pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/12/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους: Ικανοποίηση στην Κύπρο αλλά οργή στην Τουρκία για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ξεκάθαρη η απάντηση της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ

22/08/2023 - 4:29μμ
Μπουλντόζα εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη (πηγή: Facebook / Bugün Kıbrıs)

Μπουλντόζα εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη (πηγή: Facebook / Bugün Kıbrıs)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ικανοποίησή του για τη ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στην Πύλα, την περασμένη Παρασκευή, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Λευκωσίας αναμένει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, στη βάση της έκκλησης του ΣΑ ΟΗΕ για απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποτροπή περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, στρατιωτικών ή μη, εντός και κατά μήκους της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει με ικανοποίηση τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 21ης Αυγούστου, σε συνέχεια της άμεσης και ευρείας αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την παραβίαση του στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

»Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σχεδίασαν και επιχείρησαν να υλοποιήσουν μια νέα και σοβαρότατη στρατιωτική παραβίαση στη νεκρή ζώνη. Η επιχειρούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και της Πύλας αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή και αντίκειται στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως τονίζεται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

»Επίσης, οι οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και καταδικάζονται ανεπιφύλακτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Δήλωσή του. Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς το προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης.

»Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών ενήργησε συντονισμένα σε διπλωματικό επίπεδο, σε πλήρη συνεργασία με Μόνιμα και μη-Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ΕΕ και την Ειρηνευτική Δύναμη, και πάντοτε σε στενή και διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

»Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής υιοθετήσει υπεύθυνη στάση η οποία καθοδηγείται από τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Με τον ίδιο τρόπο, έχουμε κατ’ επανάληψιν καταγγείλει και άλλα παρόμοια περιστατικά παραβίασης της νεκρής ζώνης, τα οποία εντείνονται συστηματικά, και έχουμε τονίσει την ανάγκη, όπως η Ειρηνευτική Δύναμη αφεθεί απερίσπαστη να εκτελέσει τους όρους εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

»Χαιρετίζουμε, παράλληλα, την επαναβεβαίωση σε αυτήν την χρονική στιγμή της βάσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ. Συμφωνούμε απόλυτα με τη διαπίστωση των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι είναι απαραίτητος ο διορισμός Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτι που θα συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, άποψη άλλωστε που έχουμε μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα.

»Συνεπώς, αναμένουμε τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, στην βάση της έκκλησης του ΣΑ ΟΗΕ για απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποτροπή περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, στρατιωτικών ή μη, εντός και κατά μήκους της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

»Ενδεχόμενη συνέχιση των ενεργειών αυτών επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Τουρκία: «Εκτός πραγματικότητας» η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας», σήμερα, την καταδίκη από τον ΟΗΕ του επεισοδίου που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη κοντά στην Πύλα, όπου τουρκοκυπριακές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κυανοκράνους οι οποίοι επιχειρούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου δρόμου.

«Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εκτός της πραγματικότητας του πεδίου. Αντί να προσφέρει μια θετική συμβολή στο πρόβλημα, η δήλωση αυτή καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο, το οποίο κατηγόρησε τους κυανοκράνους για το επεισόδιο.

«Η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση των Κυανοκράνων (…) προκάλεσε τις εντάσεις», ισχυρίστηκε το τουρκικό υπουργείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χήρα του Αντώνη Παπαδόπουλου, Λόλα, παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ Κυριάκου Χήνα (φωτ.: facebook/Anorthosis Famagusta)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τη μνήμη των Αντ. Παπαδόπουλου και Δ. Ζάγκυλου τίμησαν η Ένωσις Φίλων ΑΕΚ και η Ανόρθωση Αμμοχώστου

18/11/2023 - 2:25μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου μέσα από τα συρματοπλέγματα της Λευκωσίας (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Έρευνα της Meta αναφέρει τα Κατεχόμενα ως «Βόρεια Κύπρο»

8/11/2023 - 3:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΚΥΠΡΟΣ

Στην Τασκένδη ο Ερντογάν για την επόμενη κίνησή του στη γεωπολιτική «σκακιέρα» του Μεσανατολικού

8/11/2023 - 11:34πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Μεσανατολικό: «Ευχαριστώ» από τον Μπλίνκεν στην Κύπρο καθ’ οδόν προς την Τουρκία

5/11/2023 - 5:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Daniel Irungu)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στη Λάρνακα εκτάκτως ο Άντονι Μπλίνκεν

5/11/2023 - 3:05μμ
Προτομή του Αντώνη Παπαδόπουλου έξω από το γήπεδο της Ανόρθωσης, το οποίο φέρει το όνομά του (φωτ.: anorthosisfc.com.cy)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τιμή στον Αντώνη Παπαδόπουλο από την Ανόρθωση και την Ένωση Φίλων ΑΕΚ

4/11/2023 - 12:00μμ
(Πηγή: facebook.com/ Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου)
ΚΥΠΡΟΣ

Μνημείο Προσφύγων του 1922 και Πάρκο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο δήμο Στροβόλου – Πότε θα γίνουν αποκαλυπτήρια και εγκαίνια στην Κύπρο

30/10/2023 - 9:30πμ
Αριστερά ο περίφημος χορός που κέρδισε το ρεκόρ Γκίνες και δεξιά ο κάτοχός του, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (φωτ.: glomex)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Χόρεψε με 319 ποτήρια στο κεφάλι και μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

29/10/2023 - 1:21μμ
(Πηγή: agianapa.org.cy)
ΚΥΠΡΟΣ

Πόντος και Κρήτη στο 18ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Κύπρου – Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στην Αγία Νάπα

9/10/2023 - 11:01πμ
Ο αγνοούμενος έφεδρος στρατιώτης Κώστας Ανδρέου Κόκκας
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας η ταφή του αγνοούμενου Κώστα Ανδρέου Κόκκα

5/10/2023 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Έμεινε από δυνάμεις στο τέλος ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Ομολόγησε την πράξη του ο 71χρονος δράστης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Από δικά του λάθη έχασε στην Πόλη ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Κύπελλο Ελλάδας: Προβάδισμα με ανατροπή ο Παναιτωλικός – Πρώτο βήμα ο Πανσερραϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Η ΑΕΚ έκανε το 5 στα 5 και πέρασε στους «16»

4 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Google: Γιορτάζει 15 χρόνια στην Ελλάδα με 15 doodles – Ποια γεγονότα επέλεξε να προβάλει ο τεχνολογικός κολοσσός

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign