pontosnews.gr
Σάββατο, 25/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το δίκαιο του ισχυρού και το «δίκαιο» του επιστήμονα

30/08/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν η ιστορία γράφεται, τις περισσότερες φορές η επιστήμη γελάει. Γνωστό και μη εξαιρετέο αξίωμα, επαληθευμένο σε πλήθος περιπτώσεων καταγραφής της ιστορίας πολέμων, κρίσεων, ενδοκομματικών διενέξεων ή αποτίμησης βιογραφιών ηγετικών και μη προσωπικοτήτων.

Η μεροληπτική ιστοριογραφία (τουλάχιστον τα βασικά έργα) δεν είναι αποτέλεσμα στράτευσης ή υπόγειας συνδιαλλαγής.

Οι ερευνητές-συγγραφείς διδάχθηκαν την ιστορία κατά έναν συγκεκριμένο μονομερή τρόπο, και ως εκ τούτου συνήθως θεωρούν ότι είναι και αντικειμενικοί. Με άλλα λόγια, η σκέψη τους έχει εμποτιστεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και αδυνατεί να λειτουργήσει κατά τρόπο διασταλτικό. Σημειώνω προκαταβολικά ότι δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, μιας και ο υπόρρητος χαρακτήρας καλλιέργειας μίας γνώμης καθιστά δύσκολο το διαχωρισμό της από την αληθινή γνώση.

Το γνωστότερο ενδεχομένως παράδειγμα για την παραπάνω περιγραφή αποτυπώνεται στην κριτική για την ευρωκεντρική ιστορία. Όπως έχει αναφερθεί, η κυριαρχία ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού μοντέλου προέκυψε ουσιαστικά διά των όπλων. Η επικράτηση στα πεδία των μαχών, λόγω της πρότερης επικράτησης σε εκείνα της τεχνολογικής εξέλιξης, επέτρεψε τη διάδοση μίας πρότασης ζωής και πολιτικής οργάνωσης, η οποία θεωρείται πρότυπο, καθώς και δεδομένη διέξοδος ευημερίας και ανάπτυξης. Βάσει αυτής της ιστορικής επικράτησης, η οποία καλλιεργεί ιστορικά παραδείγματα προς μίμηση, προκύπτουν οι σύγχρονες προτάσεις πολιτικής.

Πώς προσέγγισε η Τουρκία –η κατά τα λοιπά έχουσα μουσουλμανική ανθρωπολογία– τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την κατάρρευση του διπολισμού; Η αναφορά της ήταν το λεγόμενο «τουρκικό μοντέλο», ότι δηλαδή «είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναπτυσσόμαστε και να ευημερούμε και αυτό είναι εφικτό μέσω της θεσμοθέτησης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και οικονομίας της αγοράς».

Με άλλα λόγια: «γίνετε σαν τους Ευρωπαίους για να ευημερήσετε, και αν αμφιβάλλετε για την εφικτότητα του εγχειρήματος, δείτε εμάς την Τουρκία».

Πώς περιγράφει ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ το μεταπολεμικό πλαίσιο συγκρότησης της Συρίας; Ανέφερε το 2015 ότι «το αποτέλεσμα, στο οποίο στοχεύουμε ως ΗΠΑ, είναι εκείνο που θα θέσει εκτός εξουσίας τον Μπασάρ αλ-Άσαντ […]. Οι δομές διακυβέρνησης στη Δαμασκό και στο Ιράκ να παραμείνουν ως έχουν υπό έναν ανοιχτό τρόπο διακυβέρνησης ο οποίος θα είναι πλουραλιστικός». Το πρότυπο είναι ευδιάκριτο και εφάπτεται σε κάθε περίπτωση καταπατώντας την ετερότητα και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Κάπως έτσι η στρατευμένη ιστοριογραφία μετατρέπεται σε στρατευμένη ανάλυση της διεθνούς πολιτικής. Εξάλλου, η ιστορία αποτελεί το εργαστήριο της θεωρίας διεθνών σχέσεων. Έτσι διαμορφώνονται και διαδίδονται ως δεδομένες απόψεις, οι οποίες ταυτίζονται «εντελώς τυχαία» με τα συμφέροντα συγκεκριμένων μεγάλων δυνάμεων. Πώς αλλιώς να αναγνωσθεί μια «επιστημονική» ανάλυση η οποία ορίζει μεταβλητές έρευνας με βάση τις αναφορές Πενταγώνων ή πάσης φύσεως ινστιτούτων;

Ας αναρωτηθούμε, για παράδειγμα, γιατί είναι κράτος-παρίας το Ιράν και όχι το Κόσοβο; Γιατί επικαλούμαστε διαρκώς και εμμονικά τη Βόρεια Κορέα και όχι κάποιο «αποτυχημένο» κράτος της Κεντρικής Αμερικής;

Μήπως η επίκληση σε διαφορετικές περιπτωσιολογικές μελέτες δεν πρέπει να εμπεριέχει προϋποθέσεις σύγκρισης; Ποιο είναι εντέλει το κριτήριο επιλογής περιπτωσιολογικών μελετών; Να αναφέρονται σε συγκεκριμένη βιβλιογραφία; Τα ίδια συμβαίνουν και από την «άλλη πλευρά». Ορισμένοι θέλουν να αναφερθούν στο θέμα της επέμβασης στις διεθνείς σχέσεις και υποδεικνύουν μόνο περιπτώσεις όπως το Ιράκ ή ο Παναμάς, λησμονώντας επιμελώς την Τσεχοσλοβακία ή την Ουκρανία.

Οι μηχανισμοί διαμόρφωσης μιας επιστημονικοφανούς άποψης είναι μια επένδυση εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου για τις Μεγάλες Δυνάμεις, καθώς είναι φθηνή, αποτελεσματική, και παρέχει υψηλή νομιμοποίηση. Προσφέρει δε τόση νομιμοποίηση, που όσοι εργάζονται γι’ αυτήν ούτε καν αντιλαμβάνονται τι κάνουν.

Αντιθέτως, πιστεύουν ότι η «επιστημονική έρευνά» τους είναι αμερόληπτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Χανιά: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί τους – Σώθηκαν την τελευταία στιγμή από σωφρονιστικούς υπαλλήλους

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

«Σείστηκε» το Αλεξάνδρειο με την εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο

52 λεπτά πριν
Η γαλανόλευκη κυματίζει δίπλα στην αστερόεσσα, στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν (φωτ.: facebook / Christos Diamantopoulos)

Νέα Υόρκη: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο – Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στη Wall Street

1 ώρα πριν
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ [δεξιά] σε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pakistan Prime Minister Office)

ΗΠΑ-Ιράν: Στον «αέρα» οι συνομιλίες – Φεύγει ο Αραγτσί, φτάνουν οι Αμερικανοί στο Πακιστάν

2 ώρες πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής προόδου – Μήνυμα για επενδύσεις και ευρωπαϊκή αυτονομία

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έλληνες μαθητές «αποκωδικοποίησαν» σπάνιες γλώσσες του Περού και του Σουδάν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign