pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ο «άγιος της προσφυγιάς» που ταξίδεψε από την Καππαδοκία στην Εύβοια

Η συγκλονιστική διαδρομή του σκηνώματος μέσα στον ξεριζωμό των Καππαδοκών – Πώς το Προκόπι έγινε Νέο Προκόπι

27/05/2026 - 2:30μμ
Η μαρτυρική έξοδος του ελληνισμού της Καππαδοκίας, με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)

Η μαρτυρική έξοδος του ελληνισμού της Καππαδοκίας, με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου, χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας φτάνουν στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας για να προσκυνήσουν το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Για πολλούς είναι ένας θαυματουργός άγιος.

Για τους απογόνους όμως των προσφύγων της Καππαδοκίας είναι κάτι πολύ βαθύτερο: ένας ζωντανός δεσμός με τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ιστορία του Ιωάννη του Ρώσου δεν αφορά μόνο την πίστη και τα θαύματα. Είναι άρρηκτα δεμένη με τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Καππαδοκίας, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δύσκολη διαδρομή των προσφύγων προς μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Και ίσως αυτό να είναι που κάνει το προσκύνημα στο Νέο Προκόπι τόσο ξεχωριστό: εκεί δεν σώθηκε μόνο ένα ιερό σκήνωμα, αλλά και η μνήμη μιας ολόκληρης κοινότητας.

Ο ναός του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου (πηγή: oir.gr)

Πώς προέκυψε το «Ιωάννης ο Ρώσος»

Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της σημερινής Ουκρανίας· υπηρέτησε στο στρατό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1710-1711.

Όταν αιχμαλωτίστηκε από τους Οθωμανούς και μεταφέρθηκε ως δούλος στο Προκόπι της Καππαδοκίας, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να τον αποκαλούν «ο Ρώσος», λόγω της καταγωγής και της στρατιωτικής του υπηρεσίας.  Έτσι έμεινε στην εκκλησιαστική και λαϊκή παράδοση ως Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ο Ομολογητής.

Στο Προκόπι έζησε ως δούλος σε σπίτι Οθωμανού αξιωματικού. Σύμφωνα με την παράδοση, κοιμόταν μέσα σε στάβλο μαζί με τα ζώα, νήστευε, προσευχόταν αδιάκοπα και αρνήθηκε να εξισλαμιστεί, παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια.

Η φήμη της ασκητικής ζωής και των θαυμάτων του εξαπλώθηκε γρήγορα όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και στους μουσουλμάνους της περιοχής.

Μετά την κοίμησή του, στις 27 Μαΐου 1730, το σκήνωμά του παρέμεινε στο Προκόπι και έγινε επίκεντρο λαϊκού προσκυνήματος σε ολόκληρη την Καππαδοκία, το Ικόνιο και την Άγκυρα. Οι Οθωμανοί τον αποκαλούσαν «κουλέ Γιουβάν», δηλαδή «ο αιχμάλωτος Ιωάννης».

Η Καππαδοκία λίγο πριν από τον ξεριζωμό

Η ιστορία του αγίου ενώθηκε οριστικά με την προσφυγιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λοζάνης. Η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με κριτήριο το θρήσκευμα  αποτέλεσε το τελευταίο βίαιο κεφάλαιο ενός δεκαετούς κύκλου διώξεων και εκτοπισμών που είχε πλήξει τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Οι Καππαδόκες αποτελούν μια από τις λιγότερο γνωστές περιπτώσεις αυτού του ξεριζωμού.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές του μικρασιατικού ελληνισμού, δεν βίωσαν στον ίδιο βαθμό τις μαζικές σφαγές και την ακραία βία. Ωστόσο, η ανταλλαγή πληθυσμών τούς υποχρέωσε να εγκαταλείψουν βίαια τις πατρογονικές τους εστίες, παρότι πολλοί διαβιούσαν ακόμη σε σχετικά ανεκτές συνθήκες.

Εκθέματα στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου Εύβοιας (πηγή: oir.gr)

Το σοκ ήταν τεράστιο. Οι άνθρωποι έλαβαν ειδοποίηση από τις Επιτροπές Ανταλλαγής ότι έπρεπε να φύγουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφήνοντας πίσω εκκλησίες, σπίτια, περιουσίες και τάφους αιώνων.

Από το Προκόπι της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπι Ευβοίας

Το Προκόπι(ο) της Καππαδοκίας απείχε περίπου 60 χιλιόμετρα από την Καισάρεια και αριθμούσε περίπου 4.000 Έλληνες και 10.000 Τούρκους κατοίκους. Κέντρο της ελληνικής κοινότητας ήταν ο μεγαλοπρεπής ναός του αγίου, χτισμένος στη συνοικία όπου βρισκόταν ο τάφος του.

Οι Έλληνες του Προκοπίου αναχώρησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1924. Μετά από τριήμερη πορεία έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ουλάκισλα και από εκεί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μερσίνας. Επιβιβάστηκαν στα ατμόπλοια «Παντελής» και «Βασίλειος Δεστούνης» και, ύστερα από πέντε ημέρες ταξιδιού, αποβιβάστηκαν στον Πειραιά.

Μαζί τους είχαν το ιερό σκήνωμα. Ήταν ίσως το σημαντικότερο κειμήλιο που κατάφεραν να διασώσουν – πιο πάνω και από τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)

Ακολούθησε προσωρινή εγκατάσταση στη Σκύρο και κατόπιν στη Χαλκίδα, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη μετακομιδή του σκηνώματος παρουσία του μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγορίου και των τοπικών αρχών.

Τελικά, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο χωριό Αχμέτ Αγά της βόρειας Εύβοιας, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Νέο Προκόπι. Έφτασαν εκεί στις 11 Απριλίου 1925.

Το χωριό αριθμούσε τότε μόλις 60-70 οικογένειες. Μέσα σε λίγα χρόνια οι πρόσφυγες άλλαξαν πλήρως την εικόνα της περιοχής. Έφεραν μαζί τους την ταπητουργία, τη λιθοτεχνία, την ξυλουργική αλλά και νέες μεθόδους καλλιέργειας. Κυρίως όμως έφεραν τη μνήμη της Καππαδοκίας.

Το προσκύνημα που έγινε σύμβολο μνήμης

Αρχικά, το σκήνωμα τοποθετήθηκε στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου παρέμεινε μέχρι τις 27 Μαΐου 1951.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου εγκαινιάστηκε τελικά στις 21 Σεπτεμβρίου 1969 και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα.

Στην ασημένια λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις από τη ζωή και τα θαύματα του αγίου. Στο ναό φυλάσσονται ακόμη εικόνες και κειμήλια από την Καππαδοκία. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η αρχαιότερη γνωστή εικόνα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, η οποία χρονολογείται περίπου στα 1790.

Σημαντικά κειμήλια της προσφυγικής κοινότητας φιλοξενούνται επίσης στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου Ευβοίας.

Μέχρι σήμερα, για τους Καππαδόκες πρόσφυγες ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος δεν είναι απλώς ένας προστάτης, αλλά ο σύνδεσμος ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πατρίδα, η απόδειξη ότι μέσα στην προσφυγιά δεν χάθηκε η ταυτότητα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

29/06/2026 - 11:43μμ
Στιγμιότυπο από το προσυνέδριο νεολαίας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, στη Νέα Ιωνία Αττικής (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Η νεολαία στο επίκεντρο, με προσυνέδριο και νέες πρωτοβουλίες

29/06/2026 - 5:29μμ
Η φωτιά του Κλήδονα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κλήδονας «άναψε» ξανά στην Καισαριανή: Μνήμη, μικρασιάτικοι σκοποί και παραδοσιακό γλέντι στο Σκοπευτήριο

27/06/2026 - 6:42μμ
Τμήμα της αφίσας του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατικών Σωματείων
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασία χαίρε: Η Νέα Ιωνία γίνεται η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

27/06/2026 - 9:56πμ
Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία μετρά αντίστροφα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

26/06/2026 - 4:46μμ
Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος, από το βιβλίο των φωτογράφων Daniel Baud-Bovy / Frédéric Boissonnas, «Des Cyclades en Crète au gré du vent», Γενεύη 1919 (πηγή: travelogues.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερμούπολη: Η πόλη που ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες συμπληρώνει δύο αιώνες ιστορίας

24/06/2026 - 2:47μμ
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

23/06/2026 - 11:46μμ
Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: Με τριάρα στους «16» η Ισπανία

7 ώρες πριν
Αστυνομικοί στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Υπόθεση Πελικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα: Διεθνές δίκτυο που νάρκωνε και κακοποιούσε γυναίκες αποκάλυψαν οι βρετανικές Αρχές

7 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

8 ώρες πριν
Άνοιγμα κάλπης μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τις εθνικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κανείς δεν σχηματίζει κυβέρνηση – Υποχωρεί το κόμμα Καρυστιανού

8 ώρες πριν
Ο τελευταίος όροφος πολυκατοικίας, όπως φαίνεται από τη διπλανή ταράτσα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αλλάζουν όλα στις πολυκατοικίες: Τι έρχεται για κοινόχρηστα, επισκευές και διαχωρισμό διαμερισμάτων

9 ώρες πριν
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign