pontosnews.gr
Τρίτη, 4/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αρνάκι τής… καραντίνας, έτσι και «αλλιώς»

17/04/2020 - 11:33πμ
Το αρνάκι τής... καραντίνας, έτσι και «αλλιώς»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

ΑΡΝΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  • 1½ κιλό αρνί, μπούτι
  • 1½ κιλό πατάτες
  • 250 γρ. νερό

για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
  • 3-4 κλ. δεντρολίβανο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κύβο κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Βάζουμε από πάνω το αρνί.
  3. Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, τον κύβο κότας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
  4. Απλώνουμε τη μαρινάδα στο αρνί και στις πατάτες.
  5. Βάζουμε στο ταψί το νερό και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε για 180΄ σκεπασμένο. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30-45΄ μέχρι να πάρει χρώμα.
  7. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
  • Πηγή: akispetretzikis.com.

⇔

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΡΥΖΙ

  • ένα αρνάκι περίπου 6 κιλά, να χωράει στη λαμαρίνα του φούρνου

για το μαρινάρισμα

  • 1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη γέμιση

  • 1 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 λίτρο ζωμός της αρεσκείας μας
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε για 5΄ λεπτά όλα μας τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι και τη ρίγανη). Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε έως ότου μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5΄. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, κουκουνάρι και σταφίδες και σβήνουμε με το ζωμό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το υγρό.
  3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με το ελαιόλαδο και την καπνιστή πάπρικα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το αλείφουμε με την πάστα έτσι ώστε να πάει παντού. Γεμίζουμε την κοιλιά του με το ρύζι και την ράβουμε προσεκτικά με ειδική χοντρή βελόνα και σπάγκο.
  5. Τοποθετούμε το αρνί στο ταψί σε εμβρυακή στάση και το σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε στους 130°C για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30΄ στους 180°.

~
Μπορούμε στο ρύζι να χρησιμοποιήσουμε 100 γραμμάρια από τα εντόσθια του αρνιού, και άλλα μπαχαρικά όπως κάρδαμο ή θυμάρι ή μοσχοκάρυδο, όπως επίσης και άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, ακόμα και ελιές θρούμπες. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρεσκάδα με χυμό από ένα λεμόνι ή και φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα πριν γεμίσουμε την κοιλιά.

Σάββας Καρίπογλου
για το pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικογενειακή φωτογραφία μετά τη συγκρότηση σε Σώμα (φωτ.: ΠΟΕ)

Νέα σελίδα στο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ένας… Παπαδόπουλος στο τιμόνι

54 δευτερόλεπτα πριν
Ο Σήφης Βαλυράκης στη Βουλή, το 2011 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Βαλυράκη: Δίωξη σε λιμενάρχες για πίεση σε μάρτυρα να αλλάξει την κατάθεσή του

25 λεπτά πριν
Στην αριστερή πλευρά του Πύργου των Κόμηδων πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργάτη, ενώ δεξιά διακρίνονται κομμάτια του τοίχου τα οποία καταρρέουν (φωτ.: EPA/Maurizio Brambatti)

Ρώμη: Νεκρός ο εργάτης που παγιδεύτηκε όταν κατέρρευσε ο μεσαιωνικός πύργος – Έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία

49 λεπτά πριν
Ερντογάν και Μπαχτσελί στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τούρκου πρόεδρου, 3 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αιφνιδιάζει πάλι με τους Κούρδους – «Να αποφυλακιστεί ο Ντεμιρτάς»

1 ώρα πριν
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης κατά την ομιλία του στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)

Το δικό τους έπος έγραψαν οι Πόντιοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – Η παρουσίαση του Βασίλη Κωνσταντινίδη

2 ώρες πριν
Ο Γρηγόρης Σκλήκας στο ΟΤ Forum με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – "Ελλάδα 2030», Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Σκλήκας – Βολές κατά των «γαλάζιων», επιμένει στα λουκέτα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign