pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η αντιμετώπιση του κορονοϊού επηρέασε την έκθεσή μας σε άλλες ιώσεις

Για πρώιμη εμφάνιση της γρίπης αλλά και έξαρση ιογενών λοιμώξεων κάνουν λόγο δυο καθηγήτριες παιδιατρικής

20/11/2022 - 10:39πμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η μακροχρόνια χρήση μάσκας και η μείωση των κοινωνικών επαφών/συγχρωτισμού, για τη πρόληψη της Covid-19 τα τελευταία 2,5 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη έκθεση μας σε πολλές ιογενείς συνηθισμένες λοιμώξεις, επισημάνουν οι επιστήμονες, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν γιατί την άνοιξη του 2022 και ιδιαίτερα τώρα, παρατηρείται αύξηση των ιώσεων.

«Αυτό που παρατηρήσαμε σε παιδιά και ενήλικες την περασμένη άνοιξη και περισσότερο τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων, είναι μια έξαρση των ιώσεων. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, νοιώσαμε ότι κρυολογήσαμε. Αν και δεν έχουν διενεργηθεί ακόμα καλά τεκμηριωμένες μελέτες, υπάρχει η αίσθηση ότι οι ιώσεις μάς ταλαιπωρούν περισσότερο, με πιο έντονα συμπτώματα και μεγαλύτερη διάρκεια» επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου. Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τονίζει πως ακόμα δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει κατά πόσο το φαινόμενο αυτό οφείλεται απλά σε μειωμένη ανοσία, λόγω απουσίας έκθεσης μας τα τελευταία δύο έτη ή αυξημένη ευαισθησία μας μετά από νόσηση από Covid-19.

Από την πλευρά της και η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Τσολιά αναφέρει πως τη φετινή χρονιά βλέπουμε μια πρώιμη εμφάνιση της γρίπης με πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά και αρκετές εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο. «Είναι πολύ ασυνήθιστο να αρχίσει η εποχιακή έξαρση της γρίπης και οι εισαγωγές από τα μέσα του φθινοπώρου στη χώρα μας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια παρακολουθούμε την επιδημιολογία της νόσου και δεν έχουμε καταγράψει κάτι παρόμοιο. Έχουμε ήδη αρκετές νοσηλείες παιδιών με γρίπη, είτε λόγω σοβαρής νόσου και πνευμονίας από τον ίδιο τον ιό, είτε λόγω βακτηριακής πνευμονίας (πχ από πνευμονιόκοκκο) στην οποία προδιαθέτει η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης» τονίζει και προσθέτει πως έχει επίσης εμφανισθεί νωρίτερα και η ετήσια εποχιακή έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (respiratory syncytial virus, RSV)) που προσβάλλει τα μικρά βρέφη και προκαλεί μεγάλο αριθμό εισαγωγών κάθε χρόνο τόσο στα παιδιατρικά τμήματα αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών. «Σήμερα, νοσηλεύουμε αρκετά βρέφη ή και νήπια με τη λοίμωξη αυτή ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφονται και εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», λέει.

Τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι ευπαθείς ομάδες όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η κ. Τσολιά απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για το αν φέτος υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξουν ενήλικες και παιδιά με χρόνια ή σοβαρά νοσήματα, σε σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα μικρά παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να εκτεθούν στους αναπνευστικούς ιούς και να οικοδομήσουν επαρκή ανοσία με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πιο ευάλωτα σε αυτούς. Η ίδια εκτιμά πως «παράλληλα αναμένεται και αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Έχουμε ήδη διαπιστώσει αύξηση των εισαγωγών παιδιατρικών περιστατικών με σοβαρή βακτηριακή πνευμονία κυρίως από πνευμονιόκοκκο. Αυτό συμβαίνει διότι οι ιογενείς λοιμώξεις μειώνουν την άμυνα του οργανισμού και ανοίγουν το δρόμο για δευτερογενή βακτηριακή προσβολή».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει πως φέτος «αναμένουμε αυξημένη επίπτωση και ταυτόχρονη κυκλοφορία πολλών ιώσεων, καθώς και πιθανή έξαρση μικροβιακών λοιμώξεων που συνδέονται με αυτές όπως είναι οι λοιμώξεις που οφείλονται στον πνευμονιόκοκκο». Γι αυτό το λόγο όπως εξηγεί «όλα τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητα ηλικίας θα πρέπει να φροντίσουν τον έγκαιρο επανεμβολιασμό τους έναντι γρίπης και Covid-19. Σημειώνεται ότι τα δύο εμβόλια μπορούν να γίνουν με μεσοδιάστημα λίγων ημερών (2-7 ημερών) ή ακόμα και την ίδια μέρα. Η χρήση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (χρήση μάσκας, μείωση έκθεσης) επίσης αποτελούν σημαντικά όπλα προστασίας».

Συμπληρώνοντας η κ. Τσολιά εξηγεί πως με την εμφάνιση συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, ρινίτιδα) οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα με τεστ τόσο για τον κορονοϊό, αλλά και για τη γρίπη και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.

«Η τελευταία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προστασία των ατόμων αυτών αλλά και των ηλικιωμένων έναντι του κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και για την γρίπη. Επί θετικού τεστ για γρίπη επίσης θα πρέπει να παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία», επισημαίνει και προσθέτει: «Παιδιά και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα που έρχονται σε επαφή με άτομο που έχει επιβεβαιωμένη γρίπη επίσης θα πρέπει να παίρνουν προληπτικά ειδική αντιική αγωγή κατά της γρίπης».

Τι γνωρίζουμε για την συνοσηρότητα του κορονοϊού με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Για το πώς δρα ο κορονοϊός σε επίπεδο συνοσηρότητας με άλλες ιώσεις του αναπνευστικού και τη γρίπη η κ. Παπαευαγγέλου εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως «είναι νωρίς για να έχουμε καλά τεκμηριωμένη άποψη αναφορικά με τη βαρύτητα σε περίπτωση συνοσηρότητας. Αρχικές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν, ότι η συν-λοίμωξη έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρή νόσο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές από σειρές ασθενών που επιβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου ήταν αυξημένος. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες όμως, από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη μειώνει το κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό. Πιθανολογείται ότι υπάρχει κάποιου είδους “ανταγωνισμός” μεταξύ των δυο αυτών ιών κυρίως μέσω της ενεργοποίησης της ανοσιακής μας απάντησης στη πρώτη λοίμωξη, που μειώνει τις πιθανότητες ταυτόχρονης λοίμωξης» και καταλήγει πως οι συνάνθρωποι μας με αυξημένο κίνδυνο πρέπει να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό τους και για τα δύο νοσήματα.

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου όσο και η κ. Τσολιά, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, τονίζουν ότι πλέον η επιδημιολογική εικόνα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα εμφανίζει μια σταθερή πορεία, αναφορικά με τον αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και νέων διασωληνωμένων ασθενών και αριθμού θανάτων. Μάλιστα η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημαντικά μειωθεί και το ποσοστό των επαναμολύνσεων, αλλά επισημαίνει πως «πλέον πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, καθώς πολλοί συνάνθρωποι μας με ήπια συμπτώματα επιβεβαιώνουν τη λοίμωξη με ένα self-test που δεν αποτυπώνεται στο σύστημα καταγραφής».

Και οι δύο συμφωνούν πως οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με κορονοϊό, ανεξάρτητα από ηλικία και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και να αποφεύγουν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους γύρω τους με τον περιορισμό της κινητικότητας τους και τη χρήση μάσκας ακόμα και μέσα στο σπίτι εφόσον συγκατοικούν με άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.

Κορονοϊός: Η επόμενη μέρα

Στο ερώτημα αν ο κορονοϊός έχει πάψει να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα Υγείας η κ. Τσολιά απαντά πως η πανδημία έχει ήδη μπει σε άλλη φάση και είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της και συνεχίζει: «Ό,τι έχουμε καταφέρει οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό, αλλά και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί, κάποιοι ίσως και περισσότερο από μία φορά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ανάπτυξη ανοσίας στον πληθυσμό.

Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί έχουμε κάποια απόσταση ακόμη να διανύσουμε μέχρι τον πλήρη έλεγχο. Η πανδημία αυτή έχει κάτι μοναδικό που δεν είχαν άλλες προηγούμενες πανδημίες: o ιός συνεχώς μεταλλάσσεται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η πρόβλεψη από το ECDC ότι οι νέες παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1 θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, η παραλλαγή BA.2.75 και λιγότερο η ΧΒΒ φαίνεται να αυξάνεται γρήγορα στη χώρα μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες».

Όσον αφορά τέλος τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει το σύνολο αλλά και οι ευπαθείς ομάδες ιδίως εν όψει εορτών η κ. Παπαευαγγέλου τονίζει: «Είναι προφανές ότι ο καθένας από εμάς, και ιδιαίτερα τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης τους με τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και την αποφυγή συγχρωτισμού». Και οι δυο καθηγήτριες τονίζουν τη μεγάλη σημασία του επαναληπτικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό αλλά και για άλλους ιούς, που υπάρχουν εμβόλια, από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Με τρία νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης διευρύνεται το «Προλαμβάνω»

16/05/2026 - 3:08μμ
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

15/05/2026 - 11:07μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Αρνητικός ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Προληπτικά παραμένει σε καραντίνα

14/05/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ούτε λίγο ούτε… πολύ: Οι ώρες ύπνου που «γερνούν» πιο γρήγορα εγκέφαλο και σώμα

14/05/2026 - 12:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/ Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)

«Μάνα μου, Μάνα»: Μια κατάθεση ψυχής από την «Κιβωτό του Πόντου» του Ηλία Υφαντίδη για τη 19η Μαΐου

33 λεπτά πριν
Αεροφωτογραφία της αρχαίας ελληνικής Εφέσου, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Σμύρνης, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: AA)

Στην αρχαία ελληνική Έφεσο αναστηλώνονται μνημεία αιώνων – Το «νοσοκομείο λίθων» ξαναχτίζει την ιστορία της Ιωνίας

1 ώρα πριν
Ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του Μαχμούντ Αμπάς, εξέλεγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:NY_reunión_Pte_Palestina_y_autoridad_Nal_Palestina-_Juan_D_Cano_09)

Γιάσερ Αμπάς: Στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ ο γιος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής

2 ώρες πριν
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στην εκδήλωση «Πατρίδα στην καρδιά». Κως, Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: realvoice995.gr)

Κως: «Πατρίδα στην καρδιά» – Μια βραδιά μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
Το μνημείο στο Παραλίμνι, πριν από τα αποκαλυπτήρια (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Η Κύπρος αποκτά κεντρικό εθνικό μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Στο Παραλίμνι τα αποκαλυπτήρια παρουσία Χριστοδουλίδη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση της ΕΠΟΝΑ στο ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

Η «Καμπάνα του Πόντου» ηχεί ξανά στην Αθήνα – Το εμβληματικό έργο του Φίλωνα Κτενίδη στο επίκεντρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign