pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρασιάτικη γαλατόπιτα από την Αρτάκη της Κυζίκου – Γνωστή και ως «αχαμνόπιτα»

Μια γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, αλλά με ένα μικρό κόλπο στο ψήσιμο

23/02/2024 - 5:23μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γαλατόπιτες υπάρχουν πολλές – κάθε περιοχή έχει και τη δική της παραλλαγή! Στην Αρτάκη της Κυζίκου αυτήν τη συνταγή την έφτιαχναν κυρίως τη γιορτή της Ανάληψης, με το τελευταίο καλοκαιρινό γάλα, τώρα όμως θα λέγαμε ότι είναι… παντός καιρού.

Η λέξη «αχαμνή» στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει τρεμουλιαστή. Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή και ταιριάζει πολύ με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή με μια ξινή μαρμελάδα.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το εξής: Στη διάρκεια των 20 πρώτων λεπτών ψησίματος ανακατεύουμε το χυλό με το σύρμα, με κινήσεις σαν οχτάρια, για να μην κολλήσει στο κρίσιμο αυτό διάστημα στον πάτο του ταψιού.

ΥΛΙΚΑ (για το μεγάλο ταψί του φούρνου)

3 λίτρα γάλα φρέσκο, πλήρες
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 αυγά
2 φλ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε βάζοντας σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ 500 ml από το γάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά και τη ζάχαρη, και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα κομπαλάκια του αλευριού και να μισολιώσει η ζάχαρη.
  2. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει, αλλά να μη φουσκώσει και αφρίσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο χυλό που ετοιμάσαμε, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα. Το μίγμα βγαίνει σχετικά αραιό και υδαρές.
  4. Σκορπίζουμε στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε 150 γρ. από το βούτυρο.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που διαθέτει ο φούρνος μας.
  6. Βάζουμε το ταψί με το βούτυρο στο φούρνο προς το τέλος της προθέρμανσης, όσο χρειάζεται ώστε το βούτυρο να λιώσει και να κάψει καλά.
  7. Βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε αμέσως το χυλό στο καυτό ταψί και, πριν το βάλουμε πάλι στο φούρνο, ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι τον πάτο του σκεύους, κάνοντας μερικά οχτάρια. Αυτό το κάνουμε για να μη συγκεντρωθεί όλο το βαρύ αλεύρι στη βάση του χυλού και στερεοποιηθεί αμέσως όλη η κάτω επιφάνεια, γιατί έτσι θα βαρύνει το μίγμα και θα σφίξει η βάση του.
  8. Φουρνίζουμε στο πιο χαμηλό ράφι.
  9. Ψήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία για 20’.
  10. Στο διάστημα αυτό ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και προσεκτικά (για να μην καούμε) ανακατεύουμε το χυλό με το σύρμα, με τον ίδιο τρόπο, άλλες τρεις φορές. Στο τρίτο και τελευταίο ανακάτεμα σκορπίζουμε στην επιφάνεια του χυλού τα τελευταία 50 γρ. βούτυρο.
  11. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35’, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  12. Σερβίρουμε την αχαμνόπιτα χλιαρή ή μόλις κρυώσει –σε θερμοκρασία δωματίου–, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.

• Πηγή: gastronomos.gr / Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρίστες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κυριακή με καύσωνα σε όλη τη χώρα

12 λεπτά πριν
Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (φωτ.: EPA/Allison Robbert)

Ο Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία America Party

8 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

9 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

«Δρόμεια 2025»: Το έκανε ξανά στο τελευταίο του άλμα ο Τεντόγλου

10 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign