pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ημέρα του Αγίου Παύλου, άλλη μια εξορία Ποντίων – «Η μάνα άφηνε το ένα μωρό στο δρόμο, για να σώσει το άλλο»

Μαρτυρία του αντάρτη Κυριάκου Θεοδ. Θεοδωρίδη που έφυγε από τον Πόντο «γυμνός, ταλαιπωρημένος και χαμένος»

29/06/2024 - 9:10πμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα, με το εσωτερικό ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Σαμψούντα (φωτ.: http://levantineheritage.com)

Καρτ ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα, με το εσωτερικό ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Σαμψούντα (φωτ.: http://levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Κυριάκος Θεοδ. Θεοδωρίδης γεννήθηκε στο χωριό Χοτζάς, τσιφλίκι του χότζα Χατζή Σουκρή, στους πρόποδες του όρους Ταφσάν νταγ, 13 χλμ. νοτιοανατολικά του Βεζύρκöπρü και 75 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαμψούντας.

Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη Μητρόπολη Αμάσειας και το 1915 είχε περίπου 350 τουρκόφωνους κατοίκους, που κατάγονταν κυρίως από την Πάφρα και τη Σαμψούντα. Στο χωριό υπήρχε πετρόκτιστη εκκλησία με τρούλο, αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, ενώ μετά το 1900 λειτούργησε και επτατάξιο σχολείο, που συντηρούσαν οι οικογένειες των μαθητών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ ελάχιστοι με το εμπόριο. Μετά την Ανταλλαγή, εγκαταστάθηκαν στην Κοζάνη, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, αλλά και την Αυστραλία.

Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

◊◊◊

Γεννήθηκα στο χωριό Χοτζάς στα 1883. Ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί. Ο προπάππος μου ήταν από τα μέρη της Σαμψούντας. Ήρθε, αγόρασε το μέρος και εγκαταστάθηκε. Ήταν κυνηγημένος από τα μέρη εκείνα. Πήγα έναν χρόνο στο σχολείο. Μετά βοηθούσα στις αγροτικές δουλειές του σπιτιού μου. Στα 1921 βγήκα στο αντάρτικο. Πολεμήσαμε με τον ίδιο τον Κεμάλ.

Εξορία 1921 – Έξοδος. Βρίσκονταν στο χωριό τα γυναικόπαιδα. 29 Ιουνίου, ημέρα Aγίου Παύλου. Είπαν στους δικούς μας πως πρόκειται να καθαρίσει ο στρατός τα βουνά από τους αντάρτες και γι’ αυτό θα πρέπει να κατεβούν στο Βεζιρκöπρü για να μην κινδυνέψουν.

Κατέβηκαν κάτω. Μάζεψαν όλα τα γυναικόπαιδα, Έλληνες των γύρω χωριών. Το πιο πολύ που είχαν τροφή ήταν για τρεις μέρες.

Από το Βεζιρκöπρü τους πήραν όλους και τους πήγαν εξορία. Πήγαν: Αμάσεια, Μαλάτεια, Ντιαρμπεκίρ, Κουρδιστάν, Χαλέπι. Από το Χαλέπι ήρθαν στην Ελλάδα.

Οι ταλαιπωρίες τους ήταν τρομερές. Η μάνα άφηνε το ένα μωρό στο δρόμο, για να σώσει το άλλο. Νερό δεν είχαν. Φαΐ δεν είχαν.

Μια βραδιά βρήκα σε ένα σπίτι εφτά άτομα πεθαμένα, από την ίδια οικογένεια. Είναι ζήτημα αν έχει σωθεί το ένα τρίτο από τα γυναικόπαιδα του χωριού μας. Αυτήν την πορεία ακολούθησαν τα γυναικόπαιδα.

Εμείς οι αντάρτες βρισκόμασταν στο βουνό που μάθαμε για την Ανταλλαγή. Ήρθε επιτροπή και μας βρήκε. Πρώτα δεν πιστεύαμε. Σαν ήρθε η επιτροπή και το μάθαμε και απ’ αυτούς, πιστέψαμε και με την προστασία της κατεβήκαμε στη Σαμψούντα. Μόνον οι οπλίτες. Οι αρχηγοί έφυγαν στη Ρωσία και από κει ήρθαν. Οι οπλίτες από τη Σαμψούντα βγήκαμε στη Θεσσαλονίκη, την άνοιξη του 1923. Ζητήσαμε τις οικογένειές μας. Τις βρήκαμε σκορπισμένες, στη Δράμα, την Κατερίνη, την Κοζάνη, παντού.

Με την Ανταλλαγή, εμείς που ήμασταν στο αντάρτικο φύγαμε κρυφά από την Σαμψούντα. Βγήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Από κει πήγα στην Δράμα, στο χωριό Εξοχή. Βρήκα τους δικούς μου εκεί. Τον αδελφό μου τον βρήκα στο ορφανοτροφείο της Αθήνας. Τον πήραμε μαζί μας.

Παντρεύτηκα στο χωριό Εξοχή της Δράμας. Μείναμε εκεί. Το κράτος έδωσε όπλα σε όλους τους κατοίκους για να προσέχομε το μέρος από τους Βούλγαρους. Δεκαεπτά χρόνια έμεινα εκεί, στο χωριό Εξοχή.

Δεκαεπτά χρόνια ενέδρα και περίπολο. Δεκαεπτά χρόνια δεν χόρτασα ύπνο. Ούτε μας πλήρωναν, ούτε μας τάιζαν. Γυμνός, χαμένος, ταλαιπωρημένος έφυγα. Ούτε αποζημίωση δεν μου έδωσαν ακόμη.

Ήμουνα στρατιώτης συνέχεια από το 1922 που ήρθαμε. Αναγκάστηκα να φύγω. Πήρα μαζί και τα ορφανά του αδελφού μου. Επειδή δεν πέθανα, με το όπλο μού αφήρεσαν και τον κλήρο που μου είχαν δώσει. Τα είχα πληρώσει και πάλι μου τα πήραν πίσω.

Σήμερα είμαι εγκαταστημένος στην Κατερίνη, Αθανασίου Διάκου 8. Με τη δουλειά μου έκαμα σπίτι και ζω με την οικογένεια και τα παιδιά μου.

______
Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Ε’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

30/10/2026 - 8:36μμ
Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

16 λεπτά πριν
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνάντηση Χορωδιών του Σωματείου  «Παναγία Σουμελά» (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

1η Συνάντηση Χορωδιών από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

40 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Will Oliver)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Έφυγε από την Αθήνα πριν από την αυγή – Παραμένει άδεια η πρεσβευτική κατοικία

1 ώρα πριν
(Πηγη: YouTube/ΕΘΝΟΣ)

Νέα στοιχεία για την οικογενειακή τραγωδία στις Λιβανάτες – Θείος σκότωσε τα δύο ανίψια του στη χοιροτροφική φάρμα

2 ώρες πριν
Ένας «σκοτεινός» Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη γαλλική λουτρόπολη Εβιάν-λε-Μπαιν όπου φιλοξενήθηκε η σύνοδος των G7, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Τραμπ χωρίς Κογκρέσο: Τι θα σήμαινε μια διπλή ήττα – Και ποιος (δεν) μπορεί να πανηγυρίζει

2 ώρες πριν
Καταστροφές στον Αρχάγγελο Ρόδου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Agneta, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Στο «κόκκινο» ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV