pontosnews.gr
Παρασκευή, 1/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοζάνη: Το ταφικό έθιμο – Όταν ζωντανοί και νεκροί γίνονται «ένα» τη Δευτέρα του Πάσχα

Στα ποντιακά χωριά Αλωνάκια, Πρωτοχώρι, Σκήτη και Δρέπανο, τα «νεκρόδειπνα» μετατρέπουν τα κοιμητήρια σε τόπο συνάντησης, μνήμης και γιορτής

14/04/2026 - 9:45πμ
Δευτέρα του Πάσχα στο κοιμητήριο στα Αλωνάκια Κοζάνης, για το ταφικό έθιμο. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΡΤ Κοζάνης / Δέσποινα Αμαραντίδου)

Δευτέρα του Πάσχα στο κοιμητήριο στα Αλωνάκια Κοζάνης, για το ταφικό έθιμο. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΡΤ Κοζάνης / Δέσποινα Αμαραντίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μέρα χαρμολύπης, βαθιάς συγκίνησης αλλά και παράξενης γιορτινής οικειότητας είναι η δεύτερη ημέρα του Πάσχα στην Κοζάνη – στα Αλωνάκια, στο Πρωτοχώρι, στη Σκήτη και στο Δρέπανο αναβίωσε και φέτος το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο των Ποντίων, μια τελετουργία που φέρνει συμβολικά στο ίδιο τραπέζι ζωντανούς και νεκρούς.

Από νωρίς το πρωί, οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν στα κοιμητήρια, όχι μόνο για να τιμήσουν τους ανθρώπους τους, αλλά και για να τους κρατήσουν, έστω για λίγες ώρες, παρόντες μέσα στη χαρά της Ανάστασης.

Η εικόνα που καταγράφεται κάθε χρόνο στα χωριά του Δήμου Κοζάνης είναι μοναδική: συγγενείς γύρω από τα μνήματα, τρισάγια από τους ιερείς, ευχές «Χριστός Ανέστη», κόκκινα αυγά που τσουγκρίζουν, σπιτικά φαγητά, γλυκά, κρασί και τσίπουρο, σε μια ατμόσφαιρα που δεν θυμίζει τυπική ημέρα πένθους αλλά συνάντηση μνήμης και αγάπης.

Δευτέρα του Πάσχα στο κοιμητήριο στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, για το ταφικό έθιμο. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: otavoice.gr)

Στα Αλωνάκια, όπως και στο Πρωτοχώρι, στη Σκήτη και στα άλλα χωριά, το έθιμο διατηρείται αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους πασχαλινούς τρόπους με τους οποίους οι ποντιακές κοινότητες συνομιλούν με την απώλεια. Οι κάτοικοι δεν αντιμετωπίζουν το θάνατο με φόβο ή αποστασιοποίηση· αντίθετα, τον εντάσσουν στη φυσική συνέχεια της ζωής, σαν οι νεκροί να εξακολουθούν να έχουν θέση μέσα στον οικογενειακό κύκλο, στο πασχαλινό τραπέζι, στις συνήθειες, στις γεύσεις και στις κουβέντες των δικών τους ανθρώπων.

Ιδιαίτερο βάρος έχει και η εικόνα των παιδιών, που κινούνται ανάμεσα στα μνήματα με μια αθωότητα σχεδόν λυτρωτική, γεμίζοντας σακουλάκια με γλυκίσματα, χυμούς και σοκολάτες, ενώ γύρω τους οι μεγαλύτεροι συνομιλούν, θυμούνται, ανταλλάσσουν ευχές και συνεχίζουν το έθιμο.

Τα «νεκρόδειπνα» των Ποντίων δεν είναι ένα τελετουργικό πένθους, αλλά μια πράξη συνέχειας.

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το έθιμο τόσο ξεχωριστό και τόσο ισχυρό ως πολιτισμικό αποτύπωμα. Οι ρίζες του χάνονται βαθιά στον χρόνο και συνδέονται, σύμφωνα με λαογραφικές προσεγγίσεις, με πανάρχαιες αντιλήψεις για τη μνήμη των νεκρών και την αναγέννηση της ζωής, ενώ στη σύγχρονη μορφή του έχει αποκτήσει και επίσημη αναγνώριση: το ταφικό έθιμο των Ποντίων, όπως αναβιώνει στα Σούρμενα (Ελληνικό) Αττικής, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Και Κοζάνη, όμως, το έθιμο δεν είναι μουσειακό απολίθωμα ούτε απλή αναπαράσταση – είναι βίωμα. Στο Πρωτοχώρι, όπου στο «νεκρόδειπνο» που κρατά μέχρι αργά το απόγευμα και συχνά καταλήγει σε γλέντι με τραγούδια και χορούς φέτος βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης.

Άλλα και στα υπόλοιπα ποντιοχώρια της περιοχής, η ίδια τελετουργία μνήμης επαναλαμβάνεται με την ίδια ευλάβεια και συναισθηματική ένταση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συγγραφέας Μαρία Συτμαλίδου και το εξώφυλλο του βιβλίου της
ΠΟΝΤΟΣ

«Το Κουμπί» και το τραύμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

1/05/2026 - 2:26μμ
Η θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά που ανέβασε την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι», στο φινάλε του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Μια βραδιά σαν επιστροφή στο «σπίτι» – Όταν το θέατρο έγινε μνήμη και Πόντος μαζί

30/04/2026 - 9:36μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Το Μουσείο «Κεντώντας τη μνήμη» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων – Σε συνεργασία με το σωματείο «Ίαμος»

30/04/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: YouTube/ Giorgos Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο ποντιακό τραγούδι από τον Γιώργο Ιωαννίδη: Το «Γιαβάς Γιαβάς» είναι ο καρπός της συνεργασίας Λάζου Ιωαννίδη – Σάββα Τσενεκίδη

30/04/2026 - 7:18μμ
Η Παναγία Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Νέα ζητήματα ασφάλειας στο προσκήνιο – Ξανά στο μικροσκόπιο το εμβληματικό μοναστήρι στον Πόντο

30/04/2026 - 6:29μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση σπιτιών και οικημάτων σε ένα χωριό του Πόντου (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Η στιγμή των εγκαινίων για το Ποντιακό Μουσείο – Πότε κόβεται η κορδέλα

30/04/2026 - 2:50μμ
Τέσσερις λύρες, ένα διήμερο στο Μικροχώρι Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένα διήμερο που δεν είναι «σεμινάριο» – Συνάντηση παράδοσης που ζητά να γίνει θεσμός

30/04/2026 - 1:06μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιατί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα Καβάλας

30/04/2026 - 11:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Syllogos Pontion Reutlingen)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη»: Οι Πόντιοι της Γερμανίας κρατούν ζωντανή την ιστορία

30/04/2026 - 9:22πμ
Η Ίμερα σε φωτογραφία που δημοσίευσε η «Ποντιακή Εστία» στο 5ο τεύχος
ΠΟΝΤΟΣ

Σοϊλεμέζ Μεχμέτ πασάς, ή «ταπεινός ιερεύς Ελευθέριος»; Η ιστορία ενός «δίπιστου» όπως την διέσωσε ο Γ.Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις)

29/04/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: youtube.com/@DRMNewsInternational)

Πρωτομαγιά στην Τουρκία: «Πεδίο μάχης» η Κωνσταντινούπολη, ειρηνικές πορείες στην υπόλοιπη χώρα

7 λεπτά πριν
Ιρανοί περνούν μπροστά από γιγαντοαφίσα με το μήνυμα «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά», στην πλατεία Ενγκελάμπ στην Τεχεράνη, 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-ΗΠΑ: Διπλωματία ή πλήγμα; Η πρόταση της Τεχεράνης και το δίλημμα Τραμπ

30 λεπτά πριν
Κούτες και ναρκωτικά που κατασχέθηκαν από την νταλίκα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (πηγή: ΕΛΑΣ)

Ηγουμενίτσα: Μπλόκο σε μισό τόνο ναρκωτικών από το ελληνικό FBI – Κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ

54 λεπτά πριν
Το όνομα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ο Σουκατζίδης της Καισαριανής, ο Ψαθάς της αφήγησης – Ένας Μικρασιάτης, ένας Πόντιος, μια Πρωτομαγιά

1 ώρα πριν
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)

Τεκτονικές μετατοπίσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign