pontosnews.gr
Τρίτη, 12/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η μοίρα των Ελλήνων του Καυκάσου, το 1919: «Ας γίνει η θάλασσα τάφος μας»

Η έκθεση του Καζαντζάκη που περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση και την ψυχική απόγνωση περιλαμβάνεται στην έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

26/11/2024 - 10:00πμ
Δύο παιδιά από το συνοικισμό των Ελλήνων προσφύγων από τον Καύκασο, στη Θεσσαλονίκη (1921). Πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Δύο παιδιά από το συνοικισμό των Ελλήνων προσφύγων από τον Καύκασο, στη Θεσσαλονίκη (1921). Πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή το δεύτερο μέρος της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα».

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: Τα αίτια, τον ξεριζωμό, το στέριωμα και τη μνήμη – από κάθε ενότητα επιλέγουμε και μια μαρτυρία που συνοδεύει τα εκθέματα. Αυτή τη φορά ο Νίκος Καζαντζάκης αφηγείται τη μοίρα των Ελλήνων του Καυκάσου, το 1919.

Ο ξεριζωμός

Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821) μέχρι τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923), η πληθυσμιακή σύσταση της νεότερης Ελλάδας διαμορφώθηκε μέσα από κοσμοϊστορικά γεγονότα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: Πόλεμοι, συνοριακές μεταβολές, ίδρυση νέων κρατών, διωγμοί και ανταλλαγές πληθυσμών οδήγησαν σε αυξημένες προσφυγικές ροές ομοεθνών στην ελληνική επικράτεια.

Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας (1821-1828), οι εξεγέρσεις στις αλύτρωτες περιοχές, οι εκκαθαρίσεις μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913), η είσοδος της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1917), σε αντίπαλο με  τους γείτονές της στρατόπεδο, η Οκτωβριανή Επανάσταση (1917) και οι αλλαγές στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, δημιούργησαν δραματικές συνθήκες και αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή.

Η αδυναμία της Ελλάδας να διατηρήσει τα κέρδη της από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέληξε στον βίαιο ξεριζωμό του ελληνισμού και στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1923).

Συστηματικά, κατά τον αιώνα που μεσολάβησε από την καταστροφή της Χίου (1822) μέχρι εκείνη της Σμύρνης (1922), η βία και ο φόβος έσπρωχναν τους ανθρώπους μακριά από τις εστίες τους, προς ένα αβέβαιο μέλλον.

1917-1922: Ρωσικός εμφύλιος

Το 1919 οι Έλληνες του Καυκάσου βρέθηκαν σε δεινή θέση λόγω της επισιτιστικής κρίσης, απόρροιας του Α’ Παγκοσμίου και του Ρωσικού Εμφυλίου που ακολούθησε.

Με στόχο τον επαναπατρισμό τους στον Πόντο, για την ενίσχυση του εκεί ελληνορθόδοξου στοιχείου, η κυβέρνηση Βενιζέλου οργάνωσε μια αποστολή στον Καύκασο. Όταν ο  στόχος αποδείχθηκε μη υλοποιήσιμος, ως καταλληλότερη εναλλακτική προκρίθηκε η μεταφορά τους σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το τιτάνιο έργο του επαναπατρισμού 150.000 Ελλήνων του Πόντου και της εγκατάστασής τους στη Μακεδονία και τη Θράκη ανέλαβε ο Νίκος Καζαντζάκης που είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιθάλψεως.

Στις 10 Νοεμβρίου 1919 συνέταξε έκθεση με τυπικό αποδέκτη τον προϊστάμενό του υπουργό Σπυρίδωνα Σίμο και τελικό τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο (που την παρέλαβε στις 21 Νοεμβρίου).

Σε αυτή έγραψε:

Την προσοχήν Υμών, κ. Υπουργέ, επικαλούμαι αποκλειστικώς επί θέματος, του οποίου την διαχείρισιν και την ευθύνην υπέχει ακεραίαν το Υπουργείον της Περιθάλψεως: επί της μεταναστεύσεως των εκατό χιλιάδων Καυκασίων Ελλήνων. […]

1) Κάρσιοι 65.000 (35.000 εν τη περιφερεία Καρς της Αρμενίας και 30.000 εν τη περιφερεία Κουπάν) και Τσαλκηνοί 35.000 εν Γεωργία, διατρέχουν τον έσχατον κίνδυνον ν’ απολεσθώσι δια την Ελληνικήν φυλήν – μέρος, αποθνήσκοντες της πείνης και των κακουχιών, μέρος, αφομοιούμενοι με την Ρωσσικήν ιδίως εθνότητα.

2) Μία μόνη η σωτηρία αυτών: Να μεταναστεύσωσιν εις την Ελλάδα. Ουδεμία ελπίς πρέπει να υπάρχη περί παλιννοστήσεως αυτών εις τον Πόντον οπόθεν εξετοπίσθησαν κατά τους Ρωσσοτουρκικούς πολέμους του 1829 (οι Τσαλκηνοί) και του 1878 (οι Κάρσιοι).

Βαθείαν και ανεξήγητον αισθάνονται αντιπάθειαν προς τοιαύτην επιστροφήν: ήδη ελησμόνησαν την γλώσσαν των (οι Κάρσιοι ομιλούν την Ρωσσικήν και οι Τσαλκηνοί την Τουρκικήν), τα ήθη και τα έθιμά των ήρχισαν ν’ αφομοιώνωνται με τα ρωσσικά και μόνον γενικήν, άνευ τοπικής αποχρώσεως, διατηρούν ακόμη άσβεστον την Ελληνικήν συνείδησιν. […] Εάν συντόνως και συστηματικώς δεν ληφθή φροντίς, ο σπινθήρ ούτος θα σβήση και εκατόν χιλιάδες Ελληνες θα χαθούν.

3) Επανειλημμέναι εκθέσεις της εκεί αγωνιζομένης να σώση την κατάστασιν Αποστολής του υφ’ Υμάς Υπουργείου, παριστώσιν ολοένα και ζοφερωτέραν την ψυχικήν απόγνωσιν των εκεί Ελλήνων: «Άστεγοι, υστερούμενοι, κακουχούμενοι», ως διατρανοί η κατά τον παρελθόντα μήνα συνελθούσα εκτάκτως Εθνοσυνέλευσις αυτών εν Καρς, πολεμούμενοι υπό Τούρκων και Αρμενίων, εναγωνίως βλέποντες απομακρυνουμένην την ημέραν της «Εξόδου», κινδυνεύουν να λάβουν ολεθρίας αποφάσεις.

«Ας φύγωμεν», ανακράζουν επί λέξει, «ας φύγωμεν λοιπόν όλοι άνευ αναβολής και ας γίνη η θάλασσα τάφος μας, αφού δεν θα λάβωμεν τον κόπον να τον σκάψωμεν.


Η έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά από την παράταση που δόθηκε θα είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουνίου 2025. Η φωτογραφία του άρθρου είναι μεταξύ των εκθεμάτων.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Εικόνα από τελετή μνήμης για το 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων Τσιτσερνακαμπέρντ στο Γερεβάν της Αρμενίας (φωτ.: EPA/ Narek Aleksanyan)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τα λουλούδια στο Τσιτσερνακαμπέρντ αποκτούν νέα ζωή – Από τη θλίψη στη μνήμη

4/05/2026 - 9:55πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Αρμενία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στη δική της ιστορία

26/04/2026 - 5:41μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον (φωτ.:  EPA/SAMUEL CORUM / POOL)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκός Οίκος: Διπλωματική στροφή με μήνυμα για τη μαύρη επέτειο των Αρμενίων χωρίς τον όρο «Γενοκτονία»

25/04/2026 - 10:13πμ
Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

24/04/2026 - 1:59μμ
1915. Αρμένιοι πρόσφυγες στην πόλη Βαν (φωτ.: Henry Morgenthau / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δημήτρης Ψαθάς: «Απότομα ήλθε ο φόβος, ένα πρωινό» – Η πρώτη μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τραπεζούντα

24/04/2026 - 1:42μμ
Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

24/04/2026 - 12:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ» κάνουν Πορεία Ζωής στη Στουτγάρδη

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΑΪ)

Σοβαρός τραυματισμός Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι επιβίωσης στον Άγιο Δομίνικο – Σε εξέλιξη η έρευνα για το ατύχημα

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: AP Photo/Jacquelyn Martin)

«Σε μηχανική υποστήριξη» η εκεχειρία με το Ιράν λέει ο Τραμπ και απορρίπτει την ιρανική πρόταση ως «ηλίθια»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

2 ώρες πριν
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

«Ν’ Ανασπάλω ‘κι επορώ»: Σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign