Με ισχυρό συμβολισμό, παρουσία ξένων στρατιωτικών αντιπροσωπειών και επίδειξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, η Κύπρος γιόρτασε σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου την 66η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.
Η στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία ανέδειξε τόσο τη συνεργασία με την Ελλάδα όσο και τις αμυντικές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η διέλευση δύο ελληνικών F-16 Viper, τα οποία έχουν μετασταθμεύσει από τη Σούδα στην Πάφο και πέταξαν οπλισμένα πάνω από τον χώρο της παρέλασης, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Για πρώτη φορά έλαβαν μέρος στην εκδήλωση στρατιωτικά αγήματα από την Αίγυπτο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συμμετείχε και μεταγωγικό αεροσκάφος CN-295 CASA της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας. Παρουσία είχαν επίσης στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Στα αξιοσημείωτα της παρέλασης ήταν η παρουσία των νέων εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς. Ανάμεσά τους το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Barak MX, που έχει ήδη αναπτυχθεί στην Κύπρο, οι παράκτιες συστοιχίες Exocet MM40 Block 3C, τα αντιαρματικά Spike, καθώς και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πλωτών μέσων. Το Barak MX έχει επιλεγεί και από την Ελλάδα στο πλαίσιο της «Ασπίδας του Αχιλλέα».

Στην παρέλαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πεζοπόρα τμήματα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οχήματα Hummer, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» και M106, καθώς και ειδικές μονάδες επιχειρήσεων. Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή Κυπρίων σπουδαστών των ανώτατων στρατιωτικών σχολών και σχολών υπαξιωματικών της Ελλάδας.
Χριστοδουλίδης: Στόχος η απελευθέρωση και η επανένωση
Το μήνυμα ότι η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια τερματισμού της κατοχής και επανένωσης του νησιού έστειλε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ανάρτησή του για την επέτειο, αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας από την ίδρυσή της, αλλά και στις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας και της συνεχιζόμενης κατοχής.

«Σήμερα, ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της παρανομίας και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθεροι, σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Κύπριος πρόεδρος στάθηκε στη διεθνή θέση της χώρας και στις προσπάθειες αναβάθμισης των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων της. Όπως επισήμανε, η παρουσία ξένων στρατιωτικών αγημάτων αποτελεί ένδειξη των συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Λευκωσία.
Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλησίον της Κύπρου»
Τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της κυπριακής ανεξαρτησίας, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ιστορική κατάκτηση του Ελληνισμού. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το νησί εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.

«Η Ελλάδα θα στέκεται πάντα δίπλα στην Κύπρο θα στέκεται πάντα δίπλα στην κυπριακή Δημοκρατία άλλωστε είδατε τα ελληνικά φτερά σήμερα πάνω από το χώρο της παρέλασης είδατε την παρέλαση της ελληνικής δύναμης Κύπρου η Ελλάδα είναι και θα είναι εδώ η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλησίον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Δένδιας συνέδεσε, επίσης, την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειας με την ανάπτυξη αμυντικής ισχύος, αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της «Ατζέντας 2030».

Πάλμας: Αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων και των διεθνών συνεργασιών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλης Πάλμας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για περαιτέρω ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών της χώρας.
«Θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα να ενισχύουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις αμυντικές δυνατότητες να αναβαθμίσουμε τις στρατηγικές συνεργασίες και να ενισχύουμε περαιτέρω το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστη εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε.
Στην παρέλαση παρέστησαν ακόμη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Air Chief Marshal Sir Richard Knighton, εκπρόσωποι των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, καθώς και διπλωματικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.

















