pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τζον Καζάλ: Ο ηθοποιός που ίσως να γινόταν κορυφαίος, αν δεν τον προλάβαινε ο θάνατος – Ο μεγάλος έρωτας με τη Μέριλ Στριπ

Η σύντομη πορεία και τα ρεκόρ. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

13/03/2025 - 12:45μμ
(Φωτ.: merlins.gr)

(Φωτ.: merlins.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ΜΜΕ φτάνουν να θεοποιούν ένα πρόσωπο, κυρίως μετά θάνατο. Στην ουσία το βγάζουν στην επιφάνεια, αρχίζουν οι άγνωστες αναφορές στη ζωή του και στην ουσία εν αγνοία του φυσικά, τον βάζουν σε μια θέση που όταν ζούσε και δημιουργούσε δεν την είχε φανταστεί.

Ο Τζον Καζάλ είναι μια τέτοια περίπτωση. Όσο έζησε –έφυγε στα 42 του– ευτύχησε να παίξει, όχι ως πρωταγωνιστής αλλά σε σημαντικούς ρόλους σε πέντε φιλμ που η ιστορία του σινεμά, δεν θα ήταν η ίδια. Είχε ένα θεατρικό παρελθόν, περίεργο πρόσωπο άρα πλήρως εναρμονισμένο στην αισθητική των 70s, δεν ήταν παιδί των εξωφύλλων αλλά των σκηνοθετών και των κριτικών, ότι πρέπει δηλαδή για να γίνει μύθος στην πορεία των χρόνων. Παρασκηνιακά υπήρξε ένας μεγάλος έρωτας και βέβαια το άδικο φινάλε του.

Το θέατρο, ο Πατσίνο και ο Κόπολα

Γεννημένος στις 12 Αυγούστου του 1935 στη Βοστώνη, σπούδασε στις δραματικές σχολές του Oberlin College και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και διακρίθηκε αρχικά για τις ερμηνείες του σε διάφορα έργα στο Θέατρο του Μπρόντγουεϊ όπως το The Indian Wants the Bronx και το The Line.Εκεἰ γνώρισε τον μετέπειτα φίλο και συνεργάτη του, Αλ Πατσίνο.

(Φωτ.: merlins.gr)

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1962 στην ταινία μικρού μήκους του Μάρβιν Στάρκμαν The American way. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1972, ύστερα από παρότρυνση του Πατσίνο, συμμετέχει στην οντισιόν του Φράνσις Φορντ Κόπολα για το ρόλο του «Φρέντο Κορλεόνε» στην ταινία Ο Νονός. Ο Κόπολα ενθουσιασμένος από την ερμηνεία του Καζάλ στην πρώτη ταινία, γράφει για αυτόν έναν κεντρικότερο ρόλο στο Ο Νονός ΙΙ που γυρίστηκε το 1974. Και όχι μόνο αλλά του δίνει και ένα ξεχωριστό ρόλο στη Συνομιλία.

Με τον Πατσίνο γυρίζουν και την αριστουργηματική Σκυλίσια μέρα. Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Καζάλ του έκανε άσχετες ερωτήσεις, προκειμένου ο ίδιος να βρει το πνεύμα του ρόλου του. Επίσης σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει πως ο Καζάλ αν και δεν ήταν όμορφος είχε μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες. Από την άλλη ο Καζάλ έπαιξε σε πέντε ταινίες (Νονός 1 και Νονός 2, Συνομιλία, Σκυλίσια μέρα και Ελαφοκυνηγός) που μπήκαν υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Οι τρεις από αυτές, οι δυο Νονοί και ο Ελαφοκυνηγός κέρδισαν κιόλας. Δυστυχώς το παρασκήνιο της τελευταίας ήταν το ίδιο σκληρό με το φιλμ.

Ο μεγάλος έρωτας και το σκληρό φινάλε

1976 και στο θεατρικό Measure for Measure του Γουίλιαμ Σέξπιρ,  γνωρίζεται με την Μέριλ Στριπ. Ήταν έρωτας κεραυνοβόλος και κράτησε ως το τέλος. Τον Μάιο του 1977 ο σκηνοθέτης Τζο Παπ τον έστειλε στο γιατρό του. Η Στριπ καθόταν δίπλα του. Ο γιατρός έκανε τη μοιραία ανακοίνωση: «Καρκίνος του πνεύμονα, που έχει εξαπλωθεί». Πέρασαν κάποια δευτερόλεπτα μέσα σε νεκρική σιωπή. Οπότε η Στριπ σηκώθηκε: «Λοιπόν, πού θα πάμε για δείπνο;»

Στον Ελαφοκυνηγό, προοριζόταν να παίξουν και οι δύο μαζί. Όμως ο Καζάλ ήταν σε άσχημη κατάσταση και δεν είχε χρήματα ακόμα και να πληρώσει τα νοσήλια, τα οποία θα του επέτρεπαν να συμμετέχει στα γυρίσματα μέχρι να τελειώσει το έργο. Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο  –πρωταγωνιστής του φιλμ– ήταν εκείνος που πλήρωσε από την τσέπη του. Όλες οι σκηνές στις οποίες συμμετείχε ο Καζάλ γυρίστηκαν πρώτες. Πολλά χρόνια αργότερα θα μαθευτεί ότι οι παραγωγοί όταν τους ανακοίνωσε την ασθένειά του, ήταν έτοιμοι να τον απολύσουν. Όταν το έμαθε η Στριπ, απείλησε με παραίτηση.

Με την Μέριλ Στριπ (φωτ.: merlins.gr)

Το στούντιο παραγωγής ΕΜΙ, δεν έκανε τον κόπο να του αφιερώσει την ταινία, που όταν βγήκε στις αίθουσες ο Καζάλ είχε φύγει. Η Στριπ ήταν δίπλα του και του έκλεισε τα μάτια στο κρεβάτι του νοσοκομείου, «μία πράξη αγάπης που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί», όπως ομολόγησε ο Πατσίνο.

Ήταν 13 Μαρτίου 1978. 

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2026 - 4:53μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

24/07/2026 - 2:00μμ
Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

23/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο αριστοκράτης δευτεραγωνιστής του ελληνικού σινεμά είχε τις με ρίζες του στη Σμύρνη

23/07/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: Κολάζ φωτογραφιών από alikivougiouklakiofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Είχε ένα μυστικό «κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη» – Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που δεν γνώρισε ποτέ το κοινό

23/07/2026 - 12:20μμ
Διαδήλωση κατά του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1908, στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πηγή: Dwight, Harry Griswold (1915) Constantinople, Old and New, New York & London: Harper Brothers, p. 465)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεσσαλονίκη: Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και το μυστικό κίνημα

23/07/2026 - 9:56πμ
Ο Γ. Κατσάνης στα βουνά της Κύπρου, το 1966 (πηγή: Λίνα Κατσάνη / sigmalive.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κύπρος, 21 Ιουλίου 1974: Ο Σερραίος ήρωας Γεώργιος Κατσάνης πέφτει νεκρός από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή

21/07/2026 - 4:33μμ
(Φωτ.: Instagram / tolis_voskopoulos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο: Η διαδρομή ενός μύθου από τη Μικρά Ασία έως την αθανασία

19/07/2026 - 4:33μμ
Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

18/07/2026 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / İstos korosu)

Χορωδία İstos: Από την Πόλη έρχονται, και τραγουδούν καταπληκτικά – Μέσα από τις νότες τους ενώνουν τις δυο πλευρές του Αιγαίου

24 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΕΛΓΑ: Ξεκίνησαν ήδη οι καταγραφές ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις της Παρασκευής

52 λεπτά πριν
Πούτιν και Τοκάγεφ σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov)

Τοκάγεφ προς Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Mariakray / Pixabay)

Κρήτη: Δίχρονο αγοράκι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα

2 ώρες πριν
Το σπίτι του ζευγαριού που επισκεφθηκε η 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στη Σύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Σολάρης)

Σύρος: Ποινική δίωξη στο ζευγάρι για τον βίαιο θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign