pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

17 Ιανουαρίου 1923: Η μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στον Πόντο, ερημώνεται οριστικά

Σύμφωνα με τον Κώδικα της μονής, χτίστηκε το 752

17/01/2023 - 9:54πμ
(Φωτ.: peristerota.com)

(Φωτ.: peristerota.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πρώιμη ιστορία της μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα την καλύπτει η αχλή του χρόνου, εξαιτίας της ανεπάρκειας των ιστορικών πηγών. Μοναδική πηγή πληροφόρησης για την περίοδο αυτή αποτελεί ο Κώδικας της μονής, τον οποίο αντέγραψε και ανασύνταξε το 1826 ο ιερομόναχος Καλλίνικος. Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα, η μονή χτίστηκε το 752. Στον νέο Κώδικα της μονής υπάρχει καταγεγραμμένη η παράδοση ότι η μονή χτίστηκε από τρεις ασκητές μοναχούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα δάση των Σουρμένων, οδηγούμενοι από τρία περιστέρια, κατά προσταγή του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο οραματίστηκαν και οι τρεις ταυτόχρονα – γι’ αυτόν το λόγο η μονή ονομάστηκε Περιστερεώτα.

Ο Άγιος Γεώργιος ερημώθηκε το 1203 μετά από περσική επιδρομή και ανασυστήθηκε το 1393/98 από τον προηγούμενο της μονής Παναγίας Σουμελά, ο οποίος με τη μεσολάβηση και του Βησσαρίωνα κατάφερε και απέσπασε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Αλεξίου Δ’ Μεγάλου Κομνηνού (1417-1429), αυτοκράτορα Τραπεζούντας.

Η μονή τιμήθηκε και με άλλα χρυσόβουλα των Κομνηνών της Τραπεζούντας, όπως των Ανδρόνικου Γ’ (1330-1332) και Ιωάννη Δ’ (1429-1458). Ευεργετικά έδρασε προς τη μονή του Περιστερεώτα και ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Γ’ (1349-1390).

Το 1483 ξέσπασε στο Ιερό Βήμα του ναού της μονής πυρκαγιά από απροσεξία του εκκλησιάρχη Ιωαννίκιου, με συνέπεια να καούν τα χρυσόβουλα των Κομνηνών και πολλά κειμήλια της μονής, όπως ιερά λείψανα πολλών αγίων, άμφια, αρτοφόρια και άλλα χαρίσματα. Μετά την πυρκαγιά, η μονή επισκευάστηκε με την άδεια του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ (1481-1512) και μάλιστα της χορηγήθηκαν και προνόμια από τον ίδιο, τα οποία ενίσχυσε με ιδιαίτερο χρυσόβουλο και ο διάδοχός του, σουλτάνος Σελίμ Α΄ (1512-1520).

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο (φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Το 1501 ο ηγούμενος Μεθόδιος βλέποντας την ένδεια στην οποία είχε περιπέσει η μονή εξαιτίας της οθωμανικής κατάκτησης και των ανεξέλεγκτων επιδρομών, απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Τραπεζούντας Γεννάδιο, και έπειτα από συνομιλία μαζί του, πήγε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικο. Εκεί, αφού παρουσίασε τη μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Πατριαρχείο, κατάφερε να αναγνωριστεί η μονή ως Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική με συνοδικό σιγίλιο που εκδόθηκε το 1501.

Το μεγαλύτερο μέρος της μονής είχε οικοδομηθεί τον 15ο αιώνα, ενώ το καθολικό της, που τα ερείπιά του σώζονταν μέχρι πρόσφατα, είχε εγκαινιαστεί από τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Παρθένιο το 1820.

Η βιβλιοθήκη της μονής (το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν το γνωρίζουμε) θεωρούνταν η πλουσιότερη της περιοχής, με 4.000 τόμους βιβλίων, εκ των οποίων τα 800 ήταν χειρόγραφα συγγράμματα εκκλησιαστικής και θύραθεν γραμματείας.

Τελευταίος ηγούμενος ήταν ο Γρηγόριος Παντελίδης από το χωριό Λειβάδια της Γαλίανας. Η εκλογή του στη θέση του ηγούμενου εγκρίθηκε συνοδικώς από το πατριαρχείο το 1907.

Την περίοδο της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας (1916-1918) η μονή βρισκόταν από την πλευρά που κατείχαν οι Ρώσοι, και έτσι γλίτωσε τις βιαιότητες και την εκκένωση που υπέστησαν οι μονές της Σουμελά και του Βαζελώνα.

Η μονή ερημώθηκε οριστικά στις 17 Ιανουαρίου 1923.

• Πληροφορίες: Θεοδόσιος Κυριακίδης, λ. «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στην Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ανδρέας Βουτσινάς: Η ζωή του εμβληματικού θεατρανθρώπου που από την ελληνική παροικία του Χαρτούμ κατέκτησε το Χόλιγουντ και την Επίδαυρο

8/06/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.:Facebook/ Paschalis Papatsarouchas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πασχάλης Τσαρούχας: Τα χρυσά «εξάρια» της ζωής ενός ξεχωριστού ηθοποιού

6/06/2026 - 4:09μμ
Η διάσημη φωτογραφία του Τζεφ Ουάιντενερ με τον «Tank Man» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ο άγνωστος άνδρας που στάθηκε απέναντι στα τανκς της Τιενανμέν

5/06/2026 - 4:01μμ
Η προτομή του Ηλία Καζάκου έξω από το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης (φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Είμαστε στο κελί χέρι-χέρι με τον Ηλία»: Η εκτέλεση δύο αξιωματικών του Λιμενικού από τους ναζί

5/06/2026 - 3:35μμ
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου που συγκλόνισε την Ελλάδα και σημάδεψε για πάντα τον καλλιτεχνικό κόσμο

4/06/2026 - 9:06μμ
Η Κύπρος περνά στη βρετανική διοίκηση: Γελοιογραφία του Punch (1878) και η έπαρση της βρετανικής σημαίας στη Λευκωσία στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Ιουνίου 1878: Η μέρα που η Κύπρος πέρασε στη Βρετανία – Το μυστικό παρασκήνιο της συμφωνίας του Αμπντούλ Χαμίτ

4/06/2026 - 8:10μμ
(Φωτ.: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οσία Σοφία της Θράκης: Η Θρακιώτισσα «μητέρα των ορφανών» που αγιάστηκε μέσα από την προσφορά

4/06/2026 - 1:36μμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Άντονι Κουίν στα γυρίσματα της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» στην Ελλάδα, το 1964. (φωτ.: Michael Cacoyannis Foundation / EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντονι Κουίν: Πώς ένας Μεξικανός έγινε ο πιο διάσημος «Έλληνας» του κινηματογράφου

3/06/2026 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)

ΔΝΤ: Ζοφερή πρόβλεψη για διπλασιασμό του χρέους στην ΕΕ έως το 2040 – Ποια τα δεδομένα για την Ελλάδα

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Παρασκευή Συμεωνίδου)

«Πόντου Ωδή»: Μια μουσική κατάθεση μνήμης και πολιτισμού στο Ελευθέριο-Κορδελιό

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς βοριάδες η έξοδος του σαββατοκύριακου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Chris Torres)

Μουντιάλ 2026: Σαρωτικές στην πρεμιέρα οι ΗΠΑ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: O Καναδάς έσωσε τον βαθμό κόντρα στη Βοσνία

8 ώρες πριν
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign