pontosnews.gr
Τρίτη, 8/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Οι εκτοπισμοί στον Πόντο ήταν οργανωμένες σφαγές» – Ο ναύαρχος Βότσης απαντά στη γαλλική φιλοτουρκική προπαγάνδα

Με τις διώξεις ακόμη σε εξέλιξη, ο πρώην Ύπατος Αρμοστής απαντούσε μέσω του Τύπου, καταγγέλλοντας τις κεμαλικές θηριωδίες και το μύθο της «εξέγερσης» των Ποντίων

5/06/2026 - 1:32μμ
Αριστερά στο πρωτοσέλιδο της Journal de la Bourse και δεξιά ο Νικόλαος Βότσης με τη στολή του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (πηγές: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και Wikipedia)

Αριστερά στο πρωτοσέλιδο της Journal de la Bourse και δεξιά ο Νικόλαος Βότσης με τη στολή του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (πηγές: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον Ιούνιο του 1922, λίγους μόλις μήνες πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η τύχη των Ελλήνων του Πόντου εξακολουθούσε να απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ενώ οι διώξεις, οι εκτοπισμοί και οι σφαγές βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη, δεν ήταν λίγες οι φωνές στη Δύση που υιοθετούσαν ή αναπαρήγαγαν τις θέσεις της κεμαλικής ηγεσίας.

Ένα σπάνιο δημοσίευμα της γαλλόφωνης αθηναϊκής οικονομικής και πολιτικής εφημερίδας Journal de la Bourse, με ημερομηνία 5/18 Ιουνίου 1922, φωτίζει αυτή ακριβώς τη σύγκρουση αφηγήσεων – απόκομμα υπάρχει στις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται επιστολή του ναυάρχου Βότση, πρώην Ύπατου Αρμοστή της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον τίτλο «Les Massacres du Pont – Une lettre de M. Votsis» («Οι σφαγές του Πόντου – Μια επιστολή του κ. Βότση»).

Η επιστολή αποτελεί ουσιαστικά μια δημόσια απάντηση σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Temps, η οποία, σύμφωνα με τον Νικόλαο Βότση, υιοθετούσε φιλοτουρκική στάση και αμφισβητούσε τις πληροφορίες για τις διώξεις των Ελλήνων του Πόντου.

«Η Le Temps αρνείται να πιστέψει στην τουρκική βαρβαρότητα και δίνει πίστη στις επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα διπλωμάτη, η κεμαλική πλευρά επιχειρούσε να παρουσιάσει τους Πόντιους ως εξεγερμένους πληθυσμούς που δρούσαν με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να δικαιολογηθούν οι διώξεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Οι δηλώσεις αυτές επιχειρούν να επιβάλουν τον μύθο μιας υποτιθέμενης εξέγερσης των κατοίκων του Πόντου, οι οποίοι δήθεν υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση των Αθηνών», σημειώνει.

Ο Βότσης απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή. Όπως τονίζει, οι κάτοικοι του Πόντου δεν κατέφυγαν στα βουνά ως επαναστάτες ή αντάρτες, αλλά για να σώσουν τη ζωή τους.

«Οι πιο θαρραλέοι από τους κατοίκους του Πόντου κατέφυγαν στα βουνά. Δεν κατέφυγαν όμως εκεί ως επαναστάτες, αλλά μόνο για να υπερασπιστούν τις απειλούμενες ζωές τους και να ξεφύγουν από τις μαζικές εκτοπίσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν οργανωμένες σφαγές», αναφέρει.

Η αρχή του άρθρου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η μαρτυρία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς προέρχεται από άνθρωπο που είχε υπηρετήσει στην Κωνσταντινούπολη και γνώριζε από πρώτο χέρι τις εξελίξεις.

Μάλιστα, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της επιστολής, ο Νικόλαος Βότσης διαψεύδει ευθέως τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε στρατιωτικά ή οργανωτικά τους Πόντιους αντάρτες.

«Μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτοί οι δυστυχείς άνθρωποι δεν υποστηρίχθηκαν καθόλου από την ελληνική κυβέρνηση. Περισσότερες από μία φορές αναγκάστηκα να αρνηθώ τη βοήθεια που μου ζητούσαν», γράφει.

Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς αγγίζει ένα ζήτημα που απασχολεί μέχρι σήμερα την ιστοριογραφία γύρω από τον Πόντο: το βαθμό εμπλοκής ή μη της επίσημης ελληνικής πολιτείας στα γεγονότα της περιόδου.

Ο πρώην Ύπατος Αρμοστής επιμένει ότι οι διώξεις δεν αποτελούσαν αντίδραση σε κάποια εξέγερση, αλλά μέρος ενός προαποφασισμένου σχεδίου.

«Η μαζική εκτόπιση των χριστιανικών πληθυσμών ήταν στην πραγματικότητα προμελετημένη από τους Τούρκους», υπογραμμίζει.

Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, επικαλείται τη Μαύρη Βίβλο Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918), που συντάχθηκε στα ελληνικά και τα γαλλικά από την Κεντρική Επιτροπή υπέρ των μετατοπισθέντων ελληνικών πληθυσμών, και εκδόθηκε από το Πατριαρχικό Τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης το 1919.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας απέρριψε πρόταση των Συμμάχων για τη μεταφορά γυναικών και παιδιών που είχαν καταφύγει στις όχθες του ποταμού Άλυ, γεγονός που κατά τον ναύαρχο Βότση αποδείκνυε ότι στόχος δεν ήταν η αντιμετώπιση κάποιας ένοπλης απειλής αλλά η εξόντωση των πληθυσμών.

Το δημοσίευμα αποτελεί μια σπάνια μαρτυρία της εποχής, γραμμένη όχι εκ των υστέρων αλλά εν μέσω των γεγονότων. Παράλληλα, αποτυπώνει πως ήδη από το 1922 βρισκόταν σε εξέλιξη μια μάχη για την ερμηνεία των γεγονότων του Πόντου: από τη μία οι αναφορές διπλωματών, εκκλησιαστικών και διεθνών παρατηρητών που μιλούσαν για διώξεις και σφαγές, και από την άλλη η προσπάθεια της κεμαλικής ηγεσίας να παρουσιάσει τις επιχειρήσεις ως μέτρα καταστολής μιας υποτιθέμενης εξέγερσης.


Το εξώφυλλο

Παρόμοια ντοκουμέντα περιλαμβάνονται στην ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε με τη Ναυτεμπορική την Τρίτη 19 Μαΐου 2026. Σε δημοσιογραφική παραγωγή του pontosnews.gr, συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες, διεθνείς μαρτυρίες και ιστορικά τεκμήρια που φωτίζουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Το έργο του pontosnews.gr για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού, με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο, συνδράμουν υποστηρίζοντας τη συγκεκριμένη έκδοση οι ΔΕΗ, AEGEAN OIL, AEGEAN SHIPPING, HEC, MELCO και η Περιφέρεια Αττικής.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA) – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Dorothy H. Sutton)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ντόροθι Χόραξ Σάτον: Η Αμερικανίδα που στάθηκε δίπλα σε Έλληνες πρόσφυγες και ορφανά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

8/09/2026 - 8:19μμ
Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τον υπουργό Οικονιμικών Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Σχέδιο για φοιτητικές εστίες και στέγη για νέες οικογένειες

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Champions League: Νικηφόρα πρεμιέρα η ΑΕΚ στα αστέρια με σούπερ Μαρίν

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ-Πούτιν: Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει άμεσο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κυψέλη: Ξανά στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση του νεκρού βρέφους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ))

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν» στο Πετρωτό με την παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ΄»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA) – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Dorothy H. Sutton)

Ντόροθι Χόραξ Σάτον: Η Αμερικανίδα που στάθηκε δίπλα σε Έλληνες πρόσφυγες και ορφανά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV