pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρία Πλυτά: Η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα – Η ζωή, το έργο και τα πράγματα που ίσως να μην έκανε

Άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Μαρτίου 2006. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

4/03/2025 - 10:15μμ
(Φωτ.: el.wikipedia.org/wiki/Μαρία_Πλυτά)

(Φωτ.: el.wikipedia.org/wiki/Μαρία_Πλυτά)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί ο κινηματογράφος να είναι μια τέχνη που χαρακτηρίζεται από τόλμη αλλά παρασκηνιακά έχουμε θεματάκια. Όπως η θέση της γυναίκας σαν δημιουργός. Αν σκεφτεί κανείς ότι στα Όσκαρ προτάθηκε πρώτη φορά γυναίκα για βραβείο σκηνοθεσίας, το 1977 (στην 49η απονομή) και τελικά γυναίκα κέρδισε το αντίστοιχο αγαλματίδιο το 2010, καταλαβαίνετε τι γίνεται.

Οπότε το ότι η πρώτη ταινία από γυναίκα σκηνοθέτιδα στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1950 και δεδομένου ότι οι βασεις για το ελληνικό σινεμά μπήκαν μετά την κατοχή, μας λες ως και… πρωτοπόρους.

Η Μαρία Πλυτά έχει περάσει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις.

Αλλά ξέχωρα από τους τίτλους, κοιτώντας το έργο της στο σύνολο θα διαπιστώσει ότι η επανάσταση έμεινε στην πρωτιά και όχι στο έργο. Και χωρίς να είναι δική της ευθύνη .

Τα πρώτα βήματα μέχρι τα «αρραβωνιάσματα»

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Νοεμβρίου 1915, η Μαρία Πλυτά, ασχολήθηκε αρχικά με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, διηγημάτων, θεατρικών έργων και σεναρίων. Αρχικά έγραψε τα μυθιστορήματα Δεμένα φτερά (1944) και Αλυσίδες (1946). Το 1948 πέρασε και στη συγγραφή θεατρικών έργων, κερδίζοντας με το Κάστρο της Χερσώνας έπαινο στο διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού Μορφές. Ο κινηματογράφος, όμως, γρήγορα την κέρδισε και την απορρόφησε.

Στη μέση με τα γυαλιά, από τα γυρίσματα του «Ασώτου» (φωτ.: flix.gr)

Στην αρχή ασχολήθηκε με την παραγωγή και την καλλιτεχνική διεύθυνση στις ταινίες Μαρίνα του Αλέκου Σακελλάριου (1947) και Μαρίνος Κοντάρας του Γιώργου Τζαβέλλα (1948). Το 1950 γύρισε την πρώτη της ταινία, τα Αρραβωνιάσματα, διασκευή του ομώνυμου θεατρικού του Δημήτρη Μπόγρη, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Αιμίλιο Βεάκη, Μαργαρίτα Γεράρδου και Νίκο Τζόγια, μια ταινία σταθμό στον ηθογραφικό ελληνικό κινηματογράφο.

Η ίδια σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που είχε δώσει θυμάται από εκείνα τα γυρίσματα: «Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν άπειρες. Δεν θα ξεχάσω ότι όταν άρχισα το γύρισμα της ταινίας ή Γεράρδου ήταν έγκυος τριών μηνών και δεν μου το είχε πει. Έτσι αναγκαζόμουνα να τραβάω κοντινά πλάνα για να μην φαίνεται ή κοιλιά της. Ύστερα επιστρατεύτηκε ο Τζόγιας, ο πρωταγωνιστής. Τραβούσα τις σκηνές ανακατωμένες και μετά έπαθε περιτονίτιδα ο Ανδρέας Ζησιμάτος και έμεινε πέντε μήνες στην κλινική, έτσι αναγκάστηκα να πάρω πλάτη άλλου ηθοποιού για να τελειώσω την ταινία. Όλα αυτά ήταν σε βάρος της παραγωγής. Τότε μάθαινα ακόμα.»

Στα γυρίσματα της «Εύας» (φωτ.: flix.gr)

Για την ιστορία τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν δύο χρόνια από το 1948 μέχρι το 1950.

«Γυναίκα σκηνοθέτις»

Ως το τέλος της δημιουργικής της πορείας, ωστόσο, ήρθε αρκετές φορές αντιμέτωπη με την προκατάληψη και την απόρριψη λόγω φύλου, ενώ ποτέ δεν γεύτηκε την αναγνώριση που ομολογουμένως της άξιζε.

«Ένιωθα απλά ότι είμαι ένας εργάτης που πρέπει να δουλεύει σκληρά για να ζήσει. όμως κοντά σ’ αυτό επειδή αγαπούσα αυτή τη δουλειά ήμουν κι ευτυχισμένη που τη βρήκα. Κι αν είχα άγχη σ’αυτό δεν μου έφταιγε κανείς, μπορούσα να είχα γίνει δακτυλογράφος. Για ένα πράγμα πάντως είμαι ευχαριστημένη ότι έστω και αργά κάνω την αυτοκριτική μου» είχε πει.

Παρόλα αυτά δεν δίστασε να αποκαλύψει πως: «Είχα γράψει ένα σενάριο με τον τίτλο Ανθρωπότητα Ώρα Μηδέν, ήθελα πολύ να το σκηνοθετήσω αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω παραγωγό. Είχε ενδιαφερθεί ο Φίνος να το αγοράσει, αλλά δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στις γυναίκες. Έλεγε θυμάμαι: “H γυναίκα δεν πρέπει να ναι σκηνοθέτις”. Όταν πάλι γύριζα τα Ναυάγια της Ζωής με παραγωγό τον Σαρόγλου του είχε πει «όλο σου το επιτελείο είναι θαυμάσιο, ωραίο το σενάριο, το μόνο μελανό σημείο είναι η σκηνοθέτις. Αργότερα όμως όταν είδε τη δουλειά μου, μου έδωσε συγχαρητήρια».

Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι την άφησαν να είναι παρούσα και να καθοδηγεί το μοντάζ στην 8η ταινία της, τη Δούκισσα της Πλακεντίας.

Η κυρία του λουστράκου

Ίσως η πιο γνωστή ταινία της είναι ο Λουστράκος. Από ένα σημείο και μετά ο ελληνικός κινηματογράφος στράφηκε στο μελό. Η ίδια πάντως δεν υποτίμησε ποτέ αυτές τις ταινίες, ίσα-ίσα πορωνόταν με αυτό το είδος. Ασχέτως ότι στις περισσότερες δεν υπήρχε αυτό που λέμε προσωπική πινελιά.

Κοιτώντας τη φιλμογραφία της θα δει κάποια ψήγματα τόλμης όπως στα Ναυάγια της ζωής όπου η πρωταγωνίστρια –Τζένη Καρέζη– παρασύρεται και εργάζεται σε οίκο ανοχής και παραλίγο να συνευρεθεί με τον αδελφό της.

Από την άλλη, στην έκρηξη της εγχώριας παραγωγής, στα 60s, η Πλυτά δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι των μεγάλων εταιρειών και παρέμεινε στην β’ παραγωγή.

Η τελευταία της ταινία ήταν, το 1970, «Οι άγνωστοι της νύχτας» ενώ η προηγούμενή της, ο «Ανήφορος» ήταν η πιο άρτια παραγωγή της.

Υπήρξε μέλος της εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών και μέχρι το τέλος της ζωής της στήριζε τις προσπάθειες των ανθρώπων του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Και σαν φανατική κινηματογραφίστρια δεν πολυχώνευε την τηλεόραση.

(Πηγή: tomov.gr)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάκης Σπυριδάκης: Ο «γλυκός συμμορίτης» που και ταλαντούχος ήταν και ψαγμένος

14/09/2025 - 4:51μμ
(Φωτ.: Facebook/ Ρετρό Ελληνικού ποδοσφαίρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μητσιμπόνας: Το καμάρι της Λάρισας που έγραψε ιστορία στα γήπεδα αλλά έφυγε στα 35 του

13/09/2025 - 12:23μμ
Συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα από τους πραξικοπηματίες, 12 Σεπτεμβρίου 1980 (φωτ.: Αρχείο Anadolu)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Σεπτεμβρίου 1980: Το στρατιωτικό πραξικόπημα που απομάκρυνε την Τουρκία από το κεμαλικό μοντέλο

12/09/2025 - 2:50μμ
Δέκα μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έτσι έμοιαζε από τη θάλασσα το «Σημείο μηδέν» (φωτ.: EPA / Anja Niedringhaus)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

11η Σεπτεμβρίου 2001 – Τα 102 λεπτά του απόλυτου τρόμου που άλλαξαν τον κόσμο

11/09/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

10/09/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: To blues της ζωής ενός αληθινού ροκ δημιουργού

9/09/2025 - 1:50μμ
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζαβαλάς Καρούσος, o σπουδαίος ηθοποιός με τη μυθιστορηματική ζωή – Η φοβερή οικογένεια, η πορεία και η Αριστερά

8/09/2025 - 2:38μμ
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

6/09/2025 - 10:38πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία, σίγουρα η πιο γνωστή: Μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο μπαλκόνι του καταλύματος της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς του 1972 (πηγή: Wikipedia / φωτ.: AP)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Η σφαγή του Μονάχου

5/09/2025 - 11:15πμ
Η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» (πηγή: Ψηφιακές Συλλογές Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλλη Λαμπέτη: Η μυθιστορηματική ζωή μιας μεγάλης αρτίστας

3/09/2025 - 12:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο 32χρονος οδηγείται στο ανακριτικό γραφείο, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (πηγή: ΕΡΤ)

Έβαλε φωτιές στον Υμηττό, παρενόχλησε γυναίκες στο Αιγάλεω – Συνελήφθη 32χρονος

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Διπλό» του Βόλου στην πρεμιέρα

54 λεπτά πριν
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

1 ώρα πριν
Γραφιστική απεικόνιση του υποβρυχίου Orka (πηγή: Ministerie van Defensie/ defensie.nl)

Πολωνία: Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για την αγορά τριών υποβρυχίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/ users/moritz320-1260270/)

Με δημοπρασία 10ετών ομολόγων στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook United World Wrestling)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Συγχαρητήρια στον παγκόσμιο πρωταθλητή πάλης Γιώργο Κουγιουμτσίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign