pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη Μ. Ασία στη Θεσσαλονίκη: Η πόλη και οι πρόσφυγές της μέσα από τα πόστερ έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής

Το pontosnews.gr βρέθηκε στην έκθεση - εργασία φοιτητών και καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ. Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

4/11/2022 - 1:13μμ
Άποψη της έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Άποψη της έκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η έκθεση με την ονομασία Από τη Μ. Ασία στη Θεσσαλονίκη. Η Αναγέννηση μιας πόλης διανύει τις τελευταίες ημέρες φιλοξενίας της στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εργασία των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και των καθηγητών τους, στην οποία παρουσιάζεται ευσύνοπτα και σχηματοποιημένα η ιστορία της «προσφυγομάνας» Θεσσαλονίκης, την εποχή που δέχτηκε τα μεγάλα κύματα των βιαίως εκριζωμένων προσφύγων από τη Μ. Ασία και τον Πόντο.

Οι πληροφορίες που έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας και σχηματοποιήθηκαν σε καλαίσθητα πόστερ με φωτισμό (backlit) αντλήθηκαν κυρίως από το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης αλλά και από βιβλιογραφικές πηγές.

Αφορούν την εγκατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού και τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης.

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ένας τεράστιος χάρτης ο οποίος συνδέει ακτινωτά την πόλη με τις πανάρχαιες κοιτίδες του ελληνισμού που διαμορφώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας και του Εύξεινου Πόντου από τον 8ο αι π.Χ. την εποχή του β΄ ελληνικού αποικισμού, δεσπόζει στο φουαγιέ του εντυπωσιακού κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι ακτίνες που καταλήγουν στην πόλη που πήρε το όνομά της από την αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου ξεκινούν από τις αφετηρίες της ημέτερης Ανατολής, στις πανάρχαιες κοιτίδες του ελληνισμού που διαμορφώθηκαν στα παράλια και το εσωτερικό της Μ. Ασίας και του Εύξεινου Πόντου.

Κολάζ φωτογραφιών από τις αλησμόνητες πατρίδες (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

«Όσο κι αν ακούγεται κλισέ», όπως χαρακτηριστικά είπε στην ξενάγησή του για τα μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκαν την έκθεση ο ξεναγός Γιάννης Κιουρτσόγλου με καταγωγή από τη Σαμψούντα και τη Μπάφρα, αυτές οι πατρίδες που ποτέ δεν ξεχάσαμε είναι «σταυροδρόμι πολιτισμού και εμπορίου που ενώνει Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο».

Το όλο project διαρθρώνεται σε τρία μέρη:

  • Το πρώτο μέρος αφορά τους τόπους καταγωγής, τις «αλησμόνητες πατρίδες» των γιαγιάδων και των παππούδων μας που ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Σε αυτό το μέρος μέσω φωτογραφιών και σύντομης περιγραφής δίνονται πληροφορίες για τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνισμού, την ιστορία και τον πολιτισμό τους καθώς επίσης και τη σύσταση του πληθυσμού λίγο πριν τον ξεριζωμό στις ακμάζουσες τότε ελληνικές κοινότητες.
  • Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η εγκατάσταση των προσφύγων στη ρημαγμένη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 Θεσσαλονίκη, κατά την οποία έγιναν παρανάλωμα του πυρός χιλιάδες κατοικίες και έμειναν άστεγοι 90.000 άνθρωποι.
  • Το τρίτο μέρος αφορά στη μόνιμη εγκατάσταση, την  αναγέννηση της πόλης και τη διαμόρφωση της σημερινής φυσιογνωμίας της, που αποκτήθηκε με την προσφορά, την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα των προσφύγων. Σε αυτό το τρίτο μέρος που αφορά την μόνιμη εγκατάσταση δίνονται λεπτομερή στοιχεία βάσει πολεοδομικών σχεδίων και αρχείων του κράτους για τον προγραμματισμό της εγκατάστασης. Οι προσφυγικές συνοικίες όπως η Καλαμαριά, η Τούμπα –η προσφυγούπολη των 32.000 κατοίκων– με τις δυο μεγάλες βιοτεχνικές μονάδες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό με κέντρο τον Ι.Ν. του Αγίου Θεράποντος, ο Εύοσμος που πήρε την ονομασία του από τον Κουκλουτζά (μτφρ.: από τα τουρκικά) τη διάσημη συνοικία της Σμύρνης, οι Σαράντα Εκκλησιές με την απεριόριστη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, η Σταυρούπολη, η Μενεμένη. Το γεγονός ότι οι προσφυγουπόλεις αναπτύχθηκαν περιμετρικά του αστικού κέντρου υποδηλώνει το διαχωρισμό των προσφύγων από τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος ομολογουμένως δεν τους δέχτηκε με τα καλύτερα αισθήματα. «Αυτοί οι Ανατολίτες των λευκών ορέων και των μαύρων θαλασσών έφερναν πίσω στην Ελλάδα πράγματα ξεχασμένα, άγνωστα, παρωχημένα, ενοχλητικά», έγραψε χαρακτηριστικά η οξύνους ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά και αποτυπώνει τέλεια το κλίμα της εποχής.

Εικόνες από την προσωρινή εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του ’22 (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα πόστερ της έκθεσης ο επισκέπτης στέκεται με περίσκεψη σε εκείνο που αποτυπώνει τις ηλικίες των προσφύγων.

Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των παιδιών από 3 έως 18 ετών και αναλογούσε σε ποσοστό 32,8% του συνολικού διασωθέντος πληθυσμού.

Η μικρότερη κατηγορία από νεογέννητα έως 2 ετών μόλις 5,5% ποσοστό που μαρτυρεί την παιδική θνησιμότητα. Ακολουθούσαν οι γονείς τους- ηλικίες 19 έως 30 σε ποσοστό 24,4%. Οι έχοντες ηλικία 31 έως 40 ήταν το 16% του πληθυσμού, οι 41 έως 50 το 12,3% και τέλος οι πάνω από 51 ετών μόλις 9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται, στην Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν 1.306 οικογένειες από την Τραπεζούντα, 888 από την Κωνσταντινούπολη, 369 από το Αϊδίνιο, 2061 από την Σμύρνη, 127 από το Καρς, 88 από το Κορδελιό, 214 από την Αργυρούπολη κ.ο.κ.

Το Καρς στην έκθεση «Από την Μ. Ασία στην Θεσσαλονίκη. Η Αναγέννηση μιας πόλης» (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί ακόμα την έκθεση αυτή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του περιοδικού Parallaxi και του οργανισμού «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ας σπεύσει γιατί η 15η Νοεμβρίου είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας της.

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

  • Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Αλεξία Ιωαννίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» είχε ημερομηνία 12 Ιουλίου 1925
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

12 Ιουλίου 1925: Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή»

12/07/2025 - 2:38μμ
Με ανταλλαγή δώρων και ουσιαστική συζήτηση έγινε η συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία στο Δημοτικό Μέγαρο Νέας Αρτάκης (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Αρτάκη στη Νέα Αρτάκη: Τουρκική αντιπροσωπεία σε μια συγκινητική επίσκεψη

11/07/2025 - 3:01μμ
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγια-Σοφιά λίγο προτού μετατραπεί σε τζαμί (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανηγυρισμοί Ερντογάν για τα 5 χρόνια της Αγια-Σοφιάς ως τζαμί

10/07/2025 - 9:36μμ
Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας, στη Νέα Κίο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Κίος γιόρτασε την Παναγία «Τριχερούσα» – Η σπάνια εικόνα ήρθε από τη Βιθυνία

10/07/2025 - 6:47μμ
Άποψη του λιμανιού της Σμύρνης σε σχέδιο του Joseph Pitton De Tournefort  (1717, p.
195) (πηγή:  Caner Yüksel, Ç., &
Katipoğlu Özmen, C. (2024). «Seventeenth
century European travel accounts of
İzmir: Narrating orient before
orientalism» PLANARCH - Design and
Planning Research, 8(1),38-45. DOI:
10.5152/Planarch.2023.2320)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σμύρνη: Σαν σήμερα ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε τα δύο τρίτα της πόλης αλλά σταμάτησε την πανούκλα

9/07/2025 - 3:05μμ
Ντιβιτζής με την καμήλα του σε αναβίωση του εθίμου στη Φιλιππούπολη της Λάρισας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Ντιβιτζήδες και καμήλες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  

8/07/2025 - 6:02μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Νέο 11μελές ΔΣ και 3μελής Εξελεγκτική Επιτροπή

8/07/2025 - 2:15μμ
Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Phasma / A. Michailidis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Το Ζωγράφειο επιστρέφει στη μορφή του 1893

6/07/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Νέας Αλικαρνασσού (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Νέα Αλικαρνασσός: Την ξεκίνησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, «μέσα στη φτώχεια και στη γύμνια»

3/07/2025 - 8:09μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Μια αγκαλιά τραγούδια, από τις πατρίδες της Ανατολής» (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια αγκαλιά τραγούδια, από τις πατρίδες της Ανατολής» στην καρδιά της Καβάλας

2/07/2025 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» είχε ημερομηνία 12 Ιουλίου 1925

12 Ιουλίου 1925: Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή»

25 λεπτά πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνδιάσκεψη του AKP στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/NECATI SAVAS)

Ερντογάν: Νέα σελίδα για την Τουρκία ο αφοπλισμός του ΡΚΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ηλεία: Απόπειρα αρπαγής ανήλικης σε περιοχή της Ζαχάρως

2 ώρες πριν
Απίστευτο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για όσα τους ενημέρωσε με έξυπνο τρόπο η δυναμική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Μαύρη Θάλασσα» (φωτ.: facebook.com/imavrithalassa

Η «Μαύρη Θάλασσα» άνοιξε παράθυρο στον Πόντο για τα παιδιά της Νέας Σμύρνης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: amnesty.org)

Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός ενόχου για βιασμό και φόνο ενός μικρού κοριτσιού

3 ώρες πριν
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign