pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά: Η «Θεία Λένα» που αγάπησε τα παιδιά και το σπουδαίο έργο της

Πέθανε σαν σήμερα το 1971. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

16/10/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Πάμε σαν άλλοτε)

(Φωτ.: Facebook/Πάμε σαν άλλοτε)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχετε ακούσει τη «θεία Λένα»; Οι μεγαλύτεροι σίγουρα. Αν και η Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια vintage ανάμνηση. Ήταν η γυναίκα που εδραίωσε αυτό που θα λέγαμε σήμερα «παιδική ψυχαγωγία». Και σε χρόνια που κάτι τέτοιο ήταν άγνωστο πεδίο.

Και όλα τα παρακάτω που κατάφερε ήταν με βαθύτατη γνώση και αγάπη προς το αντικείμενό της. Γιατί η «θεία Λένα», το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό alter ego της μικρόσωμης κυρίας Αντιγόνης, αγαπούσε τα παιδιά και τα σεβόταν. Κοινώς δεν πρόσφερε γνώση και ψυχαγωγία ευκολίας στα παιδιά, αλλά ουσιαστική γνώση και με αισθητική στο αντικείμενο της.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η Μεταξά ήταν η μητέρα όλων των παιδιών που την άκουγαν, την διάβαζαν και την έβλεπαν.

Όταν υπάρχουν οι βάσεις…

Η Αντιγόνη Μεταξά γεννήθηκε το 1905 και ήταν κόρη του εκπαιδευτικού Γιώργου Μεταξά. Το Κροντηρά προέκυψε στην πορεία από τον σύζυγό της Κώστα Κροντηρά, συγγραφέα αλλά και ραδιοφωνικό σκηνοθέτη. Αυτό με το διπλό επίθετο δείχνει και πόσο μπροστά ήταν για την εποχή της, αφού τότε οι παντρεμένες γυναίκες έπαιρναν το επίθετο του συζύγου τους. Όπως επίσης δεν ήταν και σύνηθες οι γυναίκες να σπουδάζουν εκείνα τα χρόνια.

Η Αντιγόνη Μεταξά σπούδασε παιδαγωγικά στο Παρίσι και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Σε ηλικία 20 ετών, το 1925, ανέλαβε πρωταγωνίστρια στο θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά, καθώς και στα «Διονύσια» του Αιμίλιου Βεάκη.

Στην πορεία παντρεύτηκε τον Κώστα Κροντηρά, ενώ το 1933 έρχεται στη ζωή η κόρη τους Λήδα. Είναι η χρονιά που η Μεταξά κάνει το μεγάλο τόλμημα να επενδύσει στο άγνωστό τότε παιδικό θέατρο. Το κτήριο όπου γινόντουσαν οι παραστάσεις ήταν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους, ενώ οι πρόβες γινόντουσαν στη σχολή Μεταξά.

«Το θέατρο του παιδιού», ή «Παιδικό θέατρο», όπως ήταν η ονομασία του –λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1941.

Τα χρόνια του ραδιοφώνου (φωτ.: Facebook/ Μικρή και μεγάλη οθόνη)

Η ηρωική πλευρά

Από το 1938, η Αντιγόνη Μεταξά, άρχισε να εργάζεται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών ως τακτική συνεργάτιδα και από το 1942 μέχρι το 1966 διευθύντρια της καθημερινής «Ώρας του Παιδιού». Ήταν τότε που χρησιμοποίησε  το ψευδώνυμο «Θεία Λένα».

Φυσικά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, τα πάντα στη ραδιοφωνία ήταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών κατακτητών. Σύμφωνα με μαρτυρία της κόρης της, πολλά χρόνια αργότερα  μέσα από τα παραμύθια, τα παιχνίδια και τα μαθήματα που μεταδίδονταν από την εκπομπή της προσπαθούσε να ξεφύγει από τη λογοκρισία και να περάσει μηνύματα που απευθύνονταν προς τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή.

Και φτάνουμε στα χρόνια της τηλεόρασης, αλλά και της χούντας. Το 1967 η Αντιγόνη Μεταξά,  δημιούργησε το πρώτο ελληνικό παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Και εδώ είχε επαναληφθεί το σκηνικό με τους τότε λογοκριτές. Όπως είχε πει σε μετέπειτα τηλεοπτική του συνέντευξη, ο ηθοποιός Πάνος Χατζηκουτσέλης είχε συμβεί το παρακάτω σκηνικό: Σε ένα επεισόδιο ήταν να αναφερθεί η Χάρτα του Ρήγα Βελενστιλή,  ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

(Φωτ.: Instagram)

Ο λογοκριτής της χούντας, αξίωσε να την αποκαλέσουν σκέτο «Χάρτη». Τότε η μικροκαμωμένη Αντιγόνη Μεταξά τον έβαλε στη θέση του, εξηγώντας με αυστηρό ύφος την ιστορική σημασία του έργου.

Η αναγνώριση

Το έργο της Μεταξά, δεν σταμάτησε στο ραδιόφωνο. Υπήρξε η συγγραφέας 54 παιδικών βιβλίων, ανάμεσα σε αυτά και της εξάτομης Παιδικής Εγκυκλοπαίδειας καθώς και της Εγκυκλοπαίδειας της Ελληνικής Μυθολογίας για παιδιά. Παράλληλα ηχογράφησε δίσκους βινυλίου με παραμύθια και τραγούδια. Για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

(Φωτ.: Instagram)

Η Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά, έφυγε σαν σήμερα το 1971. Μόλις στα 66 της χρόνια. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως να αντιμετωπίζεται απαξιωτικά το έργο της, από ανθρώπους ημιμαθείς. Όμως μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως αυτή η γυναίκα πριν, σχεδόν από έναν αιώνα, έγινε η καλή νεράιδα των παιδιών. Με γνώση, αγάπη και αισθητική. Και όπως έλεγε και εκείνη στη ραδιοφωνική της εκπομπή, όταν έφτανε στο τέλος: «Τώρα πέρασε η ώρα, φεύγουμε κι εμείς παιδιά, κι αύριο την ίδια ώρα θα τα πούμε με χαρά».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Άντονι Κουίν στα γυρίσματα της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» στην Ελλάδα, το 1964. (φωτ.: Michael Cacoyannis Foundation / EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντονι Κουίν: Πώς ένας Μεξικανός έγινε ο πιο διάσημος «Έλληνας» του κινηματογράφου

3/06/2026 - 9:21πμ
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ και η Μπρέντα Τζόις στην ταινία «Ο Ταρζάν και η Γυναίκα Λεοπάρδαλη» (1946), σε σκηνοθεσία του Κουρτ Νόιμαν (φωτ.:  RKO/britannica.com/biography/Johnny-Weissmuller)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζόνι Βαϊσμίλερ: Ο Ολυμπιονίκης που έγινε ο «Ταρζάν»

2/06/2026 - 9:40μμ
Η σημαία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1992, υιοθετήθηκε η σημαία του Αρτσάχ με το λευκό, οδοντωτό μοτίβο των εννέα βαθμίδων

2/06/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: Youtube)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μέριλιν Μονρό: 100 χρόνια από τη γέννηση του κοριτσιού που έγινε αιώνιος μύθος

1/06/2026 - 5:11μμ
(Φωτ.: Facebook/ Pygmalion Dadakarides)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Η «ήρεμη δύναμη» του ελληνικού θεάτρου έχει γενέθλια

30/05/2026 - 1:16μμ
Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έργο του γλύπτη Νικόλα (Παυλόπουλου). Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Γλυπτών / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Έφθασε η ώρα»: Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση της Πόλης

29/05/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία του Ντένις Χόπερ από τον Γάλλο Ζερόμ Μπονέ για τη Liberation. Με αυτή απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Πορτρέτα» του διαγωνισμού World Press Photo 2008 (φωτ.: EPA / Jerome Bonnet / Liberation / HO)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ντένις Χόπερ: Το πιο άγριο παιδί του Χόλιγουντ δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη

29/05/2026 - 1:41μμ
Ψήφος για τις εθνικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

28 Μαΐου 1952: Η ημέρα που οι Ελληνίδες απέκτησαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα

28/05/2026 - 6:23μμ
Ο Κρίστοφερ Λι παραλαμβάνει το βραβείο Steiger στην κατηγορία «Lifetime Achievement»,13 Μαρτίου 2010 (φωτ.: EPA / Rolf Vennenbernd)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο «Δράκουλας» που κυνήγησε ναζί: Η απίστευτη διπλή ζωή του Κρίστοφερ Λι πριν γίνει θρύλος του σινεμά

27/05/2026 - 12:45μμ
Από το εξώφυλλο του βινυλίου «Ρεμπέτικες Ομορφιές» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984, από την Μίνως Μάτσας & Υιός Α.Ε. Τον Μιχάλη Γενίτσαρη είχε φωτογραφήσει ο Γιάννης Ζαφείρης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Γενίτσαρης: Όχι μόνο φαινόταν, ήταν και μάγκας

11/05/2026 - 3:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

8 ώρες πριν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)

ΗΠΑ-Ιράν: Αλαλούμ με τα εκατέρωθεν μηνύματα – Δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Greek Basketball League: Πρώτο βήμα ο Ολυμπιακός για τον τίτλο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Προ των πυλών το πολυαναμενόμενο «Λάλεμαν τη παρχαρομάνας»

10 ώρες πριν
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

10 ώρες πριν
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign