Οι Αγιορείτες μοναχοί φημίζονται για τη μαγειρική τους δεινότητα, ειδικά όταν το βασικό τους υλικό είναι το ψάρι. Η συνταγή αυτή (όπως και πολλές άλλες, άλλωστε), έχει ξεφύγει από το Περιβόλι της Παναγίας κι έχει επηρεάσει, όπως είναι λογικό, τη γύρω περιοχή.
Έτσι, όπως διαβάζουμε, ενώ γενικά στη Χαλκιδική ο μπακαλιάρος γίνεται με κρεμμύδια, πατάτες και σταφίδες, στην περιοχή της Ιερισσού –λόγω εγγύτητας με το Άγιον Όρος– έχει επικρατήσει αυτή η εκδοχή, με τα δαμάσκηνα.
ΥΛΙΚΑ
| 2 φιλέτα μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο | 
| ¾ φλ. λάδι | 
| 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα | 
| 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες | 
| 2 κ.σ. ντοματοπελτέ | 
| 1 ξυλαράκι κανέλας | 
| 1 δαφνόφυλλο | 
| 300 γρ. δαμάσκηνα | 
| 700 γρ. πατάτες χοντροκομμένες | 
| αλάτι, πιπέρι | 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ σε μεγάλο τηγάνι για 5′.
 - Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και τις πατάτες και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 20′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες.
 - Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τον μπακαλιάρο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.
 - Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15′, μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
 
			















