pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ημέρα μνήμης φωτίζει τους διωγμούς που προηγήθηκαν της φωτιάς και τον κόσμο που χάθηκε

14/09/2026 - 9:19πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)

Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η εικόνα της Σμύρνης στις φλόγες έχει σχεδόν απορροφήσει όλη τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η προκυμαία, οι άνθρωποι που αναζητούν σωτηρία στη θάλασσα, ο καπνός πάνω από την πόλη έγιναν η τελευταία εικόνα ενός κόσμου.

Για να καταλάβει όμως κανείς πώς χάθηκε αυτός ο κόσμος, πρέπει να κοιτάξει και πριν από τη φωτιά. Οι διωγμοί είχαν ήδη ιστορία· οι πρόσφυγες είχαν ήδη προηγούμενες προσφυγιές.

Αυτό το ευρύτερο ιστορικό βάθος ανακαλεί η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Σήμερα, Δευτέρα, 104 χρόνια μετά το 1922, η επέτειος φέρνει ξανά στο προσκήνιο την εξόντωση και τον ξεριζωμό πληθυσμών που για αιώνες αποτελούσαν μέρος της ζωής της Ανατολής.

Στη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών, στις 14:00 θα πραγματοποιηθούν επετειακές αναφορές για την ημέρα μνήμης, καθώς και για τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας.

Η μνήμη απέκτησε θεσμικό όνομα το 1998

Η ημέρα καθιερώθηκε με τον νόμο 2645/1998, με επίσημη διατύπωση που αναφέρεται στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας «από το τουρκικό κάτος». Τρία χρόνια αργότερα, το Προεδρικό Διάταγμα 304/2001 προσδιόρισε την οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης.

Η αναγνώριση αυτή έδωσε δημόσιο και θεσμικό όνομα σε όσα οι οικογένειες των προσφύγων διατηρούσαν στις αφηγήσεις τους.

Η λέξη «Καταστροφή» συμπυκνώνει την απώλεια, τη στρατιωτική ήττα και τον ξεριζωμό. Η αναφορά στη γενοκτονία στρέφει την προσοχή στις πολιτικές και στις πράξεις που στόχευσαν τους ίδιους τους πληθυσμούς.

Η Σμύρνη πυρπολημένη (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Σύρου / Συλλογή Μάνου Ελευθερίου)

Η διάκριση έχει σημασία για τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε το 1922. Η εξέταση των στρατιωτικών και πολιτικών ευθυνών για την ήττα χρειάζεται να συνυπάρχει με την ιστορία των αμάχων. Διαφορετικά, οι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν ή εκτοπίστηκαν κινδυνεύουν να εμφανίζονται απλώς ως παράπλευρες απώλειες μιας αποτυχημένης εκστρατείας.

Πριν από τη Σμύρνη υπήρχε η Φώκαια

Την άνοιξη του 1914, πέντε χρόνια πριν από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, ελληνικές κοινότητες της δυτικής Μικράς Ασίας υφίσταντο εκφοβισμό, λεηλασίες και βίαιους εκτοπισμούς. Η Πέργαμος, το Δικελί και η Φώκαια βρίσκονταν ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν.

Στη Φώκαια, τον Ιούνιο του 1914, ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιό κατέγραψε δολοφονίες, πυρπολήσεις και τη φυγή των κατοίκων προς τη θάλασσα. Οι φωτογραφίες του δείχνουν ανθρώπους να αναζητούν πλεούμενα, κατεστραμμένα σπίτια και πρόσφυγες που φτάνουν στη Μυτιλήνη. Οκτώ χρόνια πριν από την προκυμαία της Σμύρνης, μια άλλη μικρασιατική ακτή είχε ήδη γίνει τόπος εξόδου.

«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά», έγραφε ο Σαρτιό. Η μαρτυρία του, μαζί με το φωτογραφικό υλικό, αποτυπώνει τη βία σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών πολύ πριν από την τελική κατάρρευση του 1922.

Γυάλινη στερεοσκοπική πλάκα η οποία παρουσιάζει ένα από τα πρώτα θύματα των γεγονότων της Φώκαιας τον Ιούνιο του 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)

Στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και στα χρόνια που ακολούθησαν, οι εκτοπισμοί, οι πορείες θανάτου και η στέρηση των μέσων επιβίωσης αποτέλεσαν μηχανισμούς εξόντωσης. Το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) αναγνώρισε ως γενοκτονία την εκστρατεία κατά των χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1914-1923, αναφέροντας τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η ανακοίνωση της IAGS.

Η Σμύρνη βρίσκεται, επομένως, μέσα σε μια μεγαλύτερη ιστορία διώξεων. Η φωτιά έκανε ορατή, με τρόπο που δύσκολα μπορούσε να αγνοηθεί, την καταστροφή που είχαν ήδη βιώσει και άλλες κοινότητες.

Η φωτιά και η οριστική έξοδος

Μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, οι κεμαλικές δυνάμεις εισήλθαν στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 (με το νέο ημερολόγιο). Στις 13 Σεπτεμβρίου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τις ελληνικές και αρμενικές συνοικίες. Στην προκυμαία συγκεντρώνονταν κάτοικοι της πόλης και πρόσφυγες από το εσωτερικό, αναζητώντας τρόπο διαφυγής.

Οι σφαγές και οι λεηλασίες είχαν ήδη αρχίσει. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης δολοφονήθηκε, ενώ άνδρες που συλλαμβάνονταν οδηγούνταν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και στα τάγματα εργασίας. Η εκκένωση της πόλης άνοιξε για τους επιζώντες μια νέα, μακρά δοκιμασία: την άφιξη και την εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Έγγραφο μετακίνησης ανταλλάξιμου πρόσφυγα από την Κωνσταντινούπολη στην Καβάλα, της Μικτής Επιτροπής για την Ανταλλαγή των Ελληνοτουρκικών Πληθυσμών (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Καβάλας)

Η σύμβαση της 30ής Ιανουαρίου 1923, που υπογράφηκε στη Λοζάνη, προέβλεπε την υποχρεωτική ανταλλαγή ορθόδοξων χριστιανών της Τουρκίας και μουσουλμάνων της Ελλάδας, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Το θρήσκευμα καθόριζε ποιοι υπάγονταν στην ανταλλαγή.

Για μεγάλο μέρος του μικρασιατικού ελληνισμού, η συμφωνία σφράγιζε έναν ξεριζωμό που είχε ήδη συντελεστεί.

Όσα δημιούργησαν δεν σβήνουν όσα έχασαν

Οι πρόσφυγες συμμετείχαν καθοριστικά στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία και στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Η εγκατάστασή τους, ωστόσο, συνοδεύτηκε από στερήσεις και δυσκολίες ένταξης. Οι προφορικές μαρτυρίες που έχουν διασωθεί κρατούν μαζί την προσφορά τους και την οδυνηρή εμπειρία της άφιξης, περιλαμβάνοντας και την αντιμετώπισή τους από τους ντόπιους.

Η μεταγενέστερη δημιουργία τους δεν μπορεί να λειτουργεί ως αναδρομική παρηγοριά για την απώλεια. Η ιστορία δεν ισοσκελίζεται σαν λογαριασμός, με τις νέες πατρίδες στη μία στήλη και τους νεκρούς στην άλλη.

Σήμερα, καθώς οι βιωμένες αφηγήσεις περνούν όλο και περισσότερο στην ιστορική έρευνα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διατήρηση και η πρόσβαση στα τεκμήρια. Η Ψηφιακή Πύλη Αρχείων για το 1922 των Γενικών Αρχείων του Κράτους συγκεντρώνει αρχεία και συλλογές για τους διωγμούς, τις προσφυγικές ροές, την αποκατάσταση και τις προσωπικές μαρτυρίες. Είναι υλικό που επιτρέπει στη δημόσια μνήμη να στηρίζεται σε συγκεκριμένες ζωές και γεγονότα.

Ιστορική φωτογραφία, που απεικονίζει τη Σμύρνη επτά μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (περίπου τον Απρίλιο του 1923). Προέρχεται από το αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (πηγή: archives1922.gak.gr)

Στις φωτογραφίες του Σαρτιό, η Φώκαια αδειάζει οκτώ χρόνια πριν από τη Σμύρνη. Η 14η Σεπτεμβρίου μάς καλεί να κρατήσουμε μαζί αυτές τις δύο εικόνες. Αν ανάμεσά τους λείπει η ιστορία των διωγμών, απομένει μόνο η φωτιά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αποβάθρα της Αμισού το 1900 και η έκθεση εξέτασης Πόντιων προσφύγων που συντάχθηκε στο «Νάξος» στις 27 Οκτωβρίου 1921 (φωτ.: Alexandre J. Anthopoulos / Wikimedia Commons· τεκμήριο: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι κυνηγημένοι της Αμισού: Μήνες στα βουνά, ώσπου φάνηκε το «Νάξος»

27/10/2026 - 9:45πμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
Το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο Τσιτσερνακαμπέρντ. Τη φωτογραφία παραχώρησε ο Χρατσιά Ταστσιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Το μνημείο, το Μουσείο και τα όρια της πολιτικής

14/10/2026 - 9:58πμ
Αρμένισσες που διασώθηκαν από αιχμαλωσία μετά τη Γενοκτονία (φωτ.: Public Domain Mark 1.0)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαριάμ Μπαγκντισσιάν: Το κορίτσι από την Αρμενία που έχασε τη μητρική του γλώσσα, αλλά όχι την ταυτότητά του

9/10/2026 - 11:40μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Σπύρος Πετρουλάκης στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού με το βιβλίο «Καθαρμός»

26 λεπτά πριν
Στα σκαλιά του ναού Πουτίλοφ στην Αγία Πετρούπολη, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Αγίας Πετρούπολης)

Αγία Πετρούπολη: Το ΟΧΙ τιμήθηκε στα ελληνικά – Η ομογένεια στη δοξολογία για την επέτειο

49 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Γεγονότα)

Πήλιο και Σκιάθος μετρούν τις πληγές τους μετά τη σφοδρή κακοκαιρία της 28ης Οκτωβρίου

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή κάποιων εκ των κατηγορουμένων από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (φωτ.: Eurokinissi)

Κύκλωμα στην αλυσίδα «Χωριάτικο»: Στον ανακριτή οι 59 κατηγορούμενοι

2 ώρες πριν
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από παλαιότερη συνάντησή τους στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin Pool)

Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την άρση των κυρώσεων στο κύριο επενδυτικό ταμείο της Μόσχας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σοκαριστική καταγγελία στη Θεσσαλονίκη: Ομαδικός βιασμός και απόπειρα δολοφονίας στον Θερμαϊκό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV