pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/05/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπορς, η αγαπημένη σούπα – Ένα δάνειο στην ποντιακή κουζίνα

Ο Σάββας Καρίπογλου την προτείνει για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και δίνει τη συνταγή βήμα προς βήμα

28/01/2022 - 3:12μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ποντιακή κουζίνα έχει δεχθεί πολλές επιρροές και δανείστηκε συνταγές, ιδίως από τους λαούς του Καυκάσου. Άλλωστε η παρουσία των Ελλήνων σε όλο το μήκος του Εύξεινου Πόντου ήταν ισχυρή, είτε μέσω της δημιουργίας κοινοτήτων είτε μέσω εμπορικών σταθμών.

Στην αυτοκρατορική Ρωσία βρέθηκαν ως έμποροι, σπουδαστές, μετανάστες, την περίοδο 1916-1923 ως πρόσφυγες, άλλοι είχαν ακολουθήσει τον τσαρικό στρατό την περίοδο 1915-18, ενώ μην ξεχνάμε ότι οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες ήταν και θύματα των σταλινικών διώξεων, εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να πλουτίσουν την κουζίνα τους με εδέσματα όπως βαρένικα, πιροσκί, πιλμένια και μπορς. Το μπορς είναι μια σούπα, χορταστική και θρεπτική, που έχει αγαπηθεί από όλους τους Πόντιους.

Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δίνουν τη συνταγή:

700 γρ. μοσχάρι (ή χοιρινό)
¼ από μεγάλο άσπρο λάχανο
2 κρεμμύδια ξερά
2 καρότα
2 πατάτες
2 παντζάρια βρασμένα
3 σκελίδες σκόρδο
10 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2½ κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. πιπέρι μαύρο
  1. Βράζουμε το μοσχάρι και κρατάμε το ζωμό του χωριστά (περίπου 2 με 2,5 λίτρα)
  2. Σοτάρουμε πρώτα χοντρά κομμένα τα καρότα, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Έπειτα το λάχανο και το σέλινο .
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Έπειτα το μοσχάρι και μετά το ζωμό.
  4. Βράζουμε για 30 λεπτά με καπάκι.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τα παντζάρια χοντροκομμένα και το μαϊντανό. Βράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.

Σάββας Καρίπογλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Περέκ στο φούρνο – Η ποντιακή πίτα, εύκολα και γρήγορα

13/05/2022 - 4:00μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μενεμέν, η στραπατσάδα της Μικράς Ασίας

6/05/2022 - 2:28μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σιρόν με πασκιτάν, ένα φαγητό… όνειρο της ποντιακής κουζίνας

29/04/2022 - 2:22μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαμπρόψωμο ή λαμπροκουλούρα, το γλυκό ψωμί του Πάσχα

22/04/2022 - 1:25μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολο, αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι σε τέσσερα βήματα

19/04/2022 - 12:28μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κερκέλια για το βάεμαν των παιδιών – Πώς τα φτιάχνουμε

15/04/2022 - 3:51μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σμυρνέικος καριστιρμάς

8/04/2022 - 2:43μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμα σοκολατένια τρουφάκια με μουστοκούλουρα

1/04/2022 - 5:39μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι στιφάδο με φασόλια χάντρες

26/03/2022 - 4:59μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικα Μανιτάρια Φρικασέ – Μια λατρεμένη vegan συνταγή

18/03/2022 - 2:41μμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κορυφαίος Πόντιος ερμηνευτής Αχιλλέας Βασιλειάδης, στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Αχιλλέας Βασιλειάδης: Ερμηνεύει μοναδικά το «Αητέντς επεριπέτανεν», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Πόντιο αντάρτη

19 λεπτά πριν
(Πηγή: digitalkastoria.gr)

Έκθεση Κειμηλίων και παρουσίαση του βιβλίου «Σμαρώ η Κυζικηνή», στην Καστοριά

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: agrinioreport.com)

O Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» τίμησε την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Μάρκος Χουζούρης)

Αμβούργο και Χέρτα σε τελικό απόψε για μία θέση στην Bundesliga

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Δερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Πελάτισσες ινστιτούτου ομορφιάς κατέθεσαν μήνυση για ζημία 87.820 ευρώ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Νέα, δίμηνη παράταση για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign