πολλών:

(«Μα, τι ωραίο τραγούδι είναι αυτό. Γιατί δεν φέρνουμε καλεσμένο αυτόν που το τραγουδάει», είχε αναρωτηθεί τηλεπαρουσιάστρια στα τέλη των ’90s. Τι να της πεις τώρα.)

Το 2003 ο Ανδρέας Θωμόπουλος γύρισε και το Να μ’ αγαπάς. Χωρίς να ονοματίζεται ο Σιδηρόπουλος, το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την περίοδο της συνεργασίας τους. Οι φόβοι, οι δαίμονες αλλά και η μοναδική προσωπικότητα ενός νεαρού μουσικού είναι το θέμα ενός ξεχωριστού, συγκινητικού και με ψυχή φιλμ.

Εκτός από τον Ανδρέα Θωμόπουλο, κοινός παρονομαστής με τον Ασυμβίβαστο ήταν η ερμηνεία της Μπέτυς Λιβανού σε μια εμφάνιση που προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Άντε… και καλή τύχη μάγκες

Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος κατέληξε σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές έπαιζε μαζί του μέχρι το τέλος, τους «Απροσάρμοστους».

Μαζί ηχογράφησαν μια σειρά σημαντικών δίσκων και έκαναν διαρκώς ζωντανές εμφανίσεις.

Το 1982 κυκλοφόρησαν το Εν λευκώ. Τα τραγούδια «Η» και «Αντεργκράουντ με στρας» λογοκρίθηκαν για «προτροπή στη χρήση ναρκωτικών», και το τραγούδι «Ύστατη στιγμή» για «προσβολή της δημοσίας αιδούς».

Με τον Δημήτρη Πουλικάκο (φωτ. Facebook / Παύλος Σιδηροπούλος)

Λίγο νωρίτερα είχε αρχίσει η εξάρτηση του από ουσίες. Αν και είχε προσπαθήσει να ξεκόψει, δεν τα κατάφερε.

Το καλοκαίρι του 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν ότι υπάρχει πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει ακριβώς τι συνέβαινε. Η επίσημη διάγνωση ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος».

Το πρόβλημα με την υγεία του και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν τον είχαν κάνει ψυχολογικό ράκος.

Με τη μητέρα του (φωτ.: Facebook / Παύλος Σιδηροπούλος)

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο κλαμπ «Αν»,  όπου ο Σιδηρόπουλος εμφανιζόταν με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να δουλεύουν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για τον Δεκέμβριο.

Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μία φίλη του.

Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στον Νέο Κόσμο, στο σπίτι μίας άλλης φίλης του, σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης. Ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο μύθος

Χαρισματικός, ταλαντούχος, ευαίσθητος. Ένας συνδυασμός που μάλλον δεν είχε τρελή τύχη επιβίωσης στη σημερινή εποχή.

Με τα χρόνια ο μύθος του Παύλου Σιδηρόπουλου, ενισχύθηκε, γιγάντωθηκε.

Η μορφή και τα τραγούδια του έγιναν τρεντ αλλά και ένα «ευαγγέλιο» για ολόκληρες γενιές. Υπερβολή ή όχι, ο Παύλος Σιδηρόπουλος δικαιώθηκε μετά θάνατον. Γιατί ίσως εν ζωή να μην το άντεχε.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2026 - 4:53μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

24/07/2026 - 2:00μμ
Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

23/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο αριστοκράτης δευτεραγωνιστής του ελληνικού σινεμά είχε τις με ρίζες του στη Σμύρνη

23/07/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: Κολάζ φωτογραφιών από alikivougiouklakiofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Είχε ένα μυστικό «κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη» – Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που δεν γνώρισε ποτέ το κοινό

23/07/2026 - 12:20μμ
Διαδήλωση κατά του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1908, στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πηγή: Dwight, Harry Griswold (1915) Constantinople, Old and New, New York & London: Harper Brothers, p. 465)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεσσαλονίκη: Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και το μυστικό κίνημα

23/07/2026 - 9:56πμ
Ο Γ. Κατσάνης στα βουνά της Κύπρου, το 1966 (πηγή: Λίνα Κατσάνη / sigmalive.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κύπρος, 21 Ιουλίου 1974: Ο Σερραίος ήρωας Γεώργιος Κατσάνης πέφτει νεκρός από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή

21/07/2026 - 4:33μμ
(Φωτ.: Instagram / tolis_voskopoulos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο: Η διαδρομή ενός μύθου από τη Μικρά Ασία έως την αθανασία

19/07/2026 - 4:33μμ
Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

18/07/2026 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Mariakray / Pixabay)

Κρήτη: Δίχρονο αγοράκι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα

4 λεπτά πριν
Το σπίτι του ζευγαριού που επισκεφθηκε η 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στη Σύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Σολάρης)

Σύρος: Ποινική δίωξη στο ζευγάρι για τον βίαιο θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

1 ώρα πριν
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Είχε στόχο το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου

2 ώρες πριν
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign