pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μακρόνησος, το κολαστήριο για τους Έλληνες πρόσφυγες – «Ζούσαμε μες στη βρόμα, στην πείνα και τη δίψα»

Αυτή είναι η μαρτυρία του Ιγνάτιου Ορφανίδη από το χωριό Αϊ-Γιαννέτ’ (Αϊ-Έννες) της Άρδασας Αργυρούπολης του Πόντου

2/08/2025 - 8:47μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο του American Women’s Hospitals στο νησί της Μακρονήσου (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records)

Περιμένοντας το συσσίτιο του American Women’s Hospitals στο νησί της Μακρονήσου (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μακρόνησος. Το ξερονήσι απέναντι από το Λαύριο, ο τόπος εξορίας για τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κομμουνιστές, από το 1947 και για περίπου μία δεκαετία. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι νωρίτερα, σχεδόν 25 χρόνια πριν, είχε αποφασιστεί να γίνει ένας τόπος απάνθρωπος για κάποιους άλλους Έλληνες, της καθ’ ημάς Ανατολής, αλλά και για Αρμένιους;

Το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου ξεκίνησε τη λειτουργία του 1922, και εκεί «φιλοξενούνταν» οι πρόσφυγες της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού πριν από την οριστική εγκατάστασή τους.

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε τα λοιμοκαθαρτήρια ως ένα στάδιο υγειονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ύστερα από σύντομη καραντίνα, οι πρόσφυγες θα έπαιρναν σφραγίδα εξόδου – κάτι σαν πιστοποίηση ότι ήταν ασφαλείς να ενταχθούν.

Στην πράξη, ωστόσο, δεν έγιναν όλα τόσο ιδανικά. Το πιστοποιούν και τα ντοκουμέντα από την Καλαμαριά και από τον Άγιο Γεώργιο, τη Σπιναλόγκα του Πειραιά.

Ακόμα ένας τόπος υποχρεωτικής καραντίνας κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν το Στρατόπεδο Σελιμιέ, το κολαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Γυναίκα με όλα τα υπάρχοντά της στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records)

«Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο»

Την 1η Ιουνίου 1922 ο Ιγνάτιος Ορφανίδης από το χωριό Αϊ-Γιαννέτ’ (Αϊ-Έννες) της Άρδασας Αργυρούπολης του Πόντου αποβιβάστηκε στη Μακρόνησο. Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται στην Έξοδο (τόμος Γ’), του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών:

«Στις 24 Ιουλίου του 1922 με το ατμόπλοιο “Κίος” ήρθαμε στην Ελλάδα. Οχτώ μέρες ταξίδι κάναμε. Στην 1η Αυγούστου μας κατέβασαν στη Μακρόνησο.

»Στη Μακρόνησο άρχισαν νέα βάσανα και θάνατοι. Μας έκαναν καραντίνα. Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Εμείς χτίσαμε τα παραπήγματα, στέρνα για νερό, ό,τι χρειαζόταν. Έρημο νησί ήταν η Μακρόνησος. Ακατοίκητο. Όλο βράχια. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το “Κίος” , μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες. Οι άλλοι έξι χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Έπεσε αρρώστια και μας θέρισε.

»Ήταν η κυβέρνηση Γούναρη. Επειδή ήρθαμε απ’ τη Σοβιετική Ρωσία, μας πέρασαν για μπολσεβίκους και ήθελαν να μας εξοντώσουν.

»Την αρρώστια, στη Μακρόνησο την αποχτήσαμε. Ζούσαμε μες στη βρόμα, στην πείνα και τη δίψα. Νερό δεν υπήρχε στάλα στο νησί. Μια μαούνα μας έφερνε απ’ το Λαύριο νερό και κείνο γλυφό και λιγοστό. Μας τάιζαν βρωμερά μακαρόνια, ελιές σκουληκιασμένες, χαλασμένες ρέγγες κι έπεσε τύφος. Και νερό πουθενά. Κάποτε έκανε τρεις μέρες η μαούνα να φέρει νερό.

»Λιποθυμούσε ο κόσμος απ’ τη δίψα. Μας τάιζαν και αλμυρές ρέγγες, χαλασμένες και… καταλαβαίνεις. Οι εργολάβοι που μας τροφοδοτούσαν μας έφερναν αυτές τις χαλασμένες τροφές και έπιασε τον κόσμο τύφος. Η διοίκηση της καραντίνας τα έβλεπε αυτά αλλά δεν μιλούσε, ούτε συνελάμβανε τους εγκληματίες εργολάβους τροφοδότες. Εκείνοι πλούτισαν εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων. Πάτησαν πάνω στα πτώματά τους».

Ζυγίζοντας το καθημερινό φαγητό στο νησί της Μακρονήσου (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records)

«Η ανάγκη κατέτρωγε πραγματικά τα σωθικά τους»

Σημαντική ήταν η συμβολή διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και ξένων φιλανθρωπικών οργανώσεων στην περίθαλψη των προσφύγων. Tη μεγαλύτερη δράση είχαν Αμερικανοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην Εγγύς Ανατολή ήδη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

H Έσθερ Πολ Λόβτζοϊ (Esther Pohl Lovejoy), Αμερικανίδα γιατρός και ιδρύτρια του Medical Women’s International Association, στο εμβληματικό της έργο Certain Samaritans που εκδόθηκε το 1927 στη Νέα Υόρκη, γράφει για τη Μακρόνησο του 1923:

«Εκείνη την εποχή αναλάβαμε όλο το κόστος της σίτισης των προσφύγων, καθώς και όλα τα άλλα έξοδα σε σχέση με το έργο αυτό, με εξαίρεση το κόστος του νερού, των καυσίμων και της μεταφοράς, το οποίο αναλάμβανε η Ελληνική Κυβέρνηση.

»Έναν μήνα αργότερα ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός μάς βοήθησε και μας χορήγησε καθημερινά χίλιες θερμίδες τροφής για κάθε πρόσφυγα στη Μακρόνησο. Πιθανόν να μην υπήρχαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες απόκληροι σε ολόκληρο το νησί, […] αλλά η ουρά που περίμενε για φαγητό μου φάνηκε σαν είκοσι χιλιάδες.

»Κουβαλώντας κάθε λογής κατσαρόλες και τηγάνια για να παραλάβουν τις μερίδες τους, προχωρούσαν αργά μπροστά από τα καζάνια μας, όπου τους έδιναν τις μερίδες τους από μαύρο ψωμί και χυλό ή φασόλια, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειάς τους.

»Εκείνες τις πρώτες ημέρες, πριν συστηματοποιηθεί η διαδικασία, κάθε γυναίκα ήταν υποχρεωμένη να φέρει όλα τα παιδιά της που μπορούσαν να περπατήσουν, προκειμένου να αποδειχθεί ο αριθμός τους και να αποτραπεί η αποθησαύριση.

»Αυτή η ταλαιπωρία ήταν απαραίτητη, επειδή η γενικευμένη πλεονεξία δεν μπορούσε να ελεγχθεί σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάμεσα σε ανθρώπους που η ανάγκη κατέτρωγε πραγματικά τα σωθικά τους».


Στις 16 Ιουνίου 2024, μετά από πολλές αναβολές λόγω καιρικών συνθηκών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που τοποθέτησαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Γαλανού (ή Τσαχουρίδη): Εις όλο το διάστημα της λειτουργίας της καραντίνας απέθανον περί τις είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες

11/12/2025 - 8:45μμ
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρμενική και η ποντιακή νεολαία ενώνουν τις φωνές τους για μια βραδιά μνήμης για τις Γενοκτονίες των λαών

11/12/2025 - 11:57πμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Γενική άποψη της Τοκάτης το 1915 (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Στ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Γεώργιου Παπαδόπουλου: Ο Τούρκος πολύ φόβο είχε τον δικό μας τσετέ

30/11/2025 - 8:16μμ
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
Παλιά γέφυρα στην περιοχή της Κεπέκκλησας (φωτ.: facebook / Ihsan Tursun)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Ξανθόπουλου: Στο βουνό πέθαναν πολλοί, άλλοι από το κρύο, άλλοι απ’ την πείνα. Μερικούς τους έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά

21/11/2025 - 8:58μμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

14/11/2025 - 9:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Κατέρρευσε στο φινάλε κόντρα στη Βαλένθια ο Ολυμπιακός

49 λεπτά πριν

Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μεγάλη νίκη στην Πόλη ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ανώδυνη ήττα στην Ουγγαρία για την ΑΕΚ

3 ώρες πριν
Πηγή: ertnews.gr

Πρόεδρος Λιβύης: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign