pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολιτική ορθότητα και θρησκευτικός φονταμενταλισμός

29/11/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συγκλονισμένοι από το τρομοκρατικό χτύπημα στο τέμενος Αλ Ραούντα των Σούφι στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου, με την εκατόμβη των νεκρών να ξεπερνά τα 300 άτομα, οι πολιτισμένοι λαοί οφείλουν να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα: Μπορούν τα πολιτικά συστήματα και τα πολιτικά κινήματα να δαμάσουν το τέρας του θρησκευτικού φονταμενταλισμού; Με ποιους τρόπους ο πολιτικός κόσμος, η διανόηση και η πολιτιστική διπλωματία μπορούν να περιορίσουν τον θρησκευτικό και ιδεολογικό φανατισμό; 

Tον 20ό αιώνα η «πολιτική ορθότητα» επινοήθηκε ως μια κίνηση υπέρ των αδύνατων κοινωνικών τάξεων, υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, κατά των φυλετικών διακρίσεων και κάθε είδους ρατσισμού, και κατά της ρητορικής του μίσους που χαρακτηρίζει τους οπαδούς ακραίων πολιτικών συστημάτων.

Τα πολιτικά συστήματα του ναζισμού, του σιωνισμού, του κομμουνισμού διαφοροποιούνται από το κλασικό φιλελεύθερο δημοκρατικό μοντέλο διότι συχνά χρησιμοποιούν την πολιτική ορθότητα κατά το δοκούν, διαστρέφουν το νόημα των λέξεων, ασκούν λογοκρισία και φανατίζουν τα πλήθη.

Το 1968 ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ υποστήριζε πως μια πολιτική σκέψη μπορεί να είναι πολιτικά ορθή (political correct) μόνο αν είναι επιστημονικά επίπονη, αναφερόμενος σε διανοουμένους που προσπαθούσαν να κάνουν τον μαρξισμό επιστημονικά αυστηρό. Από την άλλη πλευρά, η συντηρητική εφημερίδα Daily Mail έγραφε πως «the political correct gone mad», εννοώντας ότι με τις υπερβολές του ορθού λόγου και την προσκόλληση στο γράμμα του νόμου χάσαμε το πραγματικό του νόημα.

Μια μοντέρνα προσέγγιση των κοινωνιολογικών και πολιτικών ζητημάτων έκανε η Κριτική Σχολή της Φρανκφούρτης.

Η ομάδα αναδύθηκε μέσα από το Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης με διευθυντή τον Μαξ Χορκχάιμερ το 1930. Στενός συνεργάτης του Χορκχάιμερ ήταν ο Τέοντορ Αντόρνο, ο οποίος προσχώρησε στο Ινστιτούτο το 1938. Από κοινού έγραψαν τα Κοινωνιολογικά μελετήματα, στα οποία ερμηνεύουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες ασκώντας κριτική και χρησιμοποιώντας τα πορίσματα της ψυχαναλυτικής θεωρίας όπως αυτή, βεβαίως, καθιερώθηκε από τον πολύ Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Σημαντικός εκπρόσωπος της Σχολής της Φρανκφούρτης και της Κριτικής Θεωρίας ήταν ο νεομαρξιστής Χέρμπερτ Μαρκούζε, γνωστός για την «παρακμή του μονοδιάστατου ανθρώπου». Επίσης ο κοινωνιολόγος, ψυχαναλυτής και ανθρωπιστής σοσιαλδημοκράτης Έριχ Φρομ. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας συνδέθηκε με το κριτικό πνεύμα της Σχολής και έδωσε έμφαση στο επικοινωνιακό πλεονέκτημα που δίνει στον πολίτη η δημόσια σφαίρα, την οποία δεν πρέπει να αποφεύγει ως ιδιώτης.

Η απειλή του ναζισμού και του αντισημιτισμού εξανάγκασαν το ινστιτούτο σε εκπατρισμό στην Γενεύη, στο Παρίσι, και τελικά στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 1934.

Ο Σουφισμός είναι ένα μετριοπαθές δόγμα που τυπικά ανήκει στον Μωαμεθανισμό, έχει, όμως, ελληνοχριστιανικές καταβολές. Η ίδια η λέξη σούφι είναι παραφθορά της ελληνικής λέξης σοφός. Κάποιοι μελετητές συνδέουν το Σουφισμό με τον Ινδουισμό, διότι οι πρώτοι αναχωρητές σούφι παρομοιάζονται με τους κοινωνικά αδικημένους και φτωχούς αναχωρητές των Ινδιών, της χώρας που είναι μέχρι σήμερα ιεραρχημένη σε αυστηρές κοινωνικές κάστες.

Από το ολοκληρωτικό ή ολιστικό καθεστώς των κρατών γεννιούνται οι αμφισβητίες ή αναχωρητές και απαρνητές των εγκοσμίων. Οι Σούφι οργανώθηκαν σε θρησκευτικά τάγματα και εκπροσωπούν το μυστικιστικό Ισλάμ, είναι οι εσωτεριστές, οι γνωστικοί, οι ποιητές (όπως ο διάσημος Πέρσης ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί) και οι δερβίσηδες που περιστρέφονται ντυμένοι στα λευκά για να βρουν την ψυχή τους.

Το τέμενος Αλ Ράουντα είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Εΐντ Αλ Τζαρίρι, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι φονταμενταλιστές το Σουφισμό καταδεικνύεται από το κίνημα Γουαχαμπί (Wahhabi) στην Αραβία το 1800, το οποίο θεωρείται ο πρόγονος των σημερινών φονταμενταλιστικών κινημάτων.

Το Σινά έχει καταστεί προνομιακό έδαφος εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές από το 2013, όταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Ο ΟΦΗ «δάγκωσε» τον Ολυμπιακό – Ισόπαλοι Ηρακλής και Ατρόμητος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Πρώτη θέση ο Τεντόγλου με άλμα στα 8,35μ.

3 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV