pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχεται ΠΟΕ και ΠΟΠΣ μετά τα βήματα αναγνώρισης σε Πενσιλβάνια και Βρυξέλλες

27/07/2026 - 9:19πμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε μια περίοδο αυξημένης κινητικότητας για το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχεται σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 13:30, τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργο Βαρυθυμιάδη και την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστή η ατζέντα της συνάντησης, εκτιμάται ότι σχετίζεται με την κινητικότητα στην υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης του προμελετημένου εγκλήματος των Νεοτούρκων και των κεμαλιστών σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο γύρω από αυτό το ζήτημα, που επιβεβαιώνουν ότι ο ύψιστος στόχος μπορεί να κατακτηθεί με σταδιακά βήματα. Κάτι που αποτυπώθηκε προσφάτως και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)

Η αμερικανική Πολιτεία είχε ήδη αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων από το 2003, όταν η πολιτειακή Γερουσία υιοθέτησε το Senate Resolution 188 («A Resolution Commemorating the Pontian Genocide of 1915-1923») δηλαδή το «Ψήφισμα για τη μνημόνευση της Γενοκτονίας των Ποντίων του 1915-1923».

Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2026, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Πενσιλβάνιας έκανε το επόμενο βήμα: με το House Resolution 553 (που υπερψηφίστηκε με 200 «ναι» και μόλις 2 «όχι»), ανακήρυξε τη 19η Μαΐου 2026 ως «Pontian Greek Genocide Remembrance Day» δηλαδή «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Οι δύο αποφάσεις δεν ανταγωνίζονται, αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Η απόφαση του 2003 κατέγραψε θεσμικά το ιστορικό έγκλημα απαντώντας στο «τι συνέβη» και η απόφαση του 2026 μετέφερε τη μνήμη στο δημόσιο ημερολόγιο της Πολιτείας, δίνοντάς της ενεργή παρουσία στη δημόσια ζωή.

Κύριος εισηγητής του ψηφίσματος ήταν ο Δημοκρατικός πολιτειακός βουλευτής Στιβ Μαλαγάρης, ο οποίος έδωσε προσωπικό τόνο στην πρωτοβουλία του, μιλώντας για τις μικρασιατικές ρίζες της οικογένειάς του.

Η κίνησή του εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο ομογενειακό και διακοινοβουλευτικό υπόβαθρο, σε συνέχεια των δράσεων της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ-WHIA) και των τοποθετήσεων της AHEPA.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως καταλύτης στο Βέλγιο

Ένα εξίσου σημαντικό βήμα σημειώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης τον περασμένο Ιούνιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Woluwe-Saint-Lambert στις Βρυξέλλες ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Ασσυρίων, καλώντας παράλληλα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου να πράξει το ίδιο.

Στιγμιότυπο από την έκθεση «Sayfo 1915» που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο του Βολούβε-Σεν-Λαμπέρ τον Απρίλιο του 2026 (φωτ.: Facebook / European Syriac Union – ESU)

Ο εισηγητής του ψηφίσματος, ο Βέλγος πολιτικός Ζαν-Λουί Ανφ (Les Engagés), μιλώντας για την πρωτοβουλία του, τόνισε στο pontosnews.gr και τη Γεωργία Βορύλλα πως «Η διατήρηση της μνήμης πρέπει να ξεκινά και σε τοπικό επίπεδο. Συνιστά αδικία το γεγονός ότι η ιστορία ενός λαού που ανήκει σε κράτος-μέλος της ΕΕ παραμένει τόσο λίγο γνωστή. Η αναγνώριση μιας γενοκτονίας δεν αλλάζει το παρελθόν. Όμως η άρνηση αναγνώρισής της αποδυναμώνει το κοινό μας μέλλον».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) χαιρέτισε την εξέλιξη ως έναν ακόμη σταθμό στον διεθνή αγώνα, συνδέοντάς την με τις επαφές που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Θεσμικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η δυναμική της αναγνώρισης τροφοδοτείται παράλληλα από κομβικές θεσμικές παρεμβάσεις που είδαμε να υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες.

Είναι πολύ πρόσφατη στη μνήμη μας η ειδική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή των Ελλήνων, με τίτλο Μνήμη, στρατηγική και διεθνοποίηση της ιστορικής ευθύνης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων των αρμενικών, ασσυριακών και μικρασιατικών φορέων.

Εικόνα από την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, στις 18 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Για τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας, η μέρα αντιμετωπίστηκε ως κάτι πολύ περισσότερο από μία εκδήλωση μνήμης. Αποτέλεσε, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, μια δικαίωση ενός διαχρονικού αιτήματος και μια συμβολική νίκη, 32 χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Όμως μόλις τον περασμένο Μάιο και για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συζητήθηκε και στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, κατόπιν πρωτοβουλίας της επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, θέτοντας το αίτημα στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών.

Όλα αυτά τα χρόνια των διεκδικήσεων έχει γίνει αντιληπτό πως οι διεθνείς αναγνωρίσεις δεν προκύπτουν σε μία ημέρα ούτε ολοκληρώνονται με ένα μόνο ψήφισμα. Οικοδομούνται σταδιακά, μέσα από πρωτοβουλίες που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους χρόνια ή δεκαετίες.

Από τις πολιτειακές αίθουσες των ΗΠΑ και τα δημοτικά συμβούλια του Βελγίου, μέχρι την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, ο αγώνας για την ιστορική αλήθεια επιβεβαιώνει ότι η μνήμη είναι μια ζώσα απαίτηση για δικαιοσύνη και διεθνή λογοδοσία.

Πόπη Παπαγεωργίου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

24/09/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προεκλογική ομιλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι, 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Marko Djokovic)

Σερβία: Οι φοιτητές δοκιμάζουν την κυριαρχία Βούτσιτς – Το μήνυμα Πούτιν και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες

1 ώρα πριν
Διαδηλωτής κρατά αφίσα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε κινητοποίηση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο και απεργιακή κλιμάκωση – Η κρίση πιέζει τον Μακρόν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»/Facebook)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» στο 8ο Χορωδιακό Μουσικό Σεμινάριο Σαμοθράκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: «Καθάρισε» ο Ταϊρί για τον ΠΑΟΚ στο φινάλε

2 ώρες πριν
Ο Τίμιος Σταυρός της Παναγίας Σουμελά, που περιέχει Τίμιο Ξύλο, στη λειψανοθήκη του (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Κοσμάς Καραγιάννης)

Σέρρες: Τίμιο Ξύλο από την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Η Ντζίκι φρέναρε τον Ηρακλή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV