pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Σπανός: Ο δημιουργός που έφερε την Ευρώπη στο ελληνικό τραγούδι και έγραψε ιστορία

Για τον «Παριζιάνο» της καρδιάς μας γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

26/07/2024 - 10:22πμ
Ο Γιάννης Σπανός σε φωτογραφία του 2010 (φωτ.: EUROKINISSI)

Ο Γιάννης Σπανός σε φωτογραφία του 2010 (φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ερωτικά, ήταν αδύνατο να συνυπάρξω με άλλον άνθρωπο. Δεν μπορούσα να παίζω πιάνο, να φτιάχνω μουσική και να τ’ ακούει από το δίπλα δωμάτιο ένα άλλο άτομο. Βίωσα συνειδητά τη μοναξιά μου επ’ αυτού. Βγαίνοντας, όμως, είχα μαζί μου όλο τον κόσμο, και μέχρι το πρωί μάλιστα»!

Με λίγα και μεστά λόγια ο Γιάννης Σπανός είχε δώσει το στίγμα για την προσωπική ζωή του. Και ήταν από τις ελάχιστες φορές που μίλησε για κάτι πέρα από το έργο του.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, επιβλήθηκε σε μια περίοδο που το είδος το οποίο έγραψε ιστορία, ήταν από ένα σημείο και μετά ολίγον εκτός. Ενίοτε –όταν άρχισε η πολιτικοποίηση της Μεταπολίτευσης–, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Όχι όμως το δικό του, που όχι μόνο βρήκε διαύλους να επικοινωνήσει με τον κόσμο αλλά και να επιβληθεί. Γιατί τελικά η μελωδία, ο λυρισμός και η μοναδικότητα του ταλέντου του, δεν επηρεάστηκαν ποτέ από μόδες και πολιτικές καταστάσεις.

Με Αλεξίου, Πάριο και Καλαϊτζή στην ηχογράφηση της «Οδού Αριστοτέλους» (φωτ.: facebook / Γιάννης Σπανος – Spanos Giannis)

Από το Κιάτο στο Παρίσι

Σαν σήμερα, 26 Ιουλίου 1934, γεννήθηκε στο Κιάτο το τρίτο παιδί ενός οδοντιάτρου. Αν και λόγω πολέμου που καιροφυλακτούσε υπήρχαν δυσκολίες, οι γλυκές και όμορφες αναμνήσεις ήταν κυρίαρχες στην μνήμη του μετέπειτα συνθέτη. Όπως βέβαια και η ύπαρξη ενός πιάνου που υπήρχε στο σπίτι τους.

Αρχικά έπαιζε η μεγαλύτερη αδελφή του, αλλά ο μικρός Γιάννης είχε μαγευτεί.

Όπως είχε πει ο συνθέτης: «Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, οι άλλοι κατάλαβαν την κλίση μου προς τη μουσική. Δεν είναι και πολύ καλό αυτό, γιατί μπορεί να νομίζεις ότι ξέρεις πολλά, αλλά στην ουσία να ξέρεις ελάχιστα. Είναι σαν το σχολείο όπου “πηδάς” τάξεις, χωρίς να έχεις ωριμάσει στη γνώση».

Με την Τάνια Τσανακλίδου (φωτ.: facebook / Γιάννης Σπανος – Spanos Giannis)

Λίγο αργότερα από τη συνειδητοποίηση, αρχίζει να φοιτά στο Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, ενώ αγόραζε συνέχεια παρτιτούρες κι έπαιζε μετά μανίας κοντσέρτα ολόκληρα του Τσαϊκόφσκι. Κόντεψε να πάθει αγκύλωση, και όπως είχε εξομολογηθεί: «Σε νεαρή ηλικία, αφού έπαιζα δύσκολα πράγματα και τα χέρια μου δεν είχαν ωριμάσει –δεν ήμουν δηλαδή παιδί-θαύμα, σαν τον Σγούρο, που έπαιζε καταπληκτικά από 5 ετών–, σύντομα είπα να περιοριστώ σε αυτά που μπορώ να κάνω κι έτσι στράφηκα στο τραγούδι».

Και μετά ακολούθησε η «επανάσταση».

Αρχίζει και δουλεύει ως πιανίστας σε σχολή χορού. Του άρεσε μεν, αλλά εκεί έπαθε το πρώτο ατύχημα με τα χέρια του, από το πολύωρο παίξιμο. Ακολουθεί η στρατιωτική θητεία και γύρω στα 20 βρίσκεται στο Παρίσι. Ευγενική μεν χορηγία του πατρός, αλλά ο νεαρός πιανίστας δουλεύει στην πόλη του φωτός για να μπορέσει να επιβιώσει.

Αρχίζουν οι γνωριμίες και οι παρέες. Ονόματα που έγραψαν ιστορία στη γαλλική κουλτούρα συνεργάστηκαν με τον Έλληνα δημιουργό. Μέχρι και η Μπριζίτ Μπαρντό τραγούδησε δημιουργίες του. Μόνο που δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ήταν σταρ η Μπριζίτ τότε.

Έρχεται το Νέο Κύμα

Γνωρίζει κανείς πότε γράφει ιστορία; Όχι βέβαια, ειδικά όταν μιλάμε για εποχές όπως οι αρχές του ’60, όπου λες και άνοιξε ένα παράθυρο και μπήκαν μέσα ταλέντο και δημιουργία. Η πρώτη ελληνική δουλειά του Γιάννη Σπανού προέκυψε από μια συνάντηση για συνέντευξη με τον Γιώργο Παπαστεφάνου. Γίνονται φίλοι και ο δεύτερος τον γνωρίζει με έναν άνθρωπο που λίγο αργότερα αφήνει τη δική του σφραγίδα στο χώρο: Τον Αλέκο Πατσιφά. Το πρώτο ελληνικό τραγούδι του Σπανού, το τραγουδάει μια νέα κοπέλα, η Καίτη Χωματά, και λέγεται «Μια αγάπη για το καλοκαίρι». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Σπανός βάζει το λίθο για το «Νέο Κύμα» που άλλαξε την ιστορία του εγχώριου τραγουδιού. Τι ήταν; Τραγούδια απλά που θα μπορούσαν να ακουστούν και με μια κιθάρα. Λιτές μελωδίες, με διαφορετική σκέψη στους στίχους και λυρισμό στη σύνθεση και την ερμηνεία. Και επειδή δεν μπορούσαν να τραγουδηθούν σε χώρους όπως τα λαϊκά κέντρα που κυριαρχούσαν τότε, προκύπτουν οι μπουάτ. Κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας. Στην αρχή ξενίζουν τον κόσμο, αλλά και το χώρο. Μάλιστα γίνονται μέχρι και θέμα σάτιρας κυρίως στις επιθεωρήσεις.

Όμως το Νέο Κύμα δεν ήταν μια μόδα της εποχής. Κράτησε, έβγαλε δημιουργούς, ερμηνευτές, και με τα χρόνια εξελίχτηκε.

Ο Γιάννης Σπανός δεν ήταν μόνο ο θεμελιωτής αυτού του κινήματος αλλά και ο νονός του. Το όνομα είναι η μετάφραση στα ελληνικά του Nouvelle Vague, του κινηματογραφικού είδους που σάρωνε τότε στη Γαλλία.

Και μια και μιλάμε για… βαφτίσεις, υπάρχει και μια χαριτωμένη ιστορία για το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», όπου τους στίχους υπέγραφε ο Παπαστεφάνου ως… Στεφάνου. «“Καλά”, του έλεγα, “εμένα δεν με λένε Παπασπανό για να κρατήσω το Σπανός, εσύ γιατί αφαίρεσες τον… παπά;”».

Η ελληνοποίηση

Μέχρι το 1975 ο δημιουργός μοιράζεται μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Και ήταν φυσικό η κουλτούρα και η αισθητική που έφερνε να ήταν πιο πολύ γαλλική παρά ελληνική. Έτσι προσπαθούσε να βρει και τις ελληνικές του συνιστώσες. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του, «Δεν άφηνα κουτούκι για κουτούκι. Ήθελα να γνωρίζω με τι διασκεδάζει ο λαός. Ήθελα να ακούσω ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ειδικά από ανθρώπους που κανείς δεν ήξερε τότε. Όπως ακόμη και τον Τσιτσάνη, που δεν τον λογάριαζαν τότε… Δεν ήμουν άνθρωπος που καθόμουν.

»Ο λαός δεν μπαίνει σε κανένα κλισέ, όπως λένε μερικοί διανοούμενοι. Αγάπησα το λαϊκό τραγούδι από όλα τα κουτούκια. Ακόμη και στα “σκυλάδικα” πήγαινα. Σε όλα τα μέρη».

Αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει και στα παπούτσια του λαϊκού τραγουδιού. Φυσικά με τη δική του αισθητική και οπτική. Και συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα ονόματα των τεσσάρων δεκαετιών. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε από Μαρινέλλα μέχρι Κατερίνα Κούκα. Το «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο», έχει κι αυτό την ιστορία του. Το τραγούδι μπήκε στο δίσκο της ερμηνεύτριας Να ’χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ, που κυκλοφόρησε το 1992.

Την ίδια χρονιά είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος της Χριστιάνας Σπασμένα κομμάτια φιλιά, όπου υπάρχει το ίδιο τραγούδι, με άλλους στίχους και άλλο τίτλο («Την παγωνιά μου εγώ την ξεμυαλίζω»).

(Και) καλός κηπουρός

Σε έναν χώρο και μια χώρα όπου η αυτοαναφορικότητα δίνει και παίρνει, ο Γιάννης Σπανός ήταν πάντα όχι μόνο χαμηλών τόνων, αλλά και εν γνώσει του μακριά από όλα αυτά. «Δεν θέλω να λέω ποιος είμαι και τι είμαι, τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει το χαρακτήρα μου και τον δέχεται έτσι όπως είναι. Εμένα οι συνεντεύξεις μου όλα αυτά τα χρόνια είναι τα τραγούδια μου. Είναι τα πάντα για μένα» είχε δηλώσει.

Και φυσικά δεν μπήκε ποτέ κάτω από πολιτικές ή κομματικές σημαίες. «Οι μόνοι που δικαιούνται να λένε ότι γράψανε πολιτικό τραγούδι, όμως, είναι ο Λοΐζος, ο Μαρκόπουλος και ο Θεοδωράκης» είχε πει σε συνέντευξή του.

Όσον αφορά την έτερη πατρίδα της καρδιάς του, το Παρίσι, είχε πει: «Εξακολουθώ να λατρεύω το Παρίσι, και μια φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη κόντεψα να πάθω αυχενικό, γιατί συνέχεια κοίταζα ψηλά τα κτήρια».

(Φωτ.: facebook / Γιάννης Σπανος – Spanos Giannis)

Τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν μεταξύ Αθήνας και Κιάτου. Ειδικά στο δεύτερο, είχε αφιερωθεί στην τελευταία του αγάπη, την κηπουρική. Ήταν πολύ περήφανος για τα φυτά του, που όπως έλεγε ξεπερνούσαν τα 1.000. Μάλιστα τους είχε βάλει και ταμπελάκια για να τα ξεχωρίζει, ενώ αστειευόμενος έλεγε ότι θα έβαζε και εισιτήριο για τον κόσμο να τα δει και να τα θαυμάσει.

Ο Γιάννης Σπανός «έφυγε» στις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ηλικία 85 χρόνων, στο μέρος όπου γεννήθηκε, το Κιάτο. Και έφυγε δικαιωμένος και αναγνωρισμένος για το έργο και το ήθος του. Και όλα διακριτικά, σε έναν χώρο και μια χώρα που δεν φημίζεται γι’ αυτό.

Πριν από λίγους μήνες προβλήθηκε στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ Πίσω από τη μαρκίζα του Άρη Δόριζα , με θέμα άγνωστες και σπάνιες στιγμές του συνθέτη. Μια τρανή απόδειξη ότι οι σπουδαίοι δημιουργοί δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μουφλουζέλης: Ο αδικημένος ρεμπέτης

4/08/2026 - 6:25μμ
Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο στο Χατζή Μπεϊλίκ, τον Ιούλιο του 1913. Διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, λίγα χρόνια πριν από τη ρήξη του Εθνικού Διχασμού (πηγή: Wikimedia Commons / λιθογραφία του Δημήτριου Παπαδημητρίου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μεταξάς και Μικρασιατική Εκστρατεία: Η προειδοποίηση στον Βενιζέλο και ο δρόμος προς την 4η Αυγούστου

4/08/2026 - 10:08πμ
Ο Χρήστος Ευθυμίου ως Λυδίας, στην παράσταση «Όπως σας αρέσει», του 1950 (φωτ.: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Ευθυμίου: Κωμικός, ρολίστας και ήρωας στη Μικρασία

3/08/2026 - 12:22μμ
Ο Χρήστος Μπάζος, ιδιοκτήτης του Colonial Lunch Café στη διεύθυνση 349 Yonge Street, πίσω από τον πάγκο του καταστήματός του. Το ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο καταστράφηκε από τον όχλο τη νύχτα της 2ας Αυγούστου 1918 (πηγή: Courtesy of Gloria Bazos / Maclean’s)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το άγνωστο πογκρόμ κατά των Ελλήνων στο Τορόντο: Πώς μια φήμη πυροδότησε τρεις ημέρες βίας στον Καναδά

3/08/2026 - 10:05πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Σουγιούλ: Ο Αϊδινιώτης που εμπνεύστηκε το αρχοντορεμπέτικο – Έγραψε πάνω από 700 τραγούδια, κάθε είδους

1/08/2026 - 5:00μμ
Vintage καρτ ποστάλ Μαριούπολης, περίπου 1900-1910 (φωτ.: Мариуполь — Пристань / Quai du Calmions/Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1778, η Κριμαία έχασε τον ελληνισμό της – Ο ξεριζωμός που γέννησε τη Μαριούπολη

31/07/2026 - 9:57πμ
Ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης (φωτ.: 80s Nostalgia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Τζώρτζης: Η διακριτική πορεία και η ζωή ενός ήσυχου ηθοποιού

30/07/2026 - 7:59μμ
Το Καριάνδειο ελληνικό Παρθεναγωγείο της Αγχιάλου πριν από την πυρπόληση της πόλης. Στις 30 Ιουλίου 1906 το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και από αυτό απέμειναν μόνο οι τοίχοι (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πομόριε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το πογκρόμ της Αγχιάλου: Η πόλη που κάηκε στον Εύξεινο Πόντο και ξαναγεννήθηκε στη Μαγνησία

30/07/2026 - 1:39μμ
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής στα χέρια του κόσμου (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ο Πόντιος πρόσφυγας που έδωσε δύναμη στην ελληνική αγροτιά

29/07/2026 - 1:48μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα στο απόγειό της και η Δημοκρατία του Πόντου που έμεινε εκτός

28/07/2026 - 5:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Στη Σόφια θα κριθεί η πρόκριση του Παναθηναϊκού

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: mwlesvos.gr)

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

7 ώρες πριν
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign