pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/03/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η συνταγή για την αλμυρή βασιλόπιτα του Πόντου, της Σόφης Ουργαντζίδου

Κατά την παράδοση, παρασκευάζεται από δύο φύλλα και στη μέση περιέχει μυτζίν (μυζήθρα)

30/12/2021 - 11:22πμ
(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναπόσπαστο κομμάτι των Ποντίων ήταν η τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων κατά την περίοδο των Καλαντόφωτων, όπως ονόμαζαν το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Τα νοικοκυριά ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, το προζύμι που «ταΐζαν» από του Σταυρού έμπαινε σε κάθε λογής αρτοσκεύασμα, όπως και στη βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.

Η βασιλόπιτα του Πόντου είναι αλμυρή κατά την παράδοση, παρασκευάζεται από δύο φύλλα και στη μέση περιέχει μυτζίν (μυζήθρα).

Όπως λέει η Σόφη Ουργαντζίδου στο βιβλίο της Ρίζα μ’ (εκδ. Αρμός) που περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές, τοποθετούσαν το πρώτο φύλλο στο ταψί στην συνέχεια έβαζαν τη μυζήθρα, το φλουρί (ή γρόσι ή και χρυσή λίρα ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια του οικοδεσπότη).

Έπειτα έκλειναν την πίτα με το δεύτερο φύλλο, έριχναν σουσάμι ή έκαναν κεντίδια από ζυμάρι, την περνούσαν με κρόκο αυγού και την έψηναν.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, και αφού άκουγαν τα κάλαντα, ο οικοδεσπότης ξεκινούσε το χάραγμα της βασιλόπιτας με ένα σταυρό και ακολουθούσε ο τεμαχισμός.

Τα πρώτα κομμάτια ανήκαν στον Χριστό και στην Παναγία και στην συνέχεια σε όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και τους ξενιτεμένους.

(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

Η Σόφη Ουργαντζίδου παραχώρησε στο pontosnews.gr τη συνταγή για την παραδοσιακή βασιλόπιτα του Πόντου:

1 κ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. προζύμι ή 80 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
100 ml βούτυρο ζωικό λιωμένο
3 αυγά
120 ml γάλα χλιαρό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. δυόσμο (προαιρετικά)
500 γρ. μυτζίν (μυζήθρα «Ραγιάν»)
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
  1. Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, από βραδύς βάζουμε ελάχιστο χλιαρό νερό, το προζύμι και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.
  2. Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά (ξηρή ή νωπή) και τη ζάχαρη, και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (θα βγάλει φουσκάλες).
  3. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε το αλάτι, το βούτυρο, τα αυγά (αφού τα αναδεύσουμε).
  4. Ενσωματώνουμε το μίγμα της μαγιάς μαζί με το μίγμα του αλευριού και ζυμώνουμε δυνατά.
  5. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος
  6. Κρατάμε στην άκρη λίγη από τη ζύμη για τα κεντίδια της βασιλόπιτας και στη συνέχεια χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
  8. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο σε όλη την επιφάνειά του.
  9. Τοποθετούμε σε όλο το φύλλο τη μυζήθρα, το δυόσμο, το κέρμα και κλείνουμε από πάνω με το δεύτερο φύλλο (αφού πρώτα το ανοίξουμε στον πάγκο μας).
  10. Με το ζυμάρι  που κρατήσαμε φτιάχνουμε όμορφα κεντίδια για να στολίσουμε την βασιλόπιτα και τέλος την περνάμε με κρόκο αυγού.
  11. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά στους 180°C.

Χρόνια πολλά και καλοχρονίαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: macedoniancuisine-pkm.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικος μπακαλιάρος με πατάτες και δαμάσκηνα

24/03/2023 - 12:33μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος·  Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σμυρναίικοι ταραμοκεφτέδες, μερακλίδικοι

5/03/2023 - 12:09μμ
(Φωτ.: klaber / pixabay.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το σιτάρι και τα κόλλυβα – Η ιστορία τους και μια συνταγή από την Κρήτη

24/02/2023 - 12:10μμ
(Φωτ.: icookgreek.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα με τυριά

27/01/2023 - 5:00μμ
(Φωτ.: akispetretzikis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαχταριστές παραδοσιακές καριόκες – Το κέρασμα του Αϊ-Γιαννιού (και κάθε γιορτής)

6/01/2023 - 3:25μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή με 4 υλικά για να… μεταμορφώσετε τη βασιλόπιτα

30/12/2022 - 11:03πμ
Αετουδάκια από τη Βενετία Ραΐση με τη σφραγίδα της Ασημίνας Παπαδοπούλου από την Κρήνη [Τσεσμέ] (φωτ.: Αθηνά Αρχόντισα)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αετουδάκια για καλή χρονιά, με σφραγίδα που ήρθε από τη Μικρά Ασία και αυθεντική συνταγή

28/12/2022 - 5:31μμ
(Φωτ.: pixabay.com / lawjr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συμβουλές και μυστικά για τον τέλειο χριστουγεννιάτικο κορμό

18/12/2022 - 2:32μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα (ή Ασουρέ)

2/12/2022 - 1:02μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακή φασολάδα με λάχανο

25/11/2022 - 5:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός και νέος κινηματογράφος)

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Το φτωχόπαιδο με τις κωνσταντινουπολίτικες ρίζες που κατάφερε να γίνει κορυφαίος συγγραφέας

31 λεπτά πριν
Ο 46χρονος,τότε, που κακοποίησε βάναυσα τη 40χρονη σύντροφό του στην Αργυρούπολη, ενώ τον οδηγούσαν στον ανακριτή, τον Ιανουάριο του 2022(φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

10 χρόνια κάθειρξη στον 47χρονο που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη

1 ώρα πριν
Καμένα λεωφορεία, στο Φροντινιάν, μια μέρα μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία (φωτ.: EPA/ Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Στο Συνταγματικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: opap.gr)

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/voltamax)

«Επιστροφή στις ρίζες»: 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μονόπρακτου-Μονολόγου της Ιωνικής Λέσχης Ανάγνωσης

3 ώρες πριν
O Νίκος Ανδρουλάκης  κατά τη διάρκεια παρέμβασης σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ)

Νίκος Ανδρουλάκης: Παραίτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign