Τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον των προσφυγικών συλλόγων φέρνουν στην Καλαμάτα νέοι και νέες μικρασιατικής καταγωγής, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρασιατικής Νεολαίας της ΟΠΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.
Η διοργάνωση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, με οικοδεσπότη το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας, αποτελεί το επόμενο βήμα στην οργανωμένη συμμετοχή της νέας γενιάς στη δράση της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κάθε σωματείο-μέλος εκπροσωπείται από δύο νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών.
Οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, από τη 13μελή οργανωτική επιτροπή που προέκυψε από το προσυνέδριο στη Νέα Ιωνία Αττικής, στο πλαίσιο του 7ου Ανταμώματος Απογόνων Μικρασιατών Προσφύγων. Εκεί συμμετείχαν εκπρόσωποι περισσότερων από 40 σωματείων, ενώ οι ίδιοι οι νέοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τις θεματικές του συνεδρίου.
Με σύνθημα «Οι ρίζες παραμένουν. Οι γενιές συνεχίζουν», το τριήμερο συνδέει την ιστορική γνώση με τη σημερινή εμπειρία των απογόνων των προσφύγων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
• Παρασκευή 13 Νοεμβρίου: Έναρξη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου.
Η πρώτη ενότητα καλύπτει τη ζωή στη Μικρά Ασία, την Καταστροφή και την προσφυγική εγκατάσταση, με αναφορές στη Μεσσηνία και στην προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Προβλέπεται επίσης βιντεοσκοπημένη απαγγελία ποιήματος από τρίχρονο κορίτσι της Ομογένειας.
• Σάββατο 14 Νοεμβρίου: Στο επίκεντρο βρίσκονται η μικρασιατική ταυτότητα σήμερα, η σχολική Ιστορία, η λογοτεχνία, η μουσική και το ρεμπέτικο. Ο Νίκος Χατζόπουλος, από τη Νεολαία ΟΠΣΕ, θα παρουσιάσει εργαστήριο για την τεχνητή νοημοσύνη και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται στην ενεργοποίηση των νέων, με τίτλο «Η Μικρασιατική Νεολαία: Από θεατές πρωταγωνιστές». Η συζήτηση περιλαμβάνει τα social media, την αρχειακή έρευνα, την εκπαίδευση και τη συλλογική ταυτότητα, με στόχο τη διατύπωση προτάσεων και την έγκριση ψηφίσματος.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου με αρχαιρεσίες, από τις οποίες θα αναδειχθεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΟΠΣΕ.
Έτσι, η συνάντηση της Καλαμάτας θα δώσει στη νέα γενιά και τη δική της οργανωμένη εκπροσώπηση.

















