pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγγέλα Παπάζογλου: Η «ξεχασμένη» Σμυρνιά ρεμπέτισσα με την ξεχωριστή φωνή και τη σπαρακτική ζωή

Η θεατρική «αποκατάσταση» από την Άννα Βαγενά. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

17/08/2023 - 12:46μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι μυημένοι την ήξεραν από τα παλιά. Ειδικά όταν ο γιος της, ο Γιώργης Παπάζογλου, κυκλοφόρησε το βιβλίο Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης, που στην ουσία ήταν αφηγήσεις της μητέρας του, Αγγέλας Παπάζογλου. Και το 1999, η Άννα Βαγενά βασίστηκε σε αυτό το βιβλίο και παρουσίασε έναν μονόλογο που παίχτηκε για πολλά χρόνια.

Και νά τα παιχνίδια της ζωής: Η Αγγέλα Παπάζογλου μεγαλούργησε –έστω και για λίγο– στο πάλκο, και έγινε γνωστή στις νεότερες γενιές από το θεατρικό σανίδι.

Η Αγγελίτσα η Σμυρνιά

Λίγο πριν μπει ο 20ός αιώνας, και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 1899, έρχεται στον κόσμο η Αγγελική. Κόρη ενός ξακουστού μουσικού, του Δημήτριου Μαρωνίτη (ή Χιωτάκη). Ο πατέρας έπαιζε βιολί και σαντούρι, και όπως καταλαβαίνει κανείς, η μικρή μεγαλώνει μέσα στο τραγούδι και τη μουσική. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη όταν ανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία 11 ετών, δίπλα στον πατέρα της.

Τραγούδησε σε ηλικία 16-17 ετών στην μπίρα Μέλης, που ήταν και κινηματογράφος και θέατρο μαζί. Τραγούδησε επίσης στα κέντρα του Αράπογλου, του Τζίζικα, του Αυταρά, και στη Σκάλα του Κορδελιού. Και αν και στο σπίτι την φώναζαν Αγγέλα, στο πάλκο έγινε Αγγελίτσα για να την ξεχωρίζουν από μια άλλη ονομαστή τραγουδίστρια, την Αγγελάρα.

Όσον αφορά το ρεπερτόριο, η ίδια περιγράφει στο βιβλίο της: «Στη Σμύρνη παίζαμε από ρεμπέτικα μέχρι όλα τα ευρωπαϊκά. Δημοτικά, κλέφτικα, κρητικά, καλαματιανά, φυσούνια, θρακιώτικα, γιαννιώτικα, κονσέρτα με καβαλαρίες, με χορούς του Μπραμς, με σερενάτες… Όλα τα παίζαμε. Και από όπερες κάτι μέρη. Ξέραμε αναγκαστικά κι από ένα τραγούδι από κάθε μελέτι (φυλή) για να ευχαριστούμε τσι πελάτες. Κι εβραίικο παίζαμε και αρμένικο και αράπικο. Ήμαστε κοσμοπολίτες εμείς. Αγαπούσαμε όλο τον κόσμο και μας αγαπούσανε. Δεν είχε συμφέροντα κανείς στο τραγούδι. Τραγουδούσες, χόρευες, ήσουνα λεύτερος να κάνεις ό,τι θέλει η καρδιά σου και η σειρά σου…».

Όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι την τραγωδία του 1922.

Καινούργια πατρίδα, καινούργια ζωή

Η Αγγέλα ζει την οδύνη του ξεριζωμού. Προσπαθεί να σώσει πρωτίστως τη ζωή τη δική της και των δικών της ανθρώπων, και σε ένα καράβι στοιβάζει ελπίδες αλλά και φόβο και πικρία για όλα όσα έγιναν, 100 χρόνια πριν.

«Γιά σκέψου», έλεγε η Αγγελική Παπάζογλου στο βιβλίο της, «από τρεις πιάτσες καφενεία οργανοπαίχτες που είχε η Σμύρνη κι ήτανε σα μυρμηγκοφωλιές, σαν τα μελίσσια όλη μέρα, πόσοι γλιτώσανε νομίζεις από τη σφαγή και την καταστροφή; Όποιον και να θυμηθώ χαμένος είναι, σφαγμένος είναι, όμηρος πέθανε, αιχμάλωτος ‘πόμεινε και δεν τον ξανάδε πια κανείς. Μονάχα από τσι παιχνιδιατόροι γλίτωσε ο ένας στους πενήντα!… Όλοι αυτοί ύστερα μαζευτήκανε στην Κοκκινιά. Όλα τ’ άλλα τα ‘χαμε χάσει, το τραγούδι είχε γλιτώσει μέσα μας. Δεν έπρεπε να το αφήσουμε να πάει χαμένο, να χαθεί κι αυτό…».

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά και συνέχισε να τραγουδάει. Οι πρόσφυγες έφεραν άλλο αέρα στη χώρα, ακόμα και στην μουσική. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι τραγουδιστές και μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη, μετέφεραν τον αρχαίο ιωνικό πολιτισμό στην Ελλάδα. Και άλλαξαν την ελληνική μουσική.

Αγγέλα και Ευάγγελος Παπάζογλου

Το 1924, γνωρίστηκε με τον ρεμπέτη Ευάγγελο Παπάζογλου (ή Αγγούρη), και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν. Ο Παπάζογλου ήταν ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Παρόλο που ήταν από τους πιο ταλαντούχους συνθέτες του ρεμπέτικου, δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη το επάγγελμά του, ούτε μπορούσε τον κόσμο της νύχτας. Κι αφού δεν ήθελε ο ίδιος, για τον εαυτό του, να ζει σε αυτό το περιβάλλον, την ίδια άποψη είχε και για τη σύζυγό του.

Τα δράματα της ζωής

Ο Παπάζογλου ζήτησε από τη γυναίκα του να σταματήσει το τραγούδι, όπως κι έγινε. Λίγο αργότερα η μοίρα δείχνει για άλλη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο στην Αγγέλα. Συγκεκριμένα, το 1929 εξαιτίας μιας χρόνιας ασθένειας χάνει το φως της. Παρατάει πλέον και επίσημα το τραγούδι, και κλείνεται στο σπίτι της.

Το 1936 η μεταξική χούντα επιβάλει κανόνες και λογοκρισία ακόμα και στο τραγούδι. Ο Ευάγγελος Παπάζογλου αρνείται να συμμορφωθεί, και σταματάει να ηχογραφεί. Το 1940 εγκαταλείπει οριστικά κάθε σχέση με το τραγούδι, και το 1943 πεθαίνει. Τέσσερις δεκαετίες μετά, το 1983, μια μέρα σαν την σημερινή, 17 Αυγούστου, η Αγγέλα Παπάζογλου απεβίωσε. Είχε αφήσει παρακαταθήκη τις έξι ηχογραφήσεις της και φυσικά το βιβλίο της.

«Ο μεγάλος ο καμός είναι να σε φλοΐζουνε, να σε τσιτσιρίζουνε, να σε σφάζουνε, να σε καταστρέφουνε, κι όταν ξαναγεννηθείς και σε ρωτήσουνε: “Τι θες να γένεις;”. Εσύ ν’ απαντήσεις: “Πάλι Ρωμιά… πάλι Σμυρνιά… πάλι Αγγελική Παπάζογλου… κι όταν ξαναπεθάνω, ξαναβάλτε μου πικροδάφνη στο στόμα…”».

Η δικαίωση επί σκηνής

«Όταν τον Σεπτέμβριο του 1999 έπαιξα για πρώτη φορά τον συγκλονιστικό μονόλογο Αγγέλα Παπάζογλου για τη Σμύρνη και την προσφυγιά, στον ιστορικό τόπο της Μάντρας της Κοκκινιάς, δεν μπορούσα ούτε η ίδια να φανταστώ αυτό που θα ακολουθούσε» έχει δηλώσει σε συνέντευξη της η Άννα Βαγενά.

Και συνεχίζει: «Χιλιάδες παραστάσεις με την Αγγέλα (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία), εκατοντάδες χιλιάδες θεατές (δεν θα ήταν υπερβολή να πω ίσως και εκατομμύριο). Απίστευτη συγκίνηση και αστείρευτη πηγή εθνικής υπερηφάνειας και αγνού πατριωτικού αισθήματος για εμένα και όλους αυτούς τους θεατές. Συγκλονιστικές κριτικές, διθύραμβοι από τους δημοσιογράφους, αλλά και τους θεατές….».

Όντως η Αγγέλα είναι από τις κορυφαίες ερμηνείες της ηθοποιού. Και όχι μόνο, αλλά σηματοδότησε και το είδος βιογραφία στο θέατρο, κάτι που ως τότε είχε ξεχαστεί. Ξέχωρα όμως από μόδες και τάσεις, η παράσταση έμαθε στη νέα γενιά την πορεία μιας σημαντικής γυναίκας που θα ήταν άδικο να χανόταν στη λήθη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Μουφλουζέλης: Ο αδικημένος ρεμπέτης

4/08/2026 - 6:25μμ
Το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο στο Χατζή Μπεϊλίκ, τον Ιούλιο του 1913. Διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς, λίγα χρόνια πριν από τη ρήξη του Εθνικού Διχασμού (πηγή: Wikimedia Commons / λιθογραφία του Δημήτριου Παπαδημητρίου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μεταξάς και Μικρασιατική Εκστρατεία: Η προειδοποίηση στον Βενιζέλο και ο δρόμος προς την 4η Αυγούστου

4/08/2026 - 10:08πμ
Ο Χρήστος Ευθυμίου ως Λυδίας, στην παράσταση «Όπως σας αρέσει», του 1950 (φωτ.: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Ευθυμίου: Κωμικός, ρολίστας και ήρωας στη Μικρασία

3/08/2026 - 12:22μμ
Ο Χρήστος Μπάζος, ιδιοκτήτης του Colonial Lunch Café στη διεύθυνση 349 Yonge Street, πίσω από τον πάγκο του καταστήματός του. Το ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο καταστράφηκε από τον όχλο τη νύχτα της 2ας Αυγούστου 1918 (πηγή: Courtesy of Gloria Bazos / Maclean’s)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το άγνωστο πογκρόμ κατά των Ελλήνων στο Τορόντο: Πώς μια φήμη πυροδότησε τρεις ημέρες βίας στον Καναδά

3/08/2026 - 10:05πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Σουγιούλ: Ο Αϊδινιώτης που εμπνεύστηκε το αρχοντορεμπέτικο – Έγραψε πάνω από 700 τραγούδια, κάθε είδους

1/08/2026 - 5:00μμ
Vintage καρτ ποστάλ Μαριούπολης, περίπου 1900-1910 (φωτ.: Мариуполь — Пристань / Quai du Calmions/Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1778, η Κριμαία έχασε τον ελληνισμό της – Ο ξεριζωμός που γέννησε τη Μαριούπολη

31/07/2026 - 9:57πμ
Ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης (φωτ.: 80s Nostalgia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Τζώρτζης: Η διακριτική πορεία και η ζωή ενός ήσυχου ηθοποιού

30/07/2026 - 7:59μμ
Το Καριάνδειο ελληνικό Παρθεναγωγείο της Αγχιάλου πριν από την πυρπόληση της πόλης. Στις 30 Ιουλίου 1906 το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και από αυτό απέμειναν μόνο οι τοίχοι (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πομόριε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το πογκρόμ της Αγχιάλου: Η πόλη που κάηκε στον Εύξεινο Πόντο και ξαναγεννήθηκε στη Μαγνησία

30/07/2026 - 1:39μμ
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής στα χέρια του κόσμου (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ο Πόντιος πρόσφυγας που έδωσε δύναμη στην ελληνική αγροτιά

29/07/2026 - 1:48μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα στο απόγειό της και η Δημοκρατία του Πόντου που έμεινε εκτός

28/07/2026 - 5:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Στη Σόφια θα κριθεί η πρόκριση του Παναθηναϊκού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: mwlesvos.gr)

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

4 ώρες πριν
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign