pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τραπεζούντος Χρύσανθος: Θερμαίνωμεν εις τους κόλπους ημών τους Μουσουλμάνους, ίνα κατόπιν ως όφεις δήξωσι τους ευεργέτας

Από τη «Μαύρη Βίβλο διωγμών και μαρτυρίων» – Ο μητροπολίτης Χρύσανθος περιγράφει τον αγώνα του να προστατεύσει τους Τούρκους πρόσφυγες από τους Ρώσους, και πώς αυτοί το ανταπέδωσαν καταστρέφοντας το Ρίζαιο και άλλες περιοχές του Πόντου

5/09/2025 - 10:40πμ
Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916: Ο δήμαρχος Ιωάννης Τριφτανίδης  προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο ΕΜΠ. Εικ.: ΧΚ)

Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916: Ο δήμαρχος Ιωάννης Τριφτανίδης προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο ΕΜΠ. Εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια συγκλονιστική καταγραφή του άγριου διωγμού των ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας περιέχει η Μαύρη Βίβλος διωγμών και μαρτυρίων του εν Τουρκία ελληνισμού (1914-1918), ένας τόμος που συντάχθηκε από την «Κεντρική πατριαρχική επιτροπή υπέρ των μετατοπισθέντων ελληνικών πληθυσμών» και εκδόθηκε από το Πατριαρχικό Τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης το 1919.

Στις 418 σελίδες του τόμου παρατίθενται λεπτομερή στοιχεία ως προς τους εκτοπισμούς και τις λεηλασίες, αλλά και περιστατικά που κυριολεκτικά ανατριχιάζουν τον αναγνώστη/μελετητή – είτε αφορούν την Ανατολική Θράκη, είτε τη Μικρασία ή τον Πόντο.

Το απόσπασμα που ακολουθεί αφορά την Επαρχία Τραπεζούντος. Είναι γραμμένο από τον μεγάλο ιεράρχη Χρύσανθο, τον μητροπολίτη τότε και αργότερα αρχιεπίσκοπο Αθηνών, και περιγράφει τα όσα συνέβησαν το 1916, κατά την περίοδο που του είχε ανατεθεί η διοίκηση του τόπου αφότου κατελήφθη η Τραπεζούντα από τους Ρώσους. Το κείμενο γράφτηκε στις 12 Οκτωβρίου 1918.

Η προφυλακή του ρωσικού στρατού εισέρχεται στην Τραπεζούντα

Τας παραμονάς της πτώσεως της Τραπεζούντος, ο νομάρχης Τραπεζούντος απήλθε καταλιπών δι’ επισήμου εγγράφου, υπό ημερομην. 3 Απριλίου 1916, την διοίκησιν του τόπου εις εμέ· την πέμπτην Απριλίου εισήλασαν εις Τραπεζούντα τα ρωσσικά στρατεύματα και την επαύριον, 6ην του μηνός, εισήλθον εις Τραπεζούντα Ρώσσοι στρατηγοί, εις εμέ αναθέσαντες πάλιν την προσωρινήν διοίκησιν του τόπου· την εξουσίαν ταύτην, ως και όλον το κύρος του Μητροπολίτου παρά ταις ρωσσικαίς στρατιωτικαίς αρχαίς, εχρησιμοποίησεν η Μητρόπολις ιδία προς εξασφάλισιν της ζωής, τιμής και περιουσίας των τούρκων, εκτεθειμένων εις μυρίους κινδύνους ….

Ενώ δε η Μητρόπολις και κατά το παράδειγμα της Μητροπόλεως και όλον το ποίμνιόν μου μετ’ αυταπαρνήσεως επροστάτευον τους μουσουλμάνους του βιλαετίου Τραπεζούντος και καθ’ ον χρόνον η Μητρόπολις, εν μέσω ποικίλων δυσχερειών και αντιδράσεων, αναλαβούσα παρά των ρωσσικών αρχών την υπεύθυνον πληρεξουσιότητα προς εγκατάστασιν των μουσουλμάνων προσφύγων, νυκτός και ημέρας πατρικώς εφρόντιζε να εγκαταστήση ασφαλώς με όλα τα έπιπλα και κτήνη των χιλιάδας μουσουλμάνων προσφύγων εις τας ιδίας των εστίας, ήτοι εις τας περιφερείας Ριζαίου, Όφεως, Σουρμένων, Γεμουράς, Πλατάνων και Ματσούκας, άλλας δε δεκάδας χιλιάδων απροστατεύτων μουσουλμάνων προσφύγων επί διετίαν όλην έτρεφεν εκ των συνδρομών των ομογενών της Ρωσσίας και εκ των υπέρ των προσφύγων πλουσίων επιδομάτων της Ρωσσικής κυβερνήσεως, κατά τον αυτόν χρόνον η τουρκική κυβέρνησις βιαίως απέσπα από των εστιών του το πέραν του ρωσσικού μετώπου απολειφθέν ποίμνιόν μου Ελεβής και Τριπόλεως, καταδικάσασα αυτό, ως και όλους τους ομογενείς του Πόντου, εν μέσω παγερού χειμώνος να μεταναστεύση διά μέσου δυσβάτων και χιονοσκεπών ορέων εις την Σεβάστειαν και να καταστραφή· και ούτω εκ 1.250 ψυχών της Ελεβής υπελείφθησαν εις την ζωήν περί τας 150, και εκ 2.300 ψυχών της Τριπόλεως περί τας 200 ψυχάς, και εκ 13.000 ψυχών της περιφερείας Τριπόλεως μόλις επέζησαν 1.500-2.000 ψυχαί.

Παρά πάντα ταύτα ημείς εδώ εξηκολουθούμεν να θερμαίνωμεν εις τους κόλπους ημών τους Μουσουλμάνους, ίνα κατόπιν ως όφεις δήξωσι τους ευεργέτας· τούτο και εγένετο μόλις εδόθη η κατάλληλος ευκαιρία. […]

Ενώ δε ημείς ειργαζόμεθα με όλην την ειλικρίνειαν και την χαρακτηρίζουσαν τους Έλληνας ιπποτικότητα, ο δόλιος Αχμέτ βέης θεωρήσας εύθετον την στιγμήν προς έναρξιν της υπό του Νεοτουρκικού Κομιτάτου οργανωθείσης καταστροφής μετέβη εις Ρίζαιον, οπόθεν εξαπελύθη κατά του ελληνικού έθνους ο όλεθρος και η καταστροφή· και οι μέχρι χθες πίστιν και αφοσίωσιν μέχρι θανάτου ομνύοντες εις την Μητρόπολίν μου μουσουλμάνοι του βιλαετίου Τραπεζούντος, συνεννοηθέντες μετά των εκ του μετώπου προελαυνόντων τούρκων τσετέδων, ώρμησαν εις την ύπαιθρον χώραν από Ριζαίου μέχρι Πλατάνων, κατέστρεψαν και ηρήμωσαν όλα τα ελληνικά χωρία φονεύσαντες πολλούς, εν οις και δύο ιερείς της επαρχίας μου· η ακμαία και ανθηρά ελληνική κοινότης Ριζαίου κατεστράφη εν μια ημέρα και όλοι οι ομογενείς κάτοικοι ληστευθέντες, γυμνοί ηναγκάσθησαν όλοι να διαπεραιωθώσι διά λέμβων και ακατίων εις Ρωσσίαν· αι εκκλησίαι, τα σχολεία και αι οικίαι των κατεστράφησαν· εκ 2.000 ομογενών μόνον τέσσαρες υπολείπονται εν Ριζαίω· λεηλασίας υπέστησαν και οι ομογενείς του Όφεως, αντί βαρυτάτων λύτρων εξαγοράσαντες την επί τινας ημέρας φύλαξίν των· η περιφέρεια Σουρμένων ελεηλατήθη αγρίως· οι πλείστοι των ομογενών Σουρμένων γυμνοί απήλθον εις Ρωσσίαν, οι υπολειφθέντες εξησφάλισαν την εν Σουρμένοις διαμονήν των πληρώσαντες λύτρα 70 χιλιάδες ρουβλίων· όλα τα ελληνικά χωρία της Γεμουράς ελεηλατήθησαν ομοίως και οι πλείστοι των κατοίκων μετηνάστευσαν εις Ρωσσίαν· το αυτό συνέβη και εις την περιφέρειαν Πλατάνων, η οποία ηρημώθη τελείως· ομοίως ηρημώθησαν και τινα χωρία της περιφερείας Τραπεζούντος. […]

• Πηγή: Μαύρη Βίβλος διωγμών και μαρτυρίων του εν Τουρκία ελληνισμού (1914-1918), σ. 273-277. Μπορείτε να δείτε και να αποθηκεύσετε τον τόμο εδώ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

24/09/2026 - 1:26μμ
Το έγγραφο που περιλαμβάνεται στο Πολιτικό Αρχείο του Πόντου· ένθετη η φωτογραφία του μητροπολίτη Χαλδίας (εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γονατιστοί και μετά δακρύων»: Η έκκληση των εξόριστων της Τρίπολης του Πόντου

22/09/2026 - 3:55μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/president.gov.ua)

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μαζική επίθεση – Έκκληση στη Δύση για ενίσχυση της αεράμυνας

2 ώρες πριν
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα κατά της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μάρκο Ρούμπιο: Μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για την επίσκεψή του στην Αθήνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Απέδρασε με το «διπλό» από το Σεράγεβο ο ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Basketball Champions League: Πρεμιέρα με νίκη το Περιστέρι

3 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών Αττικής, όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις προτεραιότητες της παράταξης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Σπουδαία νίκη ο Ηρακλής στα Σκόπια

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV