pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Νέα στοιχεία στο φως – Γιατί αφορούν Έλληνες και Αρμένιους

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί βρέθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

26/06/2025 - 10:24πμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)

Στιγμιότυπο από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι πολύπλευρες και τραγικές συνέπειες της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές –όχι μόνο σε εκείνους που την υπέστησαν, αλλά και στις επόμενες γενιές–, «φωτίστηκαν» κατά τη διάρκεια μεγάλου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Το συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άτομα που ασχολούνται χρόνια με το θέμα της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, κατέθεσαν τις γνώσεις τους σε ό,τι αφορά τα δραματικά γεγονότα και παρουσίασαν νέες μελέτες.

Κυρίως όμως, τεκμηρίωσαν με βάση το διεθνές δίκαιο ότι το έγκλημα σε βάρος του ασσυριακού λαού στις αρχές του προηγούμενο αιώνα είχε ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας.

Μιλώντας στο pontosnews.gr, ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Θεοδόσης Κυριακίδης χαρακτηρίζει το συνέδριο ως ιδιαιτέρως πετυχημένο και υπογραμμίζει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ανάδειξη του εγκλήματος της Γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών λαών της καθ’ ημάς Ανατολής από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πρώτος από δεξιά ο Θεοδόσης Κυριακίδης (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας –γεγονός που προετοιμάζεται– είναι η διοργάνωση στην Ελλάδα μετά από δύο-τρία χρόνια του επιστημονικού συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών.

Τρεις θεματικές συνεδρίες

Σύμφωνα με τον Θεοδόση Κυριακίδη, το διεθνές συνέδριο είχε τρεις βασικές θεματικές συνεδρίες. Στην πρώτη έγινε ανάλυση των τραγικών γεγονότων, η δεύτερη περιλάμβανε την τεκμηρίωση του εγκλήματος της Γενοκτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο, και στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκαν οι δραματικές συνέπειες.

«Αρχικά παρουσιάστηκε το σύστημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι υπόδουλοι ραγιάδες μέσα σε αυτό αλλά και η αντίσταση των Ασσυρίων όταν δέχονταν επιθέσεις. Αυτή η αντίσταση στις σφαγές δημιούργησε στους Τούρκους τη διάθεση να διαπράξουν το έγκλημα της Γενοκτονίας.

»Οι Ασσύριοι αναγκάστηκαν να αμυνθούν προβάλλοντας αντίσταση και αυτή τους η φυσιολογική αντίδραση οδήγησε στη Γενοκτονία.

»Σε αυτό το πλαίσιο, από τους συμμετέχοντες καταρρίφθηκε και το επιχείρημα των Τούρκων ότι οι Ασσύριοι με μπροστάρη τον Πατριάρχη τους κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και άρα ήταν εχθροί του σουλτάνου», σημειώνει στο pontosnews.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 250.00 έως 600.000.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίω (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)

Νέες έρευνες και πηγές

Στο συνέδριο τονίστηκε ότι έχουν γίνει νέες έρευνες και μελέτες για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και έχουν αντληθεί στοιχεία από νέες πηγές. Μία από αυτές, από τα στοιχεία της οποίας τεκμηριώνεται το έγκλημα της Γενοκτονίας, είναι τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.

«Επίσης, παρουσιάστηκε η εμπλοκή της Γερμανίας στο έγκλημα της Γενοκτονίας, ο ρόλος του Τζιχάντ μέσω της κινητοποίησης όλων των μουσουλμάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά κυρίως τεκμηριώθηκε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τελέστηκε Γενοκτονία, αφού οι σφαγές και όλα τα τραγικά γεγονότα είχαν ξεκάθαρα γενοκτονικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

Οι συνέπειες

Πολύπλευρες και πολυεπίπεδες ήταν οι συνέπειες στη γλώσσα και την κουλτούρα των Ασσυρίων, όπως αναφέρθηκε αναλυτικά.

«Η γλώσσα τους κινδυνεύει να αφανιστεί λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του λαού των Ασσυρίων μετά τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό. Πλέον υπάρχει μια ασυνέχεια και σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι ιδιαιτερότητες κάποιων διαλέκτων.

»Τραγικές ήταν οι συνέπειες της Γενοκτονίας και στην κουλτούρα. Χάθηκαν πολλά χειρόγραφα, κειμήλια, μνημεία και πολλά άλλα πολιτιστικά τους στοιχεία. Στο συνέδριο αναφέρθηκε ακόμα ότι η μοντέρνα τέχνη έχει εμπνευστεί από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του ασσυριακού πολιτισμού.

»Παράλληλα, τονίστηκε ότι το τραύμα του ασσυριακού λαού έχει γίνει πλέον διαρκές υπαρξιακό και έχει μεταλαμπαδευτεί υποσυνείδητα στις επόμενες γενιές των Ασσυρίων της διασποράς», τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Στιγμιότυπο από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (φωτ.: αρχείο Θεοδόση Κυριακίδη)

Ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ελλάδα

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέδωσαν και ψήφισμα με το οποίο ζητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως ακριβώς έκανε με αυτές των Ποντίων και των Αρμενίων. Επίσης, επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης όπου φιλοξενείται έκθεση με θέμα τον ασσυριακό πολιτισμό.

«Το συνέδριο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει στόχο την ανάδειξη της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι χριστιανικοί λαοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για το ζήτημα γίνονται και θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις, όπως τα θερινά σχολεία που διοργανώνει το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» σε συνεργασία με άλλους φορείς.

»Το συνέδριο ήταν πολύ πετυχημένο. Συμμετείχαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ασσυρίων ανά τον κόσμο. Αυτοί που ανοίγουν το δρόμο για την προβολή του ζητήματος, ήρθαν στην Ελλάδα. Κατέθεσαν τις απόψεις τους, φώτισαν λεπτομέρειες.

»Τα όσα είπαν βοηθούν και εμάς καθώς και τους Αρμένιους, να καταλάβουμε καλύτερα πώς κινήθηκε ο θύτης και εξόντωσε τους τρεις χριστιανικούς λαούς, πώς έγινε το έγκλημα και σε βάρος των δικών μας ανθρώπων.

»Στα σχέδιά μας βρίσκεται η διοργάνωση στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια του μεγάλου συνεδρίου της Ένωσης Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες. Σκεφτόμαστε να καταθέσουμε φάκελο υποψηφιότητας μαζί με κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο», καταλήγει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το δισέλιδο υπόμνημα των πληρεξουσίων των Ελλήνων του Πόντου προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 1920 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Μόνος ο μητροπολίτης Αμασείας αντέστη»: Το υπόμνημα για την Τραπεζούντα που έφτασε στον Βενιζέλο

11/09/2026 - 4:00μμ
Αρμενική οικογένεια από το Μεζιρέχ της ανατολικής Τουρκίας, περίπου το 1910 – από τη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης (φωτ.: ARMENIAN FACES of the PAST - FREE IMAGE EXCHANGE / Donnarose Russian / Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Από το Πιράν στην Αμερική: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Σαρκίς Σαριάν, ο οποίος επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του

9/09/2026 - 4:28μμ
(Φωτ.: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA) – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Dorothy H. Sutton)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ντόροθι Χόραξ Σάτον: Η Αμερικανίδα που στάθηκε δίπλα σε Έλληνες πρόσφυγες και ορφανά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

8/09/2026 - 8:19μμ
Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

2 ώρες πριν
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Εντυπωσιακός και δεύτερος ο Καραλής με 6,15μ.

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

3 ώρες πριν
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

4 ώρες πριν
(Από την αφίσα της έκθεσης)

Σύνδεσμος Μικρασιατών «Οι αλησμόνητες πατρίδες»: Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μικρά Ασία – 104 Χρόνια Μετά»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV