pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

17 Ιανουαρίου 1923: Η μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στον Πόντο, ερημώνεται οριστικά

Σύμφωνα με τον Κώδικα της μονής, χτίστηκε το 752

17/01/2023 - 9:54πμ
(Φωτ.: peristerota.com)

(Φωτ.: peristerota.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πρώιμη ιστορία της μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα την καλύπτει η αχλή του χρόνου, εξαιτίας της ανεπάρκειας των ιστορικών πηγών. Μοναδική πηγή πληροφόρησης για την περίοδο αυτή αποτελεί ο Κώδικας της μονής, τον οποίο αντέγραψε και ανασύνταξε το 1826 ο ιερομόναχος Καλλίνικος. Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα, η μονή χτίστηκε το 752. Στον νέο Κώδικα της μονής υπάρχει καταγεγραμμένη η παράδοση ότι η μονή χτίστηκε από τρεις ασκητές μοναχούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα δάση των Σουρμένων, οδηγούμενοι από τρία περιστέρια, κατά προσταγή του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο οραματίστηκαν και οι τρεις ταυτόχρονα – γι’ αυτόν το λόγο η μονή ονομάστηκε Περιστερεώτα.

Ο Άγιος Γεώργιος ερημώθηκε το 1203 μετά από περσική επιδρομή και ανασυστήθηκε το 1393/98 από τον προηγούμενο της μονής Παναγίας Σουμελά, ο οποίος με τη μεσολάβηση και του Βησσαρίωνα κατάφερε και απέσπασε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Αλεξίου Δ’ Μεγάλου Κομνηνού (1417-1429), αυτοκράτορα Τραπεζούντας.

Η μονή τιμήθηκε και με άλλα χρυσόβουλα των Κομνηνών της Τραπεζούντας, όπως των Ανδρόνικου Γ’ (1330-1332) και Ιωάννη Δ’ (1429-1458). Ευεργετικά έδρασε προς τη μονή του Περιστερεώτα και ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Γ’ (1349-1390).

Το 1483 ξέσπασε στο Ιερό Βήμα του ναού της μονής πυρκαγιά από απροσεξία του εκκλησιάρχη Ιωαννίκιου, με συνέπεια να καούν τα χρυσόβουλα των Κομνηνών και πολλά κειμήλια της μονής, όπως ιερά λείψανα πολλών αγίων, άμφια, αρτοφόρια και άλλα χαρίσματα. Μετά την πυρκαγιά, η μονή επισκευάστηκε με την άδεια του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ (1481-1512) και μάλιστα της χορηγήθηκαν και προνόμια από τον ίδιο, τα οποία ενίσχυσε με ιδιαίτερο χρυσόβουλο και ο διάδοχός του, σουλτάνος Σελίμ Α΄ (1512-1520).

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο (φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Το 1501 ο ηγούμενος Μεθόδιος βλέποντας την ένδεια στην οποία είχε περιπέσει η μονή εξαιτίας της οθωμανικής κατάκτησης και των ανεξέλεγκτων επιδρομών, απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Τραπεζούντας Γεννάδιο, και έπειτα από συνομιλία μαζί του, πήγε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικο. Εκεί, αφού παρουσίασε τη μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Πατριαρχείο, κατάφερε να αναγνωριστεί η μονή ως Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική με συνοδικό σιγίλιο που εκδόθηκε το 1501.

Το μεγαλύτερο μέρος της μονής είχε οικοδομηθεί τον 15ο αιώνα, ενώ το καθολικό της, που τα ερείπιά του σώζονταν μέχρι πρόσφατα, είχε εγκαινιαστεί από τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Παρθένιο το 1820.

Η βιβλιοθήκη της μονής (το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν το γνωρίζουμε) θεωρούνταν η πλουσιότερη της περιοχής, με 4.000 τόμους βιβλίων, εκ των οποίων τα 800 ήταν χειρόγραφα συγγράμματα εκκλησιαστικής και θύραθεν γραμματείας.

Τελευταίος ηγούμενος ήταν ο Γρηγόριος Παντελίδης από το χωριό Λειβάδια της Γαλίανας. Η εκλογή του στη θέση του ηγούμενου εγκρίθηκε συνοδικώς από το πατριαρχείο το 1907.

Την περίοδο της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας (1916-1918) η μονή βρισκόταν από την πλευρά που κατείχαν οι Ρώσοι, και έτσι γλίτωσε τις βιαιότητες και την εκκένωση που υπέστησαν οι μονές της Σουμελά και του Βαζελώνα.

Η μονή ερημώθηκε οριστικά στις 17 Ιανουαρίου 1923.

• Πληροφορίες: Θεοδόσιος Κυριακίδης, λ. «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στην Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρίστος Φραγκουλίδης: Ένας ακραιφνής Πόντιος και πατριώτης από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας

8/03/2026 - 3:05μμ
Ο Γιάννης Πάριος σε συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, 19 Αυγούστου 2016 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Πάριος: Ο τραγουδιστής του έρωτα γίνεται 80! Τα περίπου 200 τραγούδια, οι 50 δίσκοι, οι 4 γιοι και η μία και μοναδική Πάρος του

8/03/2026 - 11:51πμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ποντοαρμενική Ομοσπονδία: Όταν Πόντιοι και Αρμένιοι επιχείρησαν κοινό κράτος στον Εύξεινο Πόντο

5/03/2026 - 1:35μμ
Η Θέμις Μπαζάκα στη γενική δοκιμή της παράστασης «Textilen», στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Φεστιβάλ Αθηνών / Εύη Φυλακτού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμις Μπαζάκα: Τα μαγικά ταξίδια της ζωής μιας ξεχωριστής Ηθοποιού

3/03/2026 - 6:10μμ
Γερμανοί αξιωματικοί χαιρετούν τη σοβιετική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τρότσκι, στο Μπρεστ-Λιτόφσκ (πηγή: Wikipedia / Υπουργείο Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

3 Μαρτίου 1918 – Συνθήκη Μπρεστ-Λιτόφσκ: Η μέρα που οι Έλληνες του Ανατολικού Πόντου παραδόθηκαν στους διώκτες τους

3/03/2026 - 9:30πμ
Τα βιβλία του Τσελεμεντέ μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε πάρα πολλές ελληνικές κουζίνες (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικόλαoς Τσελεμεντές: Ο μάγειρας που άλλαξε την ελληνική κουζίνα

2/03/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ηλίας Λογοθέτης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σοφός του ελληνικού θεάτρου

28/02/2026 - 12:48μμ
(Πηγή: youtube.com/@ΑρχείοΛάμδαΆλφα-ΛεύκιοςΑλωνεύτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μακαρόνια made in Greece από τον Μικρασιάτη Μιχαηλίδη και τον εβραϊκής καταγωγής Κωνσταντίνη – Τα πρώτα βήματα μιας ελληνικής εταιρείας που έγραψε ιστορία

27/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μανώλης Λιδάκης: Ένας χρόνος σιωπής από τη φωνή που ράγιζε καρδιές

26/02/2026 - 3:22μμ
Ο Κώστας Βουτσάς το 2007, στη σκηνή του θεάτρου «Αλίκη» σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα για τον Φρέντυ Γερμανό (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Βουτσάς – Η συγκλονιστική ιστορία του παππού που σκότωσαν οι Τούρκοι επειδή αρνήθηκε το φέσι

26/02/2026 - 10:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

8 ώρες πριν
Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Ελβετία: Αποζημίωση 50.000 φράγκων στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο μπαρ του Κραν Μοντανά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας «ζωντάνεψε» την ποντιακή παράδοση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

9 ώρες πριν
Το λιμάνι του Βατούμ στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ. Από εκεί εξαγόταν το πετρέλαιο του Καυκάσου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Μπακού με το Βατούμ το 1883, το λιμάνι έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο (πηγή: coe.int/colourful-stories-of-old-batumi)

Από το Βατούμ στην Κωνσταντινούπολη: Οι ελληνικές οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign