pontosnews.gr
Τρίτη, 12/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Γεώργιου Χρυσοστομίδη: Όταν έφτασα στο χωριό μου, σαν πεθαμένος ήμουνα. Δεν με γνωρίζανε

Δραπέτευσε από τα αμελέ ταμπουρού και κατάφερε να επιστρέψει πεζή στο χωριό του. Ο κόσμος όμως πεινούσε, οι άνδρες έλειπαν και δουλειές δεν υπήρχαν

2/05/2025 - 1:05μμ
Δρόμος στην Τραπεζούντα των αρχών του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: wikipedia commons)

Δρόμος στην Τραπεζούντα των αρχών του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: wikipedia commons)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γεώργιος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε στον οικισμό Σέσερα, κτισμένο σε πλαγιά στον δημόσιο δρόμο με κατεύθυνση την Τραπεζούντα, από την οποία απείχε περίπου 10 χλμ. Επρόκειτο για οικισμό με μικτό πληθυσμό και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας είχαν μετοικήσει κατά τον 18ο αιώνα από την περιοχή του Χαμψίκιοϊ και μιλούσαν ποντιακά.

Διατηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου και δημοτικό σχολείο. Ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, ωστόσο, επειδή η παραγωγή δεν επαρκούσε για τις ανάγκες του πληθυσμού, πολλοί ήταν αυτοί που έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς με προορισμό τη γειτονική Ρωσία.

≈

Η μαρτυρία του Γεωργίου Χρυσοστομίδη περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Με το Σεφερμπελίκ μάς πήρανε όλους τους άντρες από είκοσι ετών ως σαράντα πέντε στον τουρκικό στρατό. Λίγο καιρό μάς είχανε κανονικούς στρατιώτες με όπλα. Μόλις έγιναν τ’ αρμενικά, μας πήρανε τα όπλα και μας ρίξανε στα «αμελέ ταμπουρού». Εγώ βρέθηκα στο Παϊπούρτ μαζί μ’ άλλα παιδιά από τα δικά μας χωριά κι από αλλού στον Πόντο.

Σκληρή ζωή ήτανε. Έφαγα ξύλο τότες, γίνηκαν πληγές στο κορμί μου. Μας είχανε και κουβαλούσαμε για τον στρατό. Ζώα δεν είχε πολλά, τα κρατούσανε αυτοί. Εμείς στην πλάτη τα κουβαλούσαμε όλα. Στους δρόμους δουλεύαμε, στο Ζίγανα, το βουνό, μας βάζανε και καθαρίζαμε τα χιόνια. Πολλοί δεν αντέξανε. Κρύο, κούραση, συσσίτιο τιποτένιο, ξύλο, αρρώστια, μπορείς ν’ αντέξεις; Ένα χρόνο έμεινα και πήρα την απόφαση και δραπέτευσα. Να μείνω, θάνατος είναι, είπαν, αν φύγω μπορεί να γλιτώσω.

Μόνος μου έφυγα. Νύχτα περπατούσα, μέρα κρυβόμουνα στα δάση. Χόρτα του βουνού έτρωγα, καμιά φορά ζητιάνευα σε κανένα χωριό ελληνικό. Όταν έφτασα στο χωριό μου, σαν πεθαμένος ήμουνα. Δε με γνωρίζανε. Η χρονιά ήτανε 1916, προτού μπούνε οι Ρώσοι. Έμεινα κρυμμένος, να μη καταλάβουνε οι Τούρκοι που ήμουνα «κατσάκης»*.

Ύστερα από τέσσερις-πέντε μήνες μπήκανε οι Ρώσοι και κυκλοφορούσα ελεύθερα. Στο χωριό ήτανε γυναίκες, παιδιά και οι άντρες άνω των σαρανταπέντε χρονών. Κι αυτοί δύσκολα περνούσανε. Ήτανε που ήτανε φτώχεια στο χωριό, λείψανε κι οι άντρες να δουλέψουνε στα χωράφια και όσοι μείνανε δεν είχανε πώς να ζήσουνε. Πόλεμος ήτανε, αποκλεισμός έγινε, από τη Ρωσία δεν μπορούσε να πάρει κανένας είδηση και χρήματα. Γι’ αυτό και άμα ήρθανε οι Ρώσοι, είπανε έρχονται οι σωτήρες μας.

Στα 1916, Απρίλιο μήνα, της Λαμπρής ημέρες ήτανε που έφτασε ο ρωσικός στρατός. Κοζάκοι ήτανε οι πρώτοι, με μαύρα καλπάκια στα κεφάλια τους. Από του Άι-Βασίλ’ περάσανε και σταθήκανε. Κατεβήκαμε όλοι να τους υποδεχτούμε. Ο παπάς πρώτος, τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα μπροστά, ο μουχτάρης, ο δάσκαλος, όλο το χωρίο. Και στην εκκλησία η καμπάνα κτυπούσε συνέχεια, όπως στις γιορτές τις μεγάλες. Μεγάλη υποδοχή τούς έκαναν σ’ όλα τα χωριά οι Ρωμέοι. Στου Άι-Βασίλ’ δε μείνανε, προχωρήσανε στο Τζεβιζλούκ κι εκεί σταθήκανε. Κάνανε καταυλισμό και μένανε.

Πλούσιος στρατός ο ρωσικός. Ωραία άσπρα αλεύρια είχανε μέσα σε τσουβάλια μεγάλα. Εμείς, που μόνο καλαμποκίσιο ψωμί τρώγαμε κι εκείνο λειψό, πηγαίναμε από κοντά στους Ρώσους στρατιώτες και άμα σκιζόταν λίγο κανένα τσουβάλι, μαζεύαμε τ’ αλεύρια που χύνονταν.

Κανένα δεν πειράξανε οι Ρώσοι. Οι Τούρκοι, οι περισσότεροι, μείνανε στα σπίτια τους και τίποτα δεν πάθανε. Ένα επεισόδιο έγινε μόνο τότες. Ήτανε τέσσερις πέντε Αρμένηδες που είχανε σωθεί από τη σφαγή των Τούρκων και ήτανε κρυμμένοι σ’ ένα σπήλαιο στο δάσος μέσα. Αυτοί, όταν ήρθε ο ρωσικός στρατός, φανερωθήκανε. Ο μουχτάρης ο δικός μας, ο Ιωάννης Σαραμανίδης, είχε κάνει πολύ κακό στους Αρμένηδες. Πήγαινε και πρόδινε στους Τούρκους όπου ήξερε κρυμμένον Αρμένη. Τότες, λοιπόν, που ήρθανε οι Ρώσοι και βγήκανε στο ελεύθερο αυτοί οι κρυμμένοι Αρμένηδες, μπήκανε μια νύχτα στο χωριό μας, πήγανε κατευθείαν στο σπίτι του μουχτάρη και του κόψανε το κεφάλι. Εμείς ακούσαμε φασαρία, κακό μέσ’ τη νύχτα, αλλά τι γίνηκε δεν ξέραμε. Την άλλη μέρα το πρωί το μάθαμε. Κανένας δεν μπορούσε να τους τιμωρήσει. Κι αυτοί το δίκιο τους είχανε, δικούς τους ανθρώπους είχε πάρει στο λαιμό του ο μουχτάρης.

Δύο χρόνια μείνανε οι Ρώσοι. Απρίλιο του 1916 μπήκανε, από Νοέμβριο του 1917 μέχρι τον Ιανουάριο του 1918 κι ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης είχε φύγει για τη Ρωσία. Έγινε η επανάστασή τους στη Ρωσία και διατάξανε όλος ο στρατός να γυρίσει πίσω.

Τότες πολλοί δικοί μας θεληματικά φύγανε στη Ρωσία. Φοβηθήκανε πως άμα μείνουνε μόνοι οι Τούρκοι θα γίνουνε φασαρίες. Ήτανε και το οικονομικό μαζί. Από το δικό μας χωριό φύγανε εφτά οχτώ οικογένειες. Κι εγώ έφυγα. Ήμουνα «κατσάκης» δύο χρόνια στο χωριό Μπορεί να γίνονταν καμιά σπιουνιά και να πήγαινα χαμένος. Κατέβηκα Τραπεζούντα. Είκοσι άτομα ήμαστε από διάφορα χωρία, νοικιάσαμε ένα μοτοράκι τούρκικο και «δια νυκτός» φύγαμε για το Μπατούμ. Εκεί δεν ξέρω τι λόγοι ήτανε και δεν θέλανε να μας κρατήσουνε. Ξημερώσαμε στο ύπαιθρο, στη βροχή. Την άλλη μέρα φύγαμε για το Σοχούμ. Μείναμε λίγο εκεί και φύγαμε στη Ναβορόσια. Καθίσαμε εκεί τρεις χρόνους και στα 1921 πήραμε την απόφαση νάρθουμε στην Ελλάδα. Πήγαμε στο λιμάνι της Οdέσσας, μπήκαμε με πληρωμή σε ρωσικό πλοίο και ήρθαμε Θεσσαλονίκη.

Οι άλλοι, που δε φύγανε στη Ρωσία με τους Ρώσους στα 1918, καθίσανε στο χωρίο τέσσερα με πέντε χρόνια ακόμη. Τον πρώτο μήνα του 1923 πήγε η διαταγή στα μέρη μας πως υπογράφτηκε η Ανταλλαγή και πρέπει να φύγουνε όλοι για την Ελλάδα. Κατεβήκανε «μαζικά» όλα τα χωρία και του Κογκά και τ’ Αμπέλια και Μανωμενάντων, τα κοντινά μας, και τ’ άλλα, τα πιο μακρινά της Τραπεζούντας χωρία, κατεβήκανε όλα στην πολιτεία, στο λιμάνι. Από την Τραπεζούντα τούς μπαρκάρανε σε τούρκικα πλοία και πήγανε Πόλη. Εκεί μείνανε λίγους μήνες και το Πατριαρχείο φρόντισε και ήρθανε ελληνικά πλοία, τους πήρανε όλους και τους φέρανε στην Ελλάδα.

Εμείς ήμαστε φερμένοι νωρίτερα δύο χρόνια.

Τέλος 1923 ήτανε, αρχές 1924, κι ερχότανε βαποριές στο Καραμπουρνού, στη Θεσσαλονίκη, κι αδειάζανε προσφυγιά. Κατεβαίναμε όλοι ν’ απαντήσουμε τους δικούς μας…

* Κατσάκης: φυγόστρατος, λιποτάκτης

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Η’, Μαρτυρίες από τον ανατολικό παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Εικόνα από τελετή μνήμης για το 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων Τσιτσερνακαμπέρντ στο Γερεβάν της Αρμενίας (φωτ.: EPA/ Narek Aleksanyan)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τα λουλούδια στο Τσιτσερνακαμπέρντ αποκτούν νέα ζωή – Από τη θλίψη στη μνήμη

4/05/2026 - 9:55πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Αρμενία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στη δική της ιστορία

26/04/2026 - 5:41μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον (φωτ.:  EPA/SAMUEL CORUM / POOL)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκός Οίκος: Διπλωματική στροφή με μήνυμα για τη μαύρη επέτειο των Αρμενίων χωρίς τον όρο «Γενοκτονία»

25/04/2026 - 10:13πμ
Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

24/04/2026 - 1:59μμ
1915. Αρμένιοι πρόσφυγες στην πόλη Βαν (φωτ.: Henry Morgenthau / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δημήτρης Ψαθάς: «Απότομα ήλθε ο φόβος, ένα πρωινό» – Η πρώτη μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τραπεζούντα

24/04/2026 - 1:42μμ
Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

24/04/2026 - 12:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Δημογραφική κατάρρευση» βλέπουν οι ειδικοί: Η Ελλάδα μπορεί να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060

4 λεπτά πριν
Ο Μάκης κερνά τους επισκέπτες του φεστιβάλ

Χαμός στο Athens Street Food Festival: Ο Μάκης που κέρδισε το Eurojackpot κέρασε τους foodies του φεστιβάλ

21 λεπτά πριν
O Γιάννης Τσανασίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και ο Ιάκωβος Μωυσιάδης καλεσμένοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Αστική Σχολή Κατερίνης, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης στην Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

43 λεπτά πριν
Αστυνομικοί βγαίνουν με προσαχθέντες από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Αυτεπάγγελτη προανάκριση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Νοσηλεύεται 20χρονος με κάταγμα και κακώσεις σε κεφάλι και θώρακα

1 ώρα πριν
Δημοσιογράφοι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Πολιτική δίνη στη Βρετανία: Ο Στάρμερ παλεύει να κρατηθεί στην εξουσία – Παραιτήσεις υπουργών και εσωκομματική ανταρσία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)

Οι «Ακρίτες του Ιονίου» δίνουν ραντεβού με την παράδοση στη Ζάκυνθο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign