pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έτσι χαίρεται ο λύκος

3/05/2016 - 9:02πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο για την ατιμωρησία που μας σακατεύει σαν κοινωνία. Αυτό το κακό, όμως, είναι πολυπλόκαμο. Κοντά στην ατιμωρησία υπάρχει η πολυνομία, η ασάφεια των νόμων και των κανονισμών και τα νομικά παράθυρα.

Όλο αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, δημιουργεί την απαιτούμενη ανακατωσούρα, την αναμπουμπούλα δηλαδή, για να χαίρονται οι λύκοι.

Έτσι όπως είναι τα πράγματα, πολλές φορές μάς είναι αδύνατο να αντιληφθούμε, ως πολίτες και ως επαγγελματίες, ακόμα και τους βασικούς κανόνες στην κάθε μας δραστηριότητα. Θα μου πείτε πως γι’ αυτό υπάρχουν οι δικηγόροι. Αν τα καταλαβαίναμε όλα από μόνοι μας τι θα γίνονταν οι δικηγόροι; Ζητιάνοι; Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Δεν γίνεται για το καθετί να συμβουλεύεσαι τους νομικούς. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σαφείς, ξεκάθαροι και κατανοητοί. Κι αυτό στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει.

Δείτε τι γίνεται στα πανεπιστήμια. Πριν από μερικά χρόνια ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ένας νόμος για να καθορίσει τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Αυτός ο νόμος ήταν ένας νόμος-πλαίσιο, όπως τον είπανε. Δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα, αν ήταν ποδόσφαιρο, η Βουλή των Ελλήνων μας είπε πως αυτό το παιχνίδι θα παίζεται με μία μπάλα, σε ένα γήπεδο με δύο εστίες, και δύο αντίπαλες ομάδες των έντεκα.

Έβαλε, δηλαδή, το γενικό πλαίσιο (από εκεί και η ονομασία νόμος-πλαίσιο).

Κοντά σε αυτό, όμως, είπε και το εξής: Εσείς –τα πανεπιστήμια– να φτιάξετε μόνοι σας τους κανόνες αναλυτικότερα, για το πώς θα παίζεται αυτό το παιχνίδι σε κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Δηλαδή, φτιάξτε τους κανόνες για το τι είναι το φάουλ, πότε δίνεται πέναλτι, πότε κόρνερ, τι είναι η κόκκινη κάρτα κτλ. Τα πανεπιστήμια, όμως, αυτούς τους κανόνες δεν τους έφτιαξαν ποτέ – το γιατί δεν είναι της ώρας να το αναλύσουμε.

Κι έτσι, ανάθεμα αν καταλαβαίνουμε όσοι είμαστε στα πανεπιστήμια τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και πού εφαρμόζεται ο νέος νόμος, πού ο προηγούμενος και πού ο προπροηγούμενος, με τις τόσες ασάφειες και τα νομικά κενά. Κι αν πάει κανείς να ψάξει κάτι μοναχός του, τα χάνει. Πας να διαβάσεις έναν νόμο κι όλο διαβάζεις «όπως τροποποιήθηκε στο άρθρο τάδε» και «όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο τάδε» και το «εδάφιο τάδε αντικαθίσταται με το τάδε». Κι αν ψάξεις να βρεις αυτά τα «τάδε», θα χρειαστείς μια πλατεία δυο στρέμματα, για να απλώσεις τα χαρτιά και να πηγαίνεις από το ένα στο άλλο, σαν να παίζεις το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.

Μέσα σε αυτό το χάος λοιπόν, μπορεί πιο εύκολα να ισχύσει ο νόμος της ζούγκλας.

Μασκαρεμένος, βέβαια, με καθηγητική γραβάτα ή ταγέρ και ύφος περισπούδαστο, άλλα και πάλι ο νόμος της ζούγκλας. Όταν δεν ορίζεται ξεκάθαρα τι είναι το πέναλτι, έτσι γίνεται. Όποτε μας βολεύει πέναλτι είναι το φάουλ μέσα στη μεγάλη περιοχή, και την άλλη στιγμή το φάουλ που γίνεται στο κέντρο του γηπέδου. Ο λύκος, είπαμε, θέλει αναμπουμπούλα και όχι ξεκάθαρα και νοικοκυρεμένα πράγματα.

Πάει λοιπόν, μέσα σε αυτό το χάος, η αδικία σύννεφο. Άνθρωποι είναι αυτοί που την υφίστανται, κι όχι χαρτιά με αριθμούς πρωτοκόλλου. Κι έτσι που είναι δομημένο το σύστημα, αριστοτεχνικά, το δίκιο του ο καθένας είναι δύσκολο να το βρει. Ούτε και να καταλάβει από πού του ήρθε το κακό κι από πού να ζητήσει το λόγο.

Γιατί αυτά τα παλάτια με τους Μινώταυρους ο Δαίδαλος τα έχει μαστορέψει με τα καλύτερα υλικά του: διάχυση ευθύνης, έλλειψη λογοδοσίας και γραφειοκρατία.

Σαν πεις «έλα δω βρε καπετάνιε, γιατί τον αδίκησες τον τάδε;», σου λέει «όχι εγώ. Η Συνέλευση των ναυτών». Ψάξε να τους βρεις λοιπόν αυτούς… Σαράντα νοματαίοι που άλλος είπε και ψήφισε έτσι κι ο άλλος γιουβέτσι. Κι αν τους βρεις, σου λένε «μα ο καπετάνιος εισηγήθηκε και ήταν η γνώμη του βαρύνουσα». Κι όταν ξαναζητήσεις το λόγο απ’ τον καπετάνιο σου λέει «ναι, αλλά εγώ δεν είναι νομικός για να ξέρω και βασίστηκα στη γνωμοδότηση τάδε της νομικής επιτροπής». Κι αν πας στη νομική επιτροπή σου λένε «μα εμείς απλώς γνωμοδοτούμε, δεν αποφασίζουμε. Η συνέλευση αποφασίζει»…

Και σε άλλον τυχαίνει να απορρίπτονται τα αθέμιτα αιτήματά του και να νομίζει πως αδικήθηκε, ενώ σε άλλον να αδικείται πραγματικά και κανείς να μην αντιλαμβάνεται το πώς ακριβώς μεθοδεύτηκε η αδικία. Πάντως ο αδικημένος ούτε στον φίλο του δεν μπορεί να πει τον καημό του.

Γιατί αν πάει να του τα περιγράψει όλα αυτά, θα μοιάζει με εκείνον τον αντιπρόεδρο της ομάδας του Εδεσσαϊκού στις δηλώσεις του «εμείς είπαμε να γίνει το παιχνίδι».

Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνείται ότι κάπως έτσι είναι τα πράγματα, όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά παντού στη χώρα μας. Στα υπουργεία, στα νοσοκομεία, στις εφορίες… παντού.

Η χώρα μας χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση στους νόμους. Θα πρέπει και γι’ αυτό να περιμένουμε να ξυπνήσει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, για να το δούμε να γίνεται πράξη;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/pstad)

Πετρέλαιο: Πλαφόν στις τιμές, καύσιμα με δελτίο, κατάργηση φόρων – Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Super League: Γιόρτασε με νίκη τα 100 του χρόνια ο Παναιτωλικός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες νεκροί στον Λίβανο, στρατιωτικές κινήσεις στη Μεσόγειο και έμπρακτη στήριξη της Γερμανίας στην Κύπρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ Ποντιακός Σύλ. Καλλιθέας-Συκεών)

Με δυνατή ποντιακή παρουσία το 28ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του ΣΠΣΦΑ στον Εύοσμο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)

Τουρκία: Προειδοποίηση Ερντογάν προς το Ιράν μετά την εκτόξευση πυραύλου στον τουρκικό εναέριο χώρο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Το παρακάθ’ στο χθες και στο σήμερα από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign