pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο βομβαρδισμός του Πειραιά το 1944: Όταν οι σύμμαχοι ισοπέδωσαν την πόλη και σκότωσαν περίπου 700 αμάχους

Σαν σήμερα έγινε η πιο αιματηρή και αποτυχημένη αποστολή των αγγλοαμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων

11/01/2022 - 12:19μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

(Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο αιματηρή και αποτυχημένη αποστολή των αγγλοαμερικανικών συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η μαύρη 11η Ιανουαρίου 1944 κατά την οποία περίπου 700 άμαχοι στον Πειραιά σκοτώθηκαν, κτήρια και υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, και ένα μεγάλο προσφυγικό ρεύμα δημιουργήθηκε προς την Αθήνα.

Στην Κατοχή το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έγινε στόχος 239 φορές, όμως κατά τη διάρκεια εκείνης της μοιραίας αποστολής σκοτώθηκαν περίπου τα ⅔ όσων συνολικά έχασαν τη ζωή από βομβαρδισμούς.

Παρά το γεγονός ότι στο ταφολόγιο στο νεκροταφείο της Ανάστασης υπάρχουν 492 ονόματα, τα θύματα υπολογίζονται σε 700 – ο Τύπος της εποχής έγραψε για έως 2.000 νεκρούς, αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε. Η διαφορά πάντως αποδίδεται στο ότι πολλοί θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους, άλλοι πέθαναν στην Αθήνα όπου μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι και άλλοι δεν δηλώθηκαν από τους συγγενείς προκειμένου να κρατήσουν τα δελτία τροφίμων τους.

Οι περισσότεροι νεκροί πάντως ανασύρθηκαν από δημόσια κτήρια (Μέγαρο ΙΚΑ, Εισαγγελία), από το εστιατόριο Βίρβου-Τελιώνη στη σημερινή  Ηρώων Πολυτεχνείου και Τσαμαδού, το καταφύγιο στο κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας (εκεί καταπλακώθηκαν 65 μαθήτριες και δασκάλες της Δημοτικής Οικοκυρικής Σχολής), το εργοστάσιο του Παπουτσάνη, αλλά και από το σταθμό του Πειραιά που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Επίσης βομβαρδίστηκαν επτά ναοί, τα Μέγαρα Ζερβού και Σπυράκη, το ιδιωτικό σχολείο της Κατρανίδου στην Κοκκινιά, το ξενοδοχείο Continental που είχε επιταχθεί, η Εμπορική Σχολή, η Σχολή Καλογραιών και ο Τιτάνιος Κήπος.

Σε διάγγελμά του ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης χαρακτήριζε τις επιθέσεις «ανοσιούργημα εναντίον του άμαχου πληθυσμού» και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο λογοκριμένος Τύπος της εποχής μετέφερε εικόνες ισοπέδωσης, αιματοχυσίας και ολοκληρωτικής διάλυσης.

(Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Τελικά όμως ο καταστροφικός εκείνος βομβαρδισμός ήταν εσκεμμένη συμμαχική ενέργεια ή απόλυτο λάθος; Η βρετανική RAF και η αμερικανική USAAF επιχειρούσαν μαζί ήδη έναν χρόνο με βάση την «Οδηγία της Καζαμπλάνκας» πλήττοντας στρατηγικούς στόχους, κυρίως λιμάνια, αποθήκες και σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις.

Μέρες νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει ότι επίκειται βομβαρδισμός του Πειραιά καθώς εκεί υπήρχαν 31 σκάφη υπό τις διαταγές του γερμανικού ναυτικού. Στις 11:30 το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 1944 στην οροφή του Μεγάρου Βάττη στο λιμάνι υψώθηκε μικρή ασπρόμαυρη σημαία που προειδοποιούσε τα πλοία. Στις 12:35, την ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους, ακούστηκε η πρώτη σειρήνα, η δεύτερη στις 19:22 και η τρίτη στις 21:57.

Οι αμερικανικές βόμβες ήταν αυτές που έπληξαν το ιστορικό κέντρο του Πειραιά, ωστόσο οι βρετανικές, παρόλο που κατάφεραν να βυθίσουν πλοίο μεταξύ Δραπετσώνας και Ψυττάλειας, ταυτοχρόνως ανέκοψαν κάθε προσπάθεια ανάσυρσης εγκλωβισμένων από τα ερείπια.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που παρουσίασε η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρουν ότι τα βομβαρδιστικά είχαν μεγάλες απώλειες, χωρίς καν να αντιμετωπίσουν τα γερμανικά αεροσκάφη. Πετώντας  μέσα σε πυκνά σύννεφα και με μηδενική ορατότητα πολλά συγκρούονταν στον αέρα μεταξύ τους – χάθηκαν 6 αμερικανικά βομβαρδιστικά και 8 βρετανικά, μαζί με δύο μαχητικά!

Επίσης, τα συμμαχικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να πετούν ψηλά λόγω του καταιγισμού πυρών από τα πυροβολεία του Αιγάλεω, της Δραπετσώνας, της Ευγένειας και του Προφήτη Ηλία, καθώς και λόγω των προβολέων.

(Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ)

Κάπως έτσι προκύπτει ότι ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε σχεδόν στην τύχη. «Καλύτερη κατάρτιση, καλύτερες επικοινωνίες, περισσότερη τύχη ή ίσως μία συνετή στροφή 360 μοιρών μπορούσαν να είχαν αποτρέψει αυτή την τραγωδία», αναφέρει ο άγνωστος συντάκτης της απολογιστικής αναφοράς της αποστολής.

Το έγγραφο, όπως επισημαίνει η Εφημερίδα των Συντακτών, υπάρχει στην ιστοσελίδα των βετεράνων της 301ης Ομάδας Βομβαρδιστικών της Βρετανικής Αεροπορίας.

Ο Στέλιος Μπινιάρης στο χρονικό Ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου και της Κατοχής περιέγραψε: «Τα αεροπλάνα, σαν σε ειδοποίηση για τον άμαχο πληθυσμό, διαγράψανε μια-δυο φορές κύκλους πριν αρχίσουν να ρίχνουν τις βόμβες τους για να δώσουν χρόνο στον πληθυσμό να πάει στα καταφύγια. Ύστερα από λίγη ώρα οι βόμβες, που για αλλού πηγαίνανε κι’ αλλού πέσανε, άρχισαν να πέφτουν σωρό και δημιούργησαν τη συμφορά».

Την ίδια εκδοχή του χάους υποστήριξε και ο Γιάννης Χατζημανωλάκης. Στο περιοδικό Πειραϊκά έγραψε: «Ο βομβαρδισμός υπήρξε και άστοχος και άσκοπος, αφού οι βόμβες, ιδιαίτερα των αμερικανικών αεροπλάνων, δεν έπληξαν κανένα στόχο. […] Βομβάρδιζαν την πόλη χωρίς να πλήττουν κανένα πολεμικό στόχο, έτσι στην τύχη, θα έλεγε κανείς».

Ο απολογισμός στο γερμανικό στρατόπεδο ήταν 8 νεκροί στρατιώτες και καμία ζημιά σε στρατιωτικές και σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως είναι ο ναύσταθμος ή τα ναυπηγεία Περάματος.

Εφ. «Πρωΐα», 15/1/1944 (πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Εφ. «Ακρόπολης», 15/1/1944 (πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Η εκατόμβη νεκρών και η δικαιολογημένη οργή και θλίψη εναντίον των συμμάχων αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί της γερμανικής προπαγάνδας – λίγους μήνες αργότερα εκδόθηκε και αναμνηστικό γραμματόσημο. Ο βομβαρδισμός του Πειραιά έγινε την ώρα που από τα πολεμικά μέτωπα έφταναν ενθαρρυντικά νέα για νίκη των συμμάχων, ο Ερυθρός Σταυρός είχε αυξήσει τις αποστολές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, και η Αντίσταση ήταν στο απόγειό της.

(Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το 1987, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» (φωτ.: ERT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλσα Βεργή: Η (ξεχασμένη) πρωταγωνίστρια της σκηνής και η ζωή της

25/06/2026 - 5:46μμ
Ο Τζωρτ Μάικλ τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Faithtour το 1988 (φωτ.: georgemofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το κυπριακό καταφύγιο του Τζορτζ Μάικλ: Η εντυπωσιακή έπαυλη στην Πάφο που κρατά ζωντανή τη μνήμη του

25/06/2026 - 12:18μμ
Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

22/06/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: 92 χρόνια φως, πάθος και αξιοπρέπεια – Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που έγινε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου

21/06/2026 - 3:35μμ
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

20/06/2026 - 11:39πμ
Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ και Ιράν «παγώνουν» τις επιθέσεις – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η εύθραυστη ισορροπία στη Μέση Ανατολή

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Βραζιλία, Γερμανία ψάχνουν μια θέση στους «16», ντέρμπι το Μαρόκο-Ολλανδία – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

11 λεπτά πριν
Η είσοδος του ελληνορθόδοξου ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του πνευματικού κέντρου της ελληνικής κοινότητας της Νάπολης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Οι τρεις σημαίες της Νάπολης: Η ελληνική εκκλησία που γεννήθηκε από την προσφυγιά και κρατά ζωντανή μια ιστορία πέντε αιώνων

31 λεπτά πριν
Μια μία ακόμα χρονιά η Πλατεία Πόντου στη Γλυφάδα γέμιζε ασφυκτικά για τα «Τραπεζούντεια». Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

«Τραπεζούντεια» στη Γλυφάδα: Μια βραδιά γεμάτη Πόντο, μουσική και παράδοση

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ξεκίνησαν οι πληρωμές του επιδόματος για τα παιδιά – Έως αύριο στους λογαριασμούς των δικαιούχων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βενεζουέλα: Εθνική τραγωδία χωρίς τέλος – Στους 1.450 οι νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign