pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λιάνα Σουβαλτζή: Από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τάφο της Ολυμπιάδας

Στον Κορινό Πιερίας, ο τάφος της Ολυμπιάδας είναι ένα πιστό αντίγραφο του τάφου του Αλεξάνδρου, λέει στο pontosnews.gr

13/07/2021 - 6:09μμ
Το μνημείο στην Όαση της Σίουα, όπου υποστηρίζει η Λιάνα Σουβαλτζή πως είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το μνημείο στην Όαση της Σίουα, όπου υποστηρίζει η Λιάνα Σουβαλτζή πως είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν 

Για την αποκάλυψη του ομότιμου καθηγητή Αθανασίου Μπίντα, σχετικά με τον τάφο της Ολυμπιάδας που όπως υποστηρίζει, βρίσκεται στον Τύμβο του Κορινού Πιερίας, απέναντι από τον Τύμβο με τον τάφο του Νεοπτόλεμου, αναφέρθηκε και η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή.

Πρόκειται για την αρχαιολόγο που έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη στην Όαση της Σίουα, όπου οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν ανακοινώσει προ ετών ότι είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά όλα σταμάτησαν ξαφνικά μετά από παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Για τις αποκαλύψεις του Αθανάσιου Μπίντα στον Κορινό, η Λιάνα Σουβαλτζή μάς είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θεωρεί πως είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συζύγου του Φιλίππου Β΄.

Θεωρεί μάλιστα πως είναι αδύνατον να ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο και όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ομότιμος καθηγητής παρουσίασε επιστημονικά και τεκμηριωμένα την άποψή του και έχει απόλυτα δίκιο. Μάλιστα προσθέτει ότι το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο έχει επισκεφθεί για να το μελετήσει αρκετές φορές, έχει κοινά στοιχεία με τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Όαση της Σίουα. Αυτοί που το έχτισαν, λέει η Λιάνα Σουβαλτζή, εμπνεύστηκαν από το συγκεκριμένο μνημείο της Αιγύπτου και αυτό του Κορινού είναι μια μικρογραφία του.

Μάλιστα η Λιάνα Σουβαλτζή, αναφέρθηκε και στις επιγραφές που έχει ανακαλύψει ο Αθανάσιος Μπίντας, οι οποίες αναφέρουν το όνομα της Ολυμπιάδας και βρίσκονται στο μουσείο στο Δίον. Θεωρεί ότι είναι επιστημονικά δεμένη, όπως λένε στη γλώσσα των αρχαιολόγων, η θεωρία του καθηγητή Μπίντα, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα σε επιστημονικό συνέδριο.

Βέβαια μετά από μια τέτοια ανακάλυψη, υποστηρίζει η αρχαιολόγος, αρχίζουν οι αμφισβητήσεις, γιατί στον αρχαιολογικό χώρο αυτά συμβαίνουν, όπως μας είπε.

Στη συνέχεια μας μίλησε για τη δική της περιπέτεια στην Αίγυπτο:

Πόσο βεβαία είστε ότι στη Σίουα είχε ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος;
Το είχε ζητήσει ο ίδιος να ταφεί εκεί. Υπάρχει στα αρχαία κείμενα γραμμένο ότι είχε ζητήσει να ταφεί εκεί. Γιατί εκεί είχε θεοποιηθεί ενώ ήταν ακόμη ζωντανός. Εκεί στην Όαση, στο Μαντείο του Άμμωνος πήρε επίσημα το χρίσμα, ότι ήταν γιός του Θεού Άμμωνα. Εκεί που ήταν το ταφικό μνημείο. Να σημειωθεί ότι είναι το μόνο ταφικό μνημείο που βρέθηκε σε ολόκληρη την Αίγυπτο, του 4ου π.Χ αιώνα.

Και γιατί σας σταμάτησαν;
Υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Κι αυτό επιβεβαιώνεται μ’ αυτά που έγιναν στην Αμφίπολη. Το έχω πει πολλές φορές, η αρχαιολογία δυστυχώς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εργαλείο της πολιτικής.

Το θέμα του Αλέξανδρου και της εύρεσης του τάφου του, εξύψωνε το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων και τότε αν θυμάστε, ήταν μια εποχή που είχαμε τις συζητήσεις για το όνομα των Σκοπίων, τα Ίμια και αυτές οι ανακαλύψεις χαλούσαν τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη.

Ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές από τους Αιγύπτιους να σας σταματήσουν;
Ναι, και μου είπανε, πρώτη φορά μας συμβαίνει αυτό το πράγμα. Χρόνια ολόκληρα στις εργασίες που κάνουν ξένες σχολές, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, έρχονται οι πρωθυπουργοί των χωρών τους και κοιτάνε να τους βοηθήσουν, ενώ τέτοιο πράγμα μου είπαν, τέτοια επίθεση όπως σ’ εσάς, δεν έχουμε ξαναδεί.

Πρόσφατα η κ. Αρβελέρ, έβγαλε ένα βιβλίο όπου αναπτύσει μια θεωρία, ότι στη Βεργίνα δεν είναι ο τάφος του Φιλίππου, αλλά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ναι, κι εκεί έχει παιχτεί ένα πολύ άσχημο παιχνίδι ενώ ήταν ζωντανός ακόμη ο Ανδρόνικος. Ο Καραμανλής που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επέμβει προσωπικά και είχαν σταματήσει. Μετά το θάνατο του Ανδρόνικου διάφοροι αρχαιολόγοι άρχισαν τις αμφισβητήσεις.

Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι του Αλέξανδρου ο φερόμενος ως τάφος του Φιλίππου, όπως υποστηρίζει η κ. Αρβελέρ;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν έχει καμία σχέση. Είναι εικασίες της Αρβελέρ. Γι’ αυτό σας λέω, έχουν λεχθεί πάρα πολλά. Κι εμένα με πολέμησαν κι ακόμη με πολεμάνε κι έχω πει πολλές φορές, γιατί; Αν έχω κάνει λάθος, θα είμαι η πρώτη που θα βγω να πω ότι έκανα λάθος. Εξάλλου την ανακοίνωση για τον τάφο δεν την έκανα εγώ, αλλά η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Ποια είναι τα ευρήματα που σας έκαναν να πιστέψετε ακράδαντα πως βρήκατε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Οι επιγραφές που βρέθηκαν.

Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, έχουν αλλάξει οι πολιτικές των κυβερνήσεων απέναντι σε τόσο μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις; Όχι, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Όπως ήταν τότε, είναι ακόμη και σήμερα.

Να σας πω κάτι. Εκείνο που με έχει συγκινήσει πάρα πολύ, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο απλός κόσμος που αγάπησε το έργο αυτό, δεν το έχει ξεχάσει και κατά καιρούς μου εκφράζουν την επιθυμία να συνεχιστεί, γιατί μας έκοψαν στην πιο κρίσιμη στιγμή. Στη συνέχεια πάρα πολλοί προσπάθησαν να πάρουν το έργο και να το συνεχίσουν, ακόμη και δικοί μας, αλλά δεν γίνεται γιατί υπάρχουν δικαιώματα και πολλά άλλα πράγματα.

Εγώ εξακολουθώ να κάνω προσπάθειες να μπορέσω να το συνεχίσω, αλλά μου βγάζουν συνεχώς προβλήματα.

Από το υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον;
Κανένα, εδώ όλοι είναι εχθρικοί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Έρικ Μπόγκοσιαν φωτογραφημένος από τη Μονίκ Καρμπόνι. Στο φόντο εκθέματα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Γερεβάν σχετικά με την «Επιχείρηση Νέμεσις» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Επιχείρηση Νέμεσις»: Ο Έρικ Μπoγκοσιάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκδίκηση που έγινε ιστορία

24/04/2026 - 9:30μμ
Η αυθεντική φωτογραφία της Βίλας Καπαγιαννίδη κοσμεί την είσοδο του σπιτιού του Θέμη Καπαγιαννίδη και της Ρίκης Τριανταφυλλίδου (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θέμης Καπαγιαννίδης: «Η Βίλα Καπαγιαννίδη ήταν το σπίτι της οικογένειάς μας στην Τραπεζούντα»

5/04/2026 - 8:16μμ
H Anfisa Roumelidi είναι μια σχεδιάστρια ρούχων που ζει στη Γερμανία και έχει τον ποντιακό πολιτισμό στην καρδιά της (φωτ.: Elias Ghanias)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Anfisa Roumelidi, φοράς το σπίτι σου; – Η ποντιακή κληρονομιά που γίνεται ρούχο και ταυτότητα

30/03/2026 - 4:07μμ
(Φωτ.: Από το προσωπικό αρχείο της Βούλας Πατουλίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βούλα Πατουλίδου: Ο Πόντος είναι το πείσμα να μη λυγίζεις όταν ο άνεμος είναι κόντρα

29/03/2026 - 1:09μμ
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο βιβλιοπωλείο Penny Lane στη Νέα Σμύρνη, ποζάρει μπροστά από το βιβλίο του «Οι δωσίλογοι» (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μενέλαος Χαραλαμπίδης: Η Καισαριανή, οι Μικρασιάτες και η Ιστορία που ακόμη μας αφορά

24/02/2026 - 9:03πμ
Ο Χρήστος Βορύλλας στο κατάστρωμα του «Πατρίς» (φωτ.: Αρχείο Χρήστου Βορύλλα· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Πατρίς»: Το υπερωκεάνιο που κουβαλούσε νιάτα και φτώχεια στην Αυστραλία – Η μαζική μετανάστευση όπως την έζησε ο Χρήστος Βορύλλας

25/01/2026 - 7:55μμ
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παρθένα Ιορδανίδου: Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ μιλά για το έργο των ξενιτεμένων Ποντίων και τη δυναμική του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας

21/02/2025 - 9:42πμ
Από αριστερά ο Κώστας Σιώπης και ο γιος του, Μιχάλης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας και Μιχάλης Σιώπης: Το ποντιακό κλαρίνο είναι οικογενειακή υπόθεση

18/12/2023 - 9:33πμ
Ο Γουμενισσιώτης μουσικός στο περιστύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αντώνης Ζώρας: Ο «Τσολιάς» των Χάλκινων της Γουμένισσας

1/10/2023 - 11:22πμ
Ο Γαβρίλος Σιδηρόπουλος σε μια από τις αγαπημένες του στιγμές, ανάμεσα στον κόσμο που διασκεδάζει με τα τραγούδια του (φωτ.: Γαβρίλος Σιδηρόπουλος)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γαβρίλος Σιδηρόπουλος: Χρωστάω τα πάντα στην ποντιακή ανατροφή μου, είναι το σημαντικότερο όπλο μου

27/08/2023 - 10:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

4 ώρες πριν
Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δήμητρα Γεωργαντζόγλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 106 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Κυριακή 18 Μαΐου 2025 (πηγή: Facebook / Consulate General of Greece, Melbourne)

Μήνυμα από τη Μελβούρνη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Η ιστορική μνήμη είναι χρέος όλων μας»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης)

«Κόκκινη κάρτα» στην πώληση προϊόντων κάνναβης από περίπτερα και μίνι μάρκετ

6 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στο Παραλίμνι. Στο βάθος διακρίνεται ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης (φωτ.: facebook/Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)

19η Μαΐου: Η Κύπρος στέκεται και φέτος στο πλευρό του Πόντου

7 ώρες πριν
Από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του 2025 (φωτ.: facebook / Ποντιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

Ο «Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

7 ώρες πριν
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign