pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη Μ. Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η πόλη και οι πρόσφυγές της μέσα από τα πόστερ έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής

Το pontosnews.gr βρέθηκε στην έκθεση - εργασία φοιτητών και καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ. Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

4/11/2022 - 1:13μμ
Άποψη της έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Άποψη της έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η έκθεση με την ονομασία Από τη Μ. Ασία στη Θεσσαλονίκη. Η Αναγέννηση μιας πόλης διανύει τις τελευταίες ημέρες φιλοξενίας της στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εργασία των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και των καθηγητών τους, στην οποία παρουσιάζεται ευσύνοπτα και σχηματοποιημένα η ιστορία της «προσφυγομάνας» Θεσσαλονίκης, την εποχή που δέχτηκε τα μεγάλα κύματα των βιαίως εκριζωμένων προσφύγων από τη Μ. Ασία και τον Πόντο.

Οι πληροφορίες που έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας και σχηματοποιήθηκαν σε καλαίσθητα πόστερ με φωτισμό (backlit) αντλήθηκαν κυρίως από το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης αλλά και από βιβλιογραφικές πηγές.

Αφορούν την εγκατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης.

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ένας τεράστιος χάρτης ο οποίος συνδέει ακτινωτά την πόλη με τις πανάρχαιες κοιτίδες του ελληνισμού που διαμορφώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας και του Εύξεινου Πόντου από τον 8ο αι π.Χ. την εποχή του β΄ ελληνικού αποικισμού, δεσπόζει στο φουαγιέ του εντυπωσιακού κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι ακτίνες που καταλήγουν στην πόλη που πήρε το όνομά της από την αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου ξεκινούν από τις αφετηρίες της ημέτερης Ανατολής, στις πανάρχαιες κοιτίδες του ελληνισμού που διαμορφώθηκαν στα παράλια και το εσωτερικό της Μ. Ασίας και του Εύξεινου Πόντου.

Κολάζ φωτογραφιών από τις αλησμόνητες πατρίδες (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

«Όσο κι αν ακούγεται κλισέ», όπως χαρακτηριστικά είπε στην ξενάγησή του για τα μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκαν την έκθεση ο ξεναγός Γιάννης Κιουρτσόγλου με καταγωγή από τη Σαμψούντα και τη Μπάφρα, αυτές οι πατρίδες που ποτέ δεν ξεχάσαμε είναι «σταυροδρόμι πολιτισμού και εμπορίου που ενώνει Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο».

Το όλο project διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

  • Το πρώτο μέρος αφορά τους τόπους καταγωγής, τις «αλησμόνητες πατρίδες» των γιαγιάδων και των παππούδων μας που ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Σε αυτό το μέρος μέσω φωτογραφιών και σύντομης περιγραφής δίνονται πληροφορίες για τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνισμού, την ιστορία και τον πολιτισμό τους καθώς επίσης και τη σύσταση του πληθυσμού λίγο πριν τον ξεριζωμό στις ακμάζουσες τότε ελληνικές κοινότητες.
  • Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η εγκατάσταση των προσφύγων στη ρημαγμένη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 Θεσσαλονίκη, κατά την οποία έγιναν παρανάλωμα του πυρός χιλιάδες κατοικίες και έμειναν άστεγοι 90.000 άνθρωποι.
  • Το τρίτο μέρος αφορά στη μόνιμη εγκατάσταση, την  αναγέννηση της πόλης και τη διαμόρφωση της σημερινής φυσιογνωμίας της, που αποκτήθηκε με την προσφορά, την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα των προσφύγων. Σε αυτό το τρίτο μέρος που αφορά την μόνιμη εγκατάσταση δίνονται λεπτομερή στοιχεία βάσει πολεοδομικών σχεδίων και αρχείων του κράτους για τον προγραμματισμό της εγκατάστασης. Οι προσφυγικές συνοικίες όπως η Καλαμαριά, η Τούμπα –η προσφυγούπολη των 32.000 κατοίκων– με τις δυο μεγάλες βιοτεχνικές μονάδες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό με κέντρο τον Ι.Ν. του Αγίου Θεράποντος, ο Εύοσμος που πήρε την ονομασία του από τον Κουκλουτζά (μτφρ.: από τα τουρκικά) τη διάσημη συνοικία της Σμύρνης, οι Σαράντα Εκκλησιές με την απεριόριστη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, η Σταυρούπολη, η Μενεμένη. Το γεγονός ότι οι προσφυγουπόλεις αναπτύχθηκαν περιμετρικά του αστικού κέντρου υποδηλώνει το διαχωρισμό των προσφύγων από τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος ομολογουμένως δεν τους δέχτηκε με τα καλύτερα αισθήματα. «Αυτοί οι Ανατολίτες των λευκών ορέων και των μαύρων θαλασσών έφερναν πίσω στην Ελλάδα πράγματα ξεχασμένα, άγνωστα, παρωχημένα, ενοχλητικά», έγραψε χαρακτηριστικά η οξύνους ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά και αποτυπώνει τέλεια το κλίμα της εποχής.

Εικόνες από την προσωρινή εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του ’22 (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα πόστερ της έκθεσης ο επισκέπτης στέκεται με περίσκεψη σε εκείνο που αποτυπώνει τις ηλικίες των προσφύγων.

Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των παιδιών από 3 έως 18 ετών και αναλογούσε σε ποσοστό 32,8% του συνολικού διασωθέντος πληθυσμού.

Η μικρότερη κατηγορία από νεογέννητα έως 2 ετών μόλις 5,5% ποσοστό που μαρτυρεί την παιδική θνησιμότητα. Ακολουθούσαν οι γονείς τους- ηλικίες 19 έως 30 σε ποσοστό 24,4%. Οι έχοντες ηλικία 31 έως 40 ήταν το 16% του πληθυσμού, οι 41 έως 50 το 12,3% και τέλος οι πάνω από 51 ετών μόλις 9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται, στην Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν 1.306 οικογένειες από την Τραπεζούντα, 888 από την Κωνσταντινούπολη, 369 από το Αϊδίνιο, 2061 από την Σμύρνη, 127 από το Καρς, 88 από το Κορδελιό, 214 από την Αργυρούπολη κ.ο.κ.

Το Καρς στην έκθεση «Από την Μ. Ασία στην Θεσσαλονίκη. Η Αναγέννηση μιας πόλης» (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί ακόμα την έκθεση αυτή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του περιοδικού Parallaxi και του οργανισμού «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ας σπεύσει γιατί η 15η Νοεμβρίου είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας της.

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

  • Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Αλεξία Ιωαννίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FABRICE COFFRINI/POOL)

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν – Διατηρείται η ένταση στο παρασκήνιο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: «Κόλλησε» στο μηδέν ξανά το Βέλγιο με το Ιράν

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επετειακές εκδηλώσεις στην Ανώπολη για την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέα θαλάσσια γέφυρα στο Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Τσανάκαλε

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»/Facebook)

Μουσική και χορός ένωσαν γενιές στον οργανισμό «Φροντίδα» με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» στη Μελβούρνη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Σε κλοιό ακραίου καύσωνα η Ευρώπη – Συναγερμός από τη Βρετανία έως τα Βαλκάνια για θερμοκρασίες-ρεκόρ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign