pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εγκώμιο στον κ. Τσίπρα – Συγχαρητήρια στον κ. Καρανίκα

11/05/2016 - 2:37μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εδώ και έξι χρόνια η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη, δραματική κρίση, η υπέρβαση της οποίας δεν διακρίνεται στον ορίζοντα. Οι ίδιες δυνάμεις οι οποίες την δημιούργησαν, κλήθηκαν να την διαχειριστούν. Και φυσικά, απέτυχαν.

Διεμβολίστηκαν, μάλιστα, από έναν νεαρό πολιτικό με φοιτητικά γνωρίσματα, εξασκημένο στις καταλήψεις. Πήρε ένα μικρό πολιτικό κόμμα και με κατάλληλους ελιγμούς το κατέστησε κυβέρνηση.

Αυτό δεν είναι μικρή υπόθεση. Όσοι το υποτιμούν, ας επιχειρήσουν να διαμορφώσουν έστω σύλλογο, όχι πολιτικό φορέα, για να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Διαχειριζόμενος αλλοπρόσαλλες, συμπλεγματικές, φιλόδοξες, οπορτουνιστικές, ιδιοτελείς, ιδεομανείς και μύριες όσες άλλες αντικρουόμενες πολιτικές σέχτες, ο κ. Τσίπρας κατέλαβε την πολιτική εξουσία. Πέρασε από καυδιανά δίκρανα, είπε –και συνεχίζει να λέει– παταγώδη ψέματα, αφομοίωσε τον Όργουελ και τον Κέσλερ (ίσως να μην γνωρίζει ποιοι είναι, αλλά δεν έχει σημασία), τηλεφωνούσε στους Ευρωπαίους ηγέτες όποτε ήθελε, συγκρούστηκε με τους συντρόφους του, λοιδορήθηκε, απαξιώθηκε ιδεολογικά και πολιτικά, έφερε ολόκληρη χώρα –και έναν λαό που επαίρεται για την υπερηφάνειά του– στο χείλος του γκρεμού, αλλά στο τέλος πέτυχε αυτό που ήθελε.

Διαμόρφωσε ένα πολιτικό σκηνικό στα μέτρα του, πέρασε από τη Βουλή τα σκληρότερα μέτρα των μνημονίων με τη βοήθεια βουλευτών που σε όλη τους τη ζωή ήταν στους δρόμους υπέρ –υποτίθεται– των λαϊκών συμφερόντων, αλλά στην ουσία αναζητούσαν μια δημόσια –και δη βουλευτική– θέση, εξαγοράστηκαν με έναν παχυλό μισθό και σώπασαν, ικανοποίησε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις των εταίρων (όσες δεν ικανοποίησε ακόμη θα τις ικανοποιήσει τις επόμενες ημέρες) και κατάφερε να περάσει στην κοινή γνώμη την ιδέα πως όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον της. Ακόμη και ο «κόφτης».

Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο άντεξε, αλλά και ένα μέρος των Ελλήνων ομνύει στο όνομά του για τις… υπηρεσίες που προσφέρει.

Γι’ αυτό και το πρωί ανάλωσα φαιά ουσία για να του προτείνω την ιδεολογική μετονομασία του «κόφτη»: «Μηχανισμός απαλλαγής από το χρέος, τα μνημόνια και το παλιό πολιτικό σύστημα». Αυτό είναι ο «κόφτης» των μισθών και των συντάξεών μας, κάθε φορά που δεν ικανοποιούνται οι αριθμητικές απαιτήσεις των δανειστών μας – δηλαδή πάντοτε. Ο «κόφτης» έχει αυτόματη λειτουργία, είναι δηλαδή ένας αλγόριθμος που θα λειτουργεί εσαεί, όταν δεν ικανοποιούνται οι δανειστές. Κατώτατο όριο δεν υπάρχει. Μόνο όταν τελειώσει το εισόδημα, είτε από μισθό είτε από σύνταξη. Αυτή η αριθμητικοποίησή μας –και η προηγηθείσα εργαλειοποίησή μας– ήταν η ιδεολογία της Αριστεράς, την οποία δυστυχώς, για όλους εμάς, τόσα χρόνια δεν μπορούσαμε να την αντιληφθούμε. Ευτυχώς χρειάστηκε η κυβερνητική παρουσία του κ. Τσίπρα για να το συνειδητοποιήσουμε. Και αυτό είναι υψίστη ιδεολογική συνεισφορά.

Ο κ. Τσίπρας, ως αριστερός, είχε και άλλες επιτυχίες. Καταργεί κάθε έννοια αξίας και αξιοσύνης, τους κάνει όλους όμοιους στο κατώτατο δυνατό επίπεδο (έτσι αντιλήφθηκε την έννοια της ισότητας· στο κατώτατο, όχι στο ανώτατο επίπεδο), αποδομεί θεσμούς που κράτησαν τη συνοχή της κοινωνίας μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσει να πράττει παρομοίως.

Όχι μόνο δεν υπάρχει τίποτε να τον αμφισβητήσει, αλλά οι προβλέψεις κατατείνουν στο ότι θα ελέγξει το πολιτικό παιχνίδι.

Έχει καταρχάς κοινωνικά ερείσματα, όχι μόνο υπαρκτά αλλά και δυναμικά. Αφού πέρασε τα μέτρα από τη Βουλή, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει και την αξιολόγηση. Και αφού περάσει την αξιολόγηση, η χώρα θα εισπράξει την πρώτη δόση αλλά και χρήματα για να ικανοποιηθούν οφειλές του Δημοσίου.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να ασκήσει άνετα την πολιτική του για τα επόμενα χρόνια – και όσο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ωριμάσει, ή να υπάρξει.

  • Με τα 400 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ή θα δοθούν για τους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να διαχειριστεί τύπους σαν τον κ. Καρανίκα, οι οποίοι είναι ικανοποιημένοι με τα 300 ή 400 ευρώ που θα πάρουν από «κοινωνική προσφορά». Και τέτοιοι τύποι υπάρχουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ θα διαμορφώσει τη δική του μικρομεσαία τάξη, απαραίτητο έρεισμα για πολιτική μακροημέρευση.
  • Με τη δόση θα ικανοποιήσει υποχρεώσεις του Δημοσίου και θα διαμορφώσει τους πρώτους πυρήνες μιας νέας νομενκλατούρας, η οποία θα αναλάβει και την πολιτική προπαγάνδα με τις τηλεοπτικές άδειες που θα της παραχωρηθούν.

Αφού άντεξε μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κ. Τσίπρας να εγκαταλείψει την εξουσία. Η μόνη περίπτωση να απομακρυνθεί από αυτήν είναι συνεχείς και μακροχρόνιες λαϊκές διαδηλώσεις. Δεν πρόκειται να γίνουν παρά μόνο για τα μάτια.

Του αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια. Επειδή όμως όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, τα συγχαρητήρια πρέπει να αποδοθούν στον καθ’ ύλην αρμόδιο. Στον κ. Καρανίκα, υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου. Μερικοί λένε πως βοηθά και ο κ. Παππάς. Και έχουν δίκιο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

14/09/2025 - 4:02μμ
Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο εισαγγελέας ζητά τη θανατική ποινή για τον Τάιλερ Ρόμπινσον

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Αγιασμός και δραστηριότητες για τη νέα χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»

8 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. 16 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας – Κόλαση πυρός από το Ισραήλ

8 ώρες πριν
O Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γκουτέρες: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

9 ώρες πριν
Στην Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων της Νέας Περάμου Αττικής (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών)

Από την Πέραμο Κυζίκου στη Νέα Πέραμο Αττικής: Εκδήλωση τιμής και μνήμης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Πτολεμαΐδα: Αποκαλύπτεται το μνημείο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign