pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

Του Σάββα Καλεντερίδη

2/10/2026 - 4:02μμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το διάστημα που προηγήθηκε της υπογραφής του τουρκολυβικού μνημονίου, από τον Ιανουάριο μέχρι και την ημέρα της υπογραφής του, 27 Νοεμβρίου 2019, ο υπογράφων και όχι μόνο, προειδοποιήσαμε πρώτα την κυβέρνηση Τσίπρα και μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι επίκειται υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, ζητώντας να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη.

Και οι δύο κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα, με αποτέλεσμα την υπογραφή του και τα όσα ακολουθούν έκτοτε επί του πεδίου και όχι μόνο. Να σημειώσουμε ότι ο Ερντογάν πείστηκε να υποστηρίξει δημοσίως το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μόνον όταν εξασφάλισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης θα υπογράψει το τουρκολυβικό μνημόνιο. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου του 2019, όταν ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, αφού ενημερώθηκε για την επικείμενη συμφωνία με τη Λιβύη, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μπροστά στον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Γιατί συνδέεται άρρηκτα το τουρκολυβικό με το εν λόγω δόγμα; Επιτελείς του τουρκικού πολεμικού ναυτικού επεξεργάζονταν το δόγμα αυτό από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όμως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε την άποψη ότι δεν έχει ερείσματα στο διεθνές δίκαιο και είναι δύσκολο να στηριχθεί πολιτικά.

Το δόγμα αυτό στηρίζεται στη θέση ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα και αυτά μέχρι τα 6 ν.μ., επειδή «επικάθηνται» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που εκτείνεται μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, που διατρέχει καθέτως και χωρίζει στη μέση το Αιγαίο.

Όμως το πρόβλημα των Τούρκων διπλωματών ήταν το γεγονός ότι τη θέση αυτή δεν την αποδέχεται καμία άλλη χώρα του κόσμου. Όταν όμως η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης δέχτηκε τον χάρτη χάραξης, με τον οποίο η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου σε έκταση και πληθυσμό, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική, δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ., τότε η θέση της Τουρκίας απέκτησε διεθνές έρεισμα.

Έτσι προχώρησε η πολιτική αποδοχή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία αποτελεί και το βασικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση των ερευνών και της πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο.

Το τραγελαφικό που συνέβη μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού μνημονίου, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, αντί να απελάσει τον πρέσβη της χώρας που σχεδίασε το όλο εγχείρημα, που είναι η Τουρκία, απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι, ο οποίος μάλιστα ήταν και φιλέλληνας και από τις 15 Μαρτίου του 2021 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, δηλαδή εκτελεί καθήκοντα αρχηγού κράτους.

Δηλαδή, κάναμε αυτό που λέει ο λαός μας, «χτυπήσαμε το σαμάρι αντί για τον γάιδαρο».

Μάλιστα, όχι μόνο δεν απελάσαμε τον Τούρκο πρέσβη, αλλά, ο τότε αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος δήλωνε τον Ιούνιο του 2020 ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να ζήσει για κάποιο διάστημα» με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, ενώ, όταν η ελληνική κυβέρνηση, μάλλον χωρίς να τον ρωτήσει, κάλεσε τον στρατάρχη Χαφτάρ να έλθει στην Ελλάδα, ο ίδιος εξέφρασε δημοσίως τις αντιρρήσεις του, λέγοντας ότι η αρχική στήριξη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αποδείχθηκε μια «λανθασμένη επένδυση», καθώς οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις δεν είχαν την αναμενόμενη έκβαση και ο ίδιος έχασε έδαφος.

Να σημειωθεί ότι ο Χαφτάρ «ζει και βασιλεύει», τα έχει βρει με την Άγκυρα και προσφάτως φέρεται να είχε συνάντηση και με τον Νετανιάχου στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων· τον Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί περισσότερο από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τουρκολυβικό μνημόνιο, δεδομένου ότι το «έβαλαν στο στόχαστρο» η Υπηρεσία Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, η Διεύθυνση Πληροφοριών του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και η Μοσάντ. Κι αυτό γιατί το κράτος του Ισραήλ θεωρεί ότι το αποκόπτει από την υπόλοιπη Μεσόγειο, μέσω της οποίας προμηθεύεται το 98% των προμηθειών του.

Ασχέτως του τι θα αποφασίσει να κάνει το Ισραήλ για το τουρκολυβικό μνημόνιο, το σημαντικό είναι ότι αυτό «πατάει» πάνω στις ακτές που ελέγχει ο Χαφτάρ, στην επικράτεια του οποίου λειτουργεί και το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο δεν έχει επικυρώσει ακόμη το μνημόνιο.

Στην δε ακραία περίπτωση που ο Χαφτάρ επιδιώξει την ανεξαρτητοποίηση της Κυρηναϊκής, τότε θα είναι στο χέρι του ιδίου και των διαδόχων του να αναγνωρίσουν ή να ακυρώσουν το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Ας το έχουμε ΚΑΙ αυτό υπ’ όψιν μας.

Τελικά από τι πάσχουμε, από γεωπολιτική μυωπία ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

27 λεπτά πριν
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γκράβα: Εκκενώθηκε σχολικό συγκρότημα μετά από αναφορά για οσμή αερίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Ακτοπλοΐα: Δεμένα πλοία σε Ραφήνα και Λαύριο – Προβλήματα και ακυρώσεις από τον Πειραιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pyrgos Vasilissis - Πύργος Βασιλίσσης - Queen's Tower/Facebook)

Από τη βασιλική αυλή στο βρετανικό απογευματινό τσάι: Μια ξεχωριστή εμπειρία στον Πύργο Βασιλίσσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV