pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δύο ξεριζωμένες από την Κρώμνη αφηγούνται: Κλαίγαμε χωρίς να μιλάμε και προχωρούσαμε αυτή την πένθιμη πορεία, 7 μέρες και 7 νύχτες

Η Παρθένα Σεϊτανίδου και η νύφη της Δήμητρα Ιωσηφίδου περιγράφουν και το θάνατο που αντάμωσαν στη νέα τους πατρίδα

24/07/2025 - 9:04μμ
Γυναίκες της Κρώμνης με τοπικές γιορτινές ενδυμασίες (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Θ', Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής»)

Γυναίκες της Κρώμνης με τοπικές γιορτινές ενδυμασίες (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Θ', Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Παρθένα Σεϊτανίδου και η νύφη της Δήμητρα Ιωσηφίδου γεννήθηκαν στον οικισμό Σαμανάντων Κρώμνης, κτισμένο σε υψόμετρο 1.750 μέτρων, στη δεξιά όχθη του Ίμερα Ντερέ, 17 χλμ. ΒΑ της Αργυρούπολης και 52 χλμ. ΝΑ της Τραπεζούντας. 

Εκκλησιαστικά άνηκε στη δικαιοδοσία της μητροπόλεως Χαλδίας και Χερροιάνων και επρόκειτο για τον μεγαλύτερο οικισμό της Κρώμνης. Πριν από το 1914 ο πληθυσμός ανερχόταν σε περίπου 600 Έλληνες κατοίκους οι οποίοι μιλούσαν ποντιακά και διατηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Το δημοτικό σχολείο όπου φοιτούσαν οι μαθητές της περιοχής, βρισκόταν στον γειτονικό οικισμό Φραγκάντων.

Η μαρτυρία της Παρθένας Σεϊτανίδου με το συμπλήρωμα της νύφης της Δήμητρας Ιωσηφίδου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Είχαμε και μεις τις μάντισσές μας εκεί. Ήταν μια από τα Ποτάμια. Ερχόταν πολλά χρόνια πριν και μας έλεγε, χωρίς χαρτιά, χωρίς φλιτζάνια, χωρίς να κάνει τίποτα μαγικά: «Η Κρώμνη μια μέρα θα σηκωθεί». Είχαμε δει και τον κομήτη, ένα άστρο μεγάλο με ουρά. Έγινε και έκλειψις ηλίου.

Οι γυναίκες λιβάνιζαν, έκαναν το σταυρό τους και έκλαιγαν, να μη γίνει κανένα κακό – σαν να είναι εκείνη η ώρα, πάνω στο δώμα ήμασταν. (Ύστερα) γίνηκε ο πόλεμος. Ο παπάς μάς διάβαζε εφημερίδες και μας έλεγε πως και μεις θα σηκωθούμε. Είχαμε αρραβωνιάσει τον αδερφό μου με τη Δήμητρα.

Το ’22 πρωτοείπαν: «Όσοι θέλουν, να φύγουν». Εμείς δε φύγαμε. Στο χρόνο απάνω, λέμε, θα σηκωθούμε; Αλλού θα πάει η νύφη μας, αλλού εμείς, ας τους παντρέψομε να την έχομε μαζί μας. Τους παντρέψαμε το Φεβρουάριο του ’23. Ένα χρόνο στάθηκαν παντρεμένα και το Φεβρουάριο του ’24 φύγαμε. Ένα χρόνο πριν μας είχαν ειδοποιήσει οι Τούρκοι και πουλούσαμε σιγά σιγά τα νοικοκυριά μας.

Δεκαπέντε μέρες μπροστά κοινώνησε ο παπάς όσους ήθελαν κι όταν βγήκε για τελευταία φορά από της εκκλησίας την πόρτα, μόνο και δε λιγοθύμησε, να μείνει εκεί, στης εκκλησίας την πόρτα απάνω.

Έκανε και τρισάγιο πάνω στα μνήματα και έγινε θρήνος και μουγκρητό. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες φύγαμε όλοι. Οι τσανταρμάδες είπαν, ένας ένας που φεύγει, να ρίχνει τα κλειδιά του στου παπά την πόρτα, για να τους τα παραδώσει ο παπάς. Όποιος έφερνε κι έριχνε τα κλειδιά του, ένα μαντήλι δάκρυα έχυνε.

Τα ζώα [εννοεί για την έξοδο] μας τα έφερναν Τούρκοι από τα Ποτάμια. Στις 2 Φεβρουαρίου [τώρα αφηγείται η νύφη της, Δήμητρα Ιωσηφίδου] του ’24 έξι άλογα στάθηκαν στην πόρτα μας. Εφτά οικογένειες θα φεύγαμε ‘κείνη την ημέρα. Μόνο για τη δική μας ήσαν τα έξι άλογα.

Ήταν χειμώνας καιρός. Τα δικά μας βουνά είχαν κλείσει από τα χιόνια και δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Πήγαμε από της Ζύγανας το βουνό. Λίγο πριν χάσω από τα μάτια μου την Κρώμνη, γύρισα:

Εγώ την Κρώμ’ ερώτησα ντο είν’ ατά τα χάλια σ’
που είν’ τα κρύα τα νερά σ’, πού είν’ τα παλικάρια σ’.
Ατέ εκλώστεν ειπέν με εξ όλης ας καρδίας
οι μ’σοί επήαν σ’ ασκερλούχ’ κι άλλ’ σα εξορίας.

Από κει κι ύστερα πηγαίναμε βουβοί. Κλαίγαμε χωρίς να μιλάμε, και προχωρούσαμε αυτή την πένθιμη πορεία, εφτά μέρες και εφτά νύχτες ώσπου να φτάσουμε στην Τραπεζούντα.

Στην Τραπεζούντα –είχε αδειάσει από Έλληνες– νοικιάσαμε φράγκικο σπίτι και καθίσαμε δύο μήνες. Μετά τους δύο μήνες ήρθε βαπόρι και σε οκτώ μέρες μας έβγαλε στα Καραμπουρνά. Σαράντα μέρες μάς κάνανε καραντίνα. Βγήκαμε από την καραντίνα και μας φέρανε στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης, στο Χαρμάνκοϊ. Καθίσαμε σε αντίσκηνα.

Μετά μας είπαν, ο καθένας να πάει να εγκατασταθεί σ’ όποιο χωριό θέλει της Μακεδονίας. Εμείς πήγαμε στο χωριό Σέρβενι του Καράτσοβα ή Αρδαίας. Εκεί ψυχώσαμε*. Εφτά οικογένειες πήγαμε, κάθε μια έχασε και από ένα. Εμάς πέθανε η πεθερά μου.

Ήμουνα άρρωστη εγώ και μέσα στη θέρμη μου βλέπω κι έρχεται μια ξερακιανή γυναίκα. Φοβήθηκα, μα να μην την θυμώσω, της λέω: -«Κάτσε». -«Όχι, θα πάω πρώτα στην τάδε, τάδε και μετά θα ‘ρθω σε σας». Ανεβαίνει η πεθερά μου, της το λέω. -«Δεν είναι τίποτα» μου λέει.

Την άλλη μέρα πεθαίνει μια γυναίκα από το πρώτο σπίτι, την παράλλη πεθαίνει από το άλλο σπίτι, όπως μου τα είπε η ξερακιανή γυναίκα. Αρχίσαμε να φοβούμαστε, ωστόσο όμως εγώ είχα γίνει καλά. Δεν πέρασαν πολλές μέρες κι αρρώστησε η πεθερά μου. Σε κείνην πια ήρθε η ξερακιανή γυναίκα και την πήρε. Πέθανε.

Από κει κι ύστερα, άλλο δεν μπορούσαμε να κάτσομε. Σηκωθήκαμε και ήρθαμε. Ούτε τα σαράντα δεν της κάμαμε. Πήγαμε στο Χασάνι. Καθίσαμε σε αντίσκηνα κάτω από τα πεύκα. Μετά καθίσαμε στα σπίτια του συνοικισμού. Το ’42 μας κατέβασαν στην Καλλιθέα…


* Μας έπιασε θέρμη, πυρετός, από το ψύχος
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Θ’, Μαρτυρίες από τον ανατολικό παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Αρμενικό σπίτι με σπασμένα παράθυρα στο Ερζερούμ, μετά τη σφαγή της 30ής Οκτωβρίου 1895. Η λήψη χρονολογείται περίπου την 1η Νοεμβρίου (φωτ.: συλλογή William Sachtleben / UCLA Library)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ερζερούμ 1895: Αμερικανός που αναζητούσε έναν ποδηλάτη κατέγραψε τη σφαγή των Αρμενίων – Οι πολύ σκληρές φωτογραφίες

30/10/2026 - 8:36μμ
Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της αφίσας για την έκθεση κειμηλίων στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης (πηγή: facebook.com/rizes.xalandriou)

Κρήτη: Σπάνια κειμήλια και αδημοσίευτα τεκμήρια της Μικράς Ασίας παρουσιάζονται στο Καστέλλι Πεδιάδας

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: Nostos Argentina/Facebook)

Αργεντινή: Η ελληνική Ομογένεια συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία στο 16ο Συνέδριο «Νόστος»

42 λεπτά πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

1 ώρα πριν
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

1 ώρα πριν
Μέρος των κατασχεθέντων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά» (πηγή: ΕΛΑΣ)

«Παιδική Χαρά»: «Έφαγα εγώ 20 χιλιάρικα;» – Οι διάλογοι πριν από τις απολογίες

1 ώρα πριν
Δρόμος του Αρχάγελλου μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV