pontosnews.gr
Κυριακή, 11/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

Μεγάλη υπόθεση τα «προκαταρκτικά» στο πασχαλιάτικο τραπέζι, και η αυγόπιτα είναι ένα από αυτά

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)

(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για όποιον είχε τη χαρά να γιορτάσει Λαμπρή στα χωριά της Ρούμελης, η εικόνα είναι γνωστή: Αξημέρωτα μπαίνουν στις σούβλες τα αρνιά και ανοίγει ο λάκκος για τη φωτιά. Τα κοκορέτσια είναι ήδη έτοιμα αποβραδίς, και περιμένουν τη σειρά τους για το ψήσιμο – άλλωστε είναι τα πρώτα που θα έχουν την τιμή να δεχτούν την κριτική των άτεγκτων παρατηρητών-κριτών-συνδαιτημόνων.

Κατά τις 10:00 είναι ήδη μεσημέρι για τους ψήστες της παρέας, και τα πρώτα μεζεδάκια κάνουν την εμφάνισή τους. Στο τραπέζι δεσπόζουν τα βαμμένα αυγά (και το απαραίτητο λαδόξιδο), το σπιτικό ψωμί της γειτόνισσας και τυριά διαφόρων υφών και εντάσεων, όλα τοπικά.

Ρουμελιώτικο τραπέζι χωρίς πίτα όμως δεν νοείται, και οι σταρ της ημέρας είναι η γαλατόπιτα (που εκδοχή της συναντάμε και στη μικρασιατική κουζίνα) και η αυγόπιτα που ακολουθεί – μια πλούσια πίτα με πολλές στρώσεις από φύλλα εναλλάξ με γέμιση φέτας, φρέσκo τυρί και πολλά αυγά. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει στρογγυλό ταψί.

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. φύλλο για πίτες (ιδανικά σπιτικό)
500 γρ. φέτα
200 γρ. κλωτσοτύρι (χλωρό τυρί Ρούμελης) ή άλλο φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα
8 αυγά
½ φλι. βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένο με ⅓ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
⅓ φλ. γάλα
λίγο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τρίβουμε τα τυριά (όχι πολύ ψιλά) με τα δάχτυλα ή με πιρούνι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε 7 αυγά και τα ανακατεύουμε στο τυρί. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τρεις κουταλιές της σούπας από το μίγμα βουτύρου-λαδιού.
  2. Ξεδιπλώνουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί όση ώρα δουλεύουμε.
  3. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 34 εκ.), αλείφουμε δύο φύλλα με το μίγμα βουτύρου-λαδιού και τα στρώνουμε έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Υπολογίζουμε άλλα δύο φύλλα για να σκεπαστεί η πίτα στο τέλος και χωρίζουμε το μίγμα του τυριού να αντιστοιχεί σε όσα φύλλα μένουν.
  4. Σκορπίζουμε λίγο μίγμα στην πρώτη στρώση φύλλου και το σκεπάζουμε με άλλο φύλλο τσαλακώνοντάς το έτσι ώστε να χωρέσει όλο στο ταψί. Βουτυρώνουμε το φύλλο και συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα και μίγμα τυριού εναλλάξ. Όταν μείνουν τα δύο τελευταία φύλλα, φέρνουμε από πάνω τα πρώτα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. Στρώνουμε από πάνω τα δύο φύλλα που έχουμε κρατήσει αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.
  5. Χτυπάμε το τελευταίο αυγό με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50-60′.
  6. Αναποδογυρίζουμε την πίτα με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου ταψιού και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αυτό γίνεται για να μαλακώσουν ελαφρώς τα πάνω φύλλα και να μη σπάσουν όταν την κόψουμε. Για να σερβίρουμε, την αναποδογυρίζουμε πάλι και την κόβουμε.

• Πηγή: olivemagazine.gr / Γεωργία Κοφινά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

7/03/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καριστιρμάς: Μια χειμωνιάτικη συνταγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας

1/03/2025 - 2:46μμ
Ο στολισμός του δίσκου με τα κόλλυβα στο Άγιον Όρος είναι τέχνη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοναστηριακά κόλλυβα για το πρώτο Ψυχοσάββατο του χρόνου – Τι συμβολίζουν τα υλικά

21/02/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: tilegrafimanews.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικη σούπα με κουρκούτι και ταχίνι – Μια γευστική έκπληξη για τις κρύες μέρες του χειμώνα

14/02/2025 - 12:44μμ
(Φωτ.: Martin Hetto / Pixabay)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρμένικα βοσπέ κιοφτέ – Τα αλλιώτικα κεφτεδάκια, από κόκκινες φακές και πλιγούρι

7/02/2025 - 1:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(facebook/Ένωση Ποντίων Ν Σμύρνης, Αγ Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Με ποντιακό χρώμα το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης

21 λεπτά πριν
Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου έχει γίνει ένα με τη φύση (φωτ.: gumuskoza.com.tr)

Σούρμενα: Μια ερειπωμένη εκκλησία μαρτυρά το μεγαλείο του Πόντου

57 λεπτά πριν
Αριστερά, μια νεαρή μητέρα με τον μικρούλη απόγονο του Πόντου και δεξιά το παρεκκλήσι του Ιωάννη του Θεολόγου (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Εσπερινός για τη «Μάνα της προσφυγιάς» από τους Πόντιους της Ξάνθης

1 ώρα πριν
Σκελετοί σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Νέος ομαδικός τάφος με εκτελεσθέντες βρέθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

2 ώρες πριν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει στους δημοσιογράφους την πρότασή του για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Κίεβο στις 15 Μαΐου (φωτ.: EPA/Gavriil Grigorov/Sputnik)

Απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου αντί για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός πρότεινε ο Πούτιν

3 ώρες πριν
(Φωτ.: freepik)

Δροσερή και βροχερή η Γιορτή της Μητέρας

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign