pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το αρνάκι τής… καραντίνας, έτσι και «αλλιώς»

17/04/2020 - 11:33πμ
Το αρνάκι τής... καραντίνας, έτσι και «αλλιώς»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

ΑΡΝΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  • 1½ κιλό αρνί, μπούτι
  • 1½ κιλό πατάτες
  • 250 γρ. νερό

για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
  • 3-4 κλ. δεντρολίβανο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κύβο κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Βάζουμε από πάνω το αρνί.
  3. Βάζουμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, τον κύβο κότας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
  4. Απλώνουμε τη μαρινάδα στο αρνί και στις πατάτες.
  5. Βάζουμε στο ταψί το νερό και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε για 180΄ σκεπασμένο. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30-45΄ μέχρι να πάρει χρώμα.
  7. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.
  • Πηγή: akispetretzikis.com.

⇔

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΡΥΖΙ

  • ένα αρνάκι περίπου 6 κιλά, να χωράει στη λαμαρίνα του φούρνου

για το μαρινάρισμα

  • 1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη γέμιση

  • 1 κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 λίτρο ζωμός της αρεσκείας μας
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε για 5΄ λεπτά όλα μας τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι και τη ρίγανη). Ανεβάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε έως ότου μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5΄. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, κουκουνάρι και σταφίδες και σβήνουμε με το ζωμό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το υγρό.
  3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με το ελαιόλαδο και την καπνιστή πάπρικα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το αλείφουμε με την πάστα έτσι ώστε να πάει παντού. Γεμίζουμε την κοιλιά του με το ρύζι και την ράβουμε προσεκτικά με ειδική χοντρή βελόνα και σπάγκο.
  5. Τοποθετούμε το αρνί στο ταψί σε εμβρυακή στάση και το σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε στους 130°C για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30΄ στους 180°.

~
Μπορούμε στο ρύζι να χρησιμοποιήσουμε 100 γραμμάρια από τα εντόσθια του αρνιού, και άλλα μπαχαρικά όπως κάρδαμο ή θυμάρι ή μοσχοκάρυδο, όπως επίσης και άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, ακόμα και ελιές θρούμπες. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρεσκάδα με χυμό από ένα λεμόνι ή και φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα πριν γεμίσουμε την κοιλιά.

Σάββας Καρίπογλου
για το pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Πετυχημένο το πείραμα της 24ωρης λειτουργίας των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα

5 λεπτά πριν

8o Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Στο Θρυλόριο ακονίζουν τα πιρούνια τους για το μεγάλο ραντεβού!

31 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Χαφτάρ στη Λιβύη: Η Ελλάδα ρίχνει γέφυρες, για θαλάσσιες ζώνες και μεταναστευτικό

54 λεπτά πριν
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

1 ώρα πριν
Στην πλατεία της Νίψας Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου)

Το αλώνισμα και η γιορτή των πολιούχων της Νίψας αφορμή για ένα ποντιακό συναπάντημα

2 ώρες πριν
Η βουλεύτρια Μαγνησίας και πρώην υφυπουργός Ζέττα Μακρή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Εκβιασμός στη Ζέττα Μακρή: Αύριο η δίκη του πανελίστα-δημοσιογράφου

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign