pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόντιοι στον Καύκασο: Τα έθιμα κατά τη στράτευση

Του Ισάακ Ν. Λαυρεντίδης – Αναδημοσίευση από τα «Χρονικά του Πόντου»

9/04/2024 - 6:44μμ
Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που υπηρέτησαν στη Ρωσική Στρατιά Καυκάσου. Εικόνα από το Σαρίκαμις, το 1914 (φωτ.: Eugene Hinterhoff, «Marshall Cavendish Illustrated Encyclopedia of WWI: The Campaign in Armenia», Vol II, p. 503 Marshall Cavendish Corporation, 1984)

Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που υπηρέτησαν στη Ρωσική Στρατιά Καυκάσου. Εικόνα από το Σαρίκαμις, το 1914 (φωτ.: Eugene Hinterhoff, «Marshall Cavendish Illustrated Encyclopedia of WWI: The Campaign in Armenia», Vol II, p. 503 Marshall Cavendish Corporation, 1984)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η στρατιωτική θητεία, ακόμα και σήμερα που έχει μειωθεί χρονικά κατά πολύ συγκριτικά με το παρελθόν, αποτελεί μια περίοδο στη ζωή των ανδρών την οποία ελάχιστοι περιμένουν με λαχτάρα. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που «ξεφεύγουν», λόγω νομικών διατάξεων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξέρουν ότι θα περάσουν κι από αυτό το… σχολείο. Παρόλα αυτά λίγοι είναι προετοιμασμένοι να αποχωριστούν το σπίτι και τις οικογένειές τους, αν και συχνά το χρέος προς την πατρίδα και τη σημαία υπερισχύει όλων.

Όπως σήμερα, έτσι και στον Πόντο ο αποχαιρετισμός των στρατεύσιμων που όμως έφευγαν για χρόνια και όχι για λίγους μήνες, ήταν συγκινητικός και προετοιμαζόταν καιρό.

Εξάλλου οι νεαροί νεοσύλλεκτοι, ίσως, ήταν η πρώτη φορά που έφευγαν μακριά από τα σπίτια τους.

Στα έθιμα που τηρούσαν οι Πόντιοι του Καυκάσου ενόψει της στράτευσης των νεαρών ανδρών αναφέρεται και ο νομικός και πολιτικός Ισαάκ Λαυρεντίδης (1911-1997) από το Ορτάκιοϊ του Κυβερνείου Καρς, σε κείμενό του στα Χρονικά του Πόντου (Έτος A’, Τεύχος 8, Απρίλιος 1944, σ. 170-171) που εκδιδόταν από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί». Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο.

≈ 

Ο αείμνηστος Νικόλαος Πολίτης στη μελέτη του, τη δημοσιευμένη με τον τίτλο «Λαογραφία» στο «Δελτίο Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας» τόμ. Α’, σελ. 3-18, καθορίζοντας τ’ αντικείμενα τα οποία εξετάζει η λαογραφία, καταλέγει μεταξύ αυτών και τον «στρατιωτικόν βίον».

Με μια πλευρά της ζωής αυτής των συμπατριωτών μου θ’ ασχοληθώ σε τούτο μου το σημείωμα, με την ελπίδα πως θα μου δοθεί ευκαιρία ν’ ασχοληθώ μελλοντικά και με άλλες εκδηλώσεις της ζωής των Ποντίων του Καυκάσου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας – ο γιούζπασης– κάθε χρόνο ειδοποιούσε τους κληρωτούς – εκεινούς π’ εσύρν’ ναν σα μέτρικας (=μητρώα)– και ήταν υποχρεωμένος να τους συνοδεύει στον τόπο του προορισμού τους, όπου εξεταζόντανε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Όσοι κρίνονταν ικανοί, κατατασσόντανε· και όσους είχαν λόγους απαλλαγής, τους συνόδευε πάλι ο Πρόεδρος της Κοινότητας πίσω στα σπίτια τους.

Στα χωριά, εκεί, το περιβάλλον ήτανε περιορισμένο· οι δεσμοί μεταξύ των συγχωριανών στενοί· ο τόπος πλούσιος· κοινωνικές διαβαθμίσεις και διαφορές δεν υπήρχαν· ο βίος ήταν αμέριμνος και τα ήθη κ’ έθιμα τέτοια που καθιστούσαν όλους μέτοχους της χαράς και της λύπης του καθενός.

Οι νέοι που καλούντανε στο στρατό, έβγαιναν, συνήθως, για πρώτη φορά έξω από τον περιορισμένο κύκλο του χωριού τους.

Η στρατιωτική τους θητεία διαρκούσε 4 και πλέον χρόνια· και για να φτάσουνε στον τόπο όπου ήταν να καταταχτούν, είχανε να ταξιδέψουνε 15-20 μερόνυχτα με το τραίνο.

Ανάλογα με τις παραπάνω συνθήκες ήσαν και τα συναισθήματα και η ψυχολογική ατμόσφαιρα που επικρατούσε ανάμεσα στους στρατευομένους, τους συγγενείς και φίλους των.

Διοργάνωναν αποχαιρετιστήριο γλέντι και με την πολύ φυσική σκέψη πως ο χωρισμός αυτός μπορούσε για μερικούς να ‘ναι παντοτεινός, η διασκέδαση φούντωνε, η εγκαρδιότητα γενικευότανε και η θρυλική λύρα με τα επίκαιρα τραγούδια ερμήνευαν τις ανησυχίες και τους πόθους των στρατευομένων.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας έκανε ονομαστική κατάσταση των κληρωτών και την έδινε σε κείνον που ήτανε γραμμένος πρώτος στην κατάσταση, δύο μέρες πριν να επιβιβαστούνε στην αμαξοστοιχία· για να ειδοποιήσει και τους συνομήλικούς του –τα συνέλ’ κα τ’. Ο πρώτος αυτός, με την κατάσταση στο χέρι, ειδοποιούσε άλλους δυο τρεις, παίρνανε κ’ ένα λυράρη –τον λυριτζήν– και γυρίζαν έπειτα στα σπίτια των άλλων συγκληρωτών τους και τους έπαιρναν μαζί. Από κάθε σπίτι που περνούσαν, παίρνανε και από μια κόττα· μάζευαν έτσι 50-60 πουλερικά, συγκεντρώνονταν έπειτα στο πιο ευρύχωρο σπίτι και άρχιζαν όλοι, μαζί με τους φίλους και γνωστούς, το γλέντι και το φαγοπότι.

Στο διάστημα αυτό των δύο ημερών αποχαιρετούσαν όλους και αν ήτανε ψυχραμένοι με κανένα, φρόντιζαν ν’ αγαπήσουν. Η τελευταία αυτή περίπτωση σπάνια παρουσιαζότανε, γιατί δυο φορές το χρόνο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, με τη μεσολάβηση των προεστών –μειζετέρ’– συμβιβαζόντανε και λύνανε κάθε είδους διαφορές, έχθρες και πάθη, που πολύ σπάνια άλλωστε αναπτυσσόνταν μεταξύ τους. Τελευταία αποχαιρετούσαν τον παπά, του φιλούσαν το χέρι κ’ εκείνος τους έδινε την ευχή του.

Από τους στρατευόμενους τυχεροί θεωρούνταν όσοι αποσπόντανε στα μεταγωγικά και την Επιμελητεία –απόζα–με δικά τους κάρρα και ζώα.

Κατά την αναχώρησή τους συνόδευαν τους κληρωτούς ο Πρόεδρος της Κοινότητας και οι στενοί τους συγγενείς σε αρκετή απόσταση έξω από το χωριό.

Με συγκίνηση και δάκρυα συνήθως οι γονείς αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους με τις ευχές:

Σο καλόν, ρίζα μ’, σο καλόν.
Τ’ έμπρα σ’ μέλ’ και γάλαν να κόφκουν.
Το ποδάρι σ’ σο λιθάρ’ να μη κρούει.

Απ’ όσα ξέρω, τόσο τα παραπάνω έθιμα του εορταστικού αποχαιρετισμού των κληρωτών, όσο και τα σχετικά τραγούδια, ήσαν κοινά και στα 72 ελληνικά χωριά της περιοχής του Καρς, που εποικίστηκαν στα 1876 με 1887 από Ποντίους των περιφερειών Αργυρούπολης, Χαιριάνων, Κρώμνης κ.λ.π.

Τα λίγα δίστιχα που θυμήθηκα και σημειώνω παρακάτω, με άλλα σχετικά, τραγουδιόνταν όταν γυρίζανε στα σπίτια για να μαζευτούν οι στρατεύσιμοι, καθώς και κατά τη διάρκεια του γλεντιού:

1) Ο Θεός το μίρ’ έκρυψεν αφκακέσ’ σα λιθάρα,
Αραεύ ‘νε και ‘κ‘ ευρίκ ‘ν ατο τα νέικα παληκάρα.

2) Μάνα, παρακάλ’ τον Θεόν σαλτάτος να μη πάγω,
Σάπκαν να μη σκεπάγουμαι, ταλίμ’ να μη εφτάγω.

3) Αχπάσκουμαι σο σαλτατλίχ’, πάγω σην αρεσεία, (ή εβγάε σα ‘ρδανία),
Μανάδες κλαίνε σ’ οσπίτα, νυφάδες σα μαντριά.

4) Η μαχίνα εσύριξεν κ’ εσέβεν σο τουνέλι,
Τη σαλτάτου το σάβανον πώς εν’ και το σινέλι!

Λεξιλόγιο

μίρ’= λ. ρούσικη, ειρήνη, αραεύ ‘νε= λ. τ. aramak=γυρεύω, ζητώ, σαλτάτος= λ. ρ. στρατιώτης, σάπκα= λ. τ. sapka πηλίκιο, ταλίμ’= λ. talim ασκήσεις, αχπάσκουμαι=ξεκινώ, σαλτατλίχ’= λ. ρωσοτούρκικη, στρατιωτική υπηρεσία, αρεσεία= αποχαιρετισμός (αρ’ έεις είαν= έχε γεια), ‘ρδανία και ορδανία=δώματα, μαχίνα= το τραίνο, σινέλι= λ. ρ. χλαίνη, μανδύας στρατιωτικός.

Ισαάκ Ν. Λαυρεντίδης
Από το χωριό Ορτάκιοϊ του Καρς

• Πηγή: Χρονικά του Πόντου, Έτος A, τεύχος 8 (Απρίλιος 1944), σ. 170-171, εκδ. Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία που μοιράστηκε η αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Φανή Μπαχαρίδου Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι πλημμύρισαν τις Φέρες με Πόντο και Χριστούγεννα

24/12/2025 - 12:49μμ
Κάλαντα Χριστουγέννων.
Από το ημερολόγιο του Ευστάθιου Μιχαηλίδη, από το χωριό Ισλαμσόρ του Καρς Καυκάσου. 25 Δεκεμβρίου 1897 (πηγή: Οικογενειακο κειμήλιο του Βασίλειου Μιχαηλίδη / Συλλογή Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Κάλαντα, καλαντάζω και… το πεγάδιν! – Ας τα… πούμε μαθαίνοντας ποντιακά

24/12/2025 - 10:30πμ
Σκίτσο με ποντιακό παρακάθ' (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλαντόφωτα στον Πόντο: Από τους γάμους και τις βαπτίσεις, στα πλούσια τραπέζια, τους Μωμόγερους και το καλαντόνερο

23/12/2025 - 11:22μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
Κάλαντα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έφερε τα κάλαντα και το γιορτινό χρώμα στην πόλη

23/12/2025 - 8:12μμ
Μέλη του «Ακρίτα» στο στολισμένο Χαλάνδρι (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στη στολισμένη αγορά του Χαλανδρίου από τον «Ακρίτα»

23/12/2025 - 7:22μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης στο στούντιο της ΕΡΤ3 (πηγή: Glomex)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάλαντα Πόντου που έλαμψαν στην ΕΡΤ3!  

23/12/2025 - 5:46μμ
Ο λογότυπος της ΕΛΒ, σχεδιασμένος από την Ηλέκτρα Γεωργιάδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση, κοπή βασιλόπιτας και βράβευση επιτυχόντων στα ΑΕΙ

23/12/2025 - 3:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Στόλισε με γεύσεις και ήχους Πόντου το «Πάρκο των Χρωμάτων»

23/12/2025 - 11:27πμ
Μωμόγεροι διά χειρός Σοφίας Αμπερίδου (ακρυλικά και σκόνες σε καμβά, 50x35 εκ., 2023). Το έργο εκτέθηκε πρώτη φορά στο Stadtmuseum Düsseldorf, στο πλαίσιο της έκθεσης της ζωγράφου «Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής»
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι: Το παραδοσιακό τραγούδι της πολύχρωμης πομπής από δύο σπουδαίες φωνές της ποντιακής μουσικής

23/12/2025 - 10:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ- ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ )

Βασίλης Καρράς: Ο Πόντιος τραγουδιστής που λατρεύτηκε, λατρεύεται και θα λατρεύεται για πάντα

24 λεπτά πριν
Γενική άποψη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: thpa.gr/el/)

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πυρομαχικό υλικό, πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

1 ώρα πριν
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στο σημείο του δυστυχήματος ενώ συνεχίζονται οι έρευνγες στα συντρίμια του Falcon-50 (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)

Τουρκία: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» και ο καταγραφέας ήχου του Falcon 50

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία που μοιράστηκε η αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Φανή Μπαχαρίδου Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού)

Οι Μωμόγεροι πλημμύρισαν τις Φέρες με Πόντο και Χριστούγεννα

2 ώρες πριν
Τα καλάντα των Χριστουγέννων άκουσε ο ΠτΔ από μέλη της Προεδρικής Φρουράς, ανάμεσά τους και ο Πόντιος αντάρτης (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / EUROKINISSI)

Προεδρική Φρουρά και Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων τα… είπαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: opap.gr)

Με κάθε Ευχοστολίδι διπλή προσφορά στα παιδιά

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign