Η ακριβή ενέργεια, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και η επίτευξη ενός φιλόδοξου επενδυτικού στόχου αποτελούν κρίσιμες δοκιμασίες για τον προϋπολογισμό του 2027, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ).
Στη γνώμη του επί του προσχεδίου, το Συμβούλιο υιοθετεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, κρίνοντας ότι βρίσκονται εντός αποδεκτού εύρους, και διαπιστώνει συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Η θετική αξιολόγηση συνοδεύεται, ωστόσο, από επιφυλάξεις για τις προϋποθέσεις στις οποίες στηρίζεται η προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Ανάπτυξη 2,3% βλέπει η κυβέρνηση, 2% το Συμβούλιο
Το προσχέδιο προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% το 2026 και 2,3% το 2027. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΕΔΣ είναι χαμηλότερες: 1,9% και 2%.
Η διαφορά αποκτά σημασία στο μέτωπο των επενδύσεων. Για το 2027 προβλέπεται αύξησή τους κατά 7,9%, ρυθμός υψηλότερος από τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών. Η επίτευξή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για το αναπτυξιακό σενάριο.
Το Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη ομαλής μετάβασης σε νέα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ακριβότερο χρήμα δυσκολεύει αυτή τη μετάβαση, αυξάνοντας το κόστος υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.
Η ενεργειακή ακρίβεια παραμένει κρίσιμος κίνδυνος
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 3,6% φέτος σε 2,4% το 2027. Η Ελλάδα, όμως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εντονότερες πιέσεις στις τιμές από την ευρωζώνη.
Στο πρώτο οκτάμηνο του 2026, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10,6% στην Ελλάδα, έναντι 6,6% στην ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ενισχύει τον κίνδυνο παράτασης των ανατιμήσεων.
Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βραδύτερο ρυθμό. Η πορεία του ενεργειακού κόστους παραμένει επομένως καθοριστική για την αγοραστική δύναμη.
Πλεονάσματα και μείωση χρέους, με ανάγκη επαγρύπνησης
Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,6% του ΑΕΠ για το 2026 και στο 3,3% για το 2027. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει από 146,1% το 2025, σε 136,8% φέτος και 128,8% το 2027.
Παρά την πτώση, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει ο υψηλότερος στην ΕΕ, διατηρώντας την ανάγκη προσεκτικής δημοσιονομικής διαχείρισης. Στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες συνυπολογίζεται και η προβλεπόμενη ευελιξία για την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή προσθέτουν αβεβαιότητα.
Το ΕΔΣ ζητά συντονισμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι αποσπασματικές εθνικές παρεμβάσεις μπορούν να αυξήσουν το δημοσιονομικό κόστος.
Η προειδοποίηση αφορά και την προεκλογική περίοδο: ενδεχόμενη επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το Συμβούλιο, θα μπορούσε να περιορίσει τα οφέλη για την παραγωγικότητα και να πλήξει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.

















