pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1934, έγινε… «της Πόπης»!

Μια γνωστή έκφραση με μια λιγότερο γνωστή ιστορία

27/11/2022 - 9:46πμ
Σαν σήμερα, το 1934, έγινε... «της Πόπης»!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 1920 ένα μετασκευασμένο επιβατικό ατμόπλοιο 408 τ. περιέρχεται στην ιδιοκτησία της «Ηπειρωτικής ατμοπλοΐας» του Ποταμιάνου και φέρει το όνομα «Πόπη». Ήταν ένα παλαιό σε ηλικία σκαρί, που όταν εντάχθηκε στην εταιρεία του Ποταμιάνου μετρούσε ήδη σαράντα χρόνια ζωή.

Είχε ξεκινήσει ως ιδιωτική θαλαμηγός αναψυχής και αφού άλλαζε διαρκώς ιδιοκτήτες κατέληξε να μετασκευαστεί σε πλοίο ακτοπλοΐας.

Το «Πόπη» στις 27 Νοεμβρίου του 1934 εξόκειλε στη νησίδα Κασίδι που απέχει τριακόσια περίπου μέτρα από τις βραχονησίδες Φλέβες και ένα μίλι μετά το ακρωτήριο Μικρό Καβούρι, που δεν είναι άλλο από το ακρωτήριο που εκτείνεται μετά το Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο τουλάχιστον επισήμως με 122 επιβάτες (τόσα ήταν τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί, ενώ αργότερα θα αποδειχθεί ότι οι επιβάτες έφταναν τους 140 καθώς πολλοί είχαν εκδώσει εισιτήριο μέσα στο πλοίο) αλλά και με εμπορεύματα – μεταξύ των οποίων και τυριά. Πλοίαρχος ήταν ο Γεώργιος Πιλάλης.

Θα εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρος, Πάρος, Νάουσα Πάρου, Νάξος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Οία, Ίος, Θήρα, Ανάφη, Αμοργός, Αιγιάλη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, και επιστροφή μέσω Νάξου, Πάρου, Σύρου, για να καταπλεύσει κάποτε στον Πειραιά από όπου αναχώρησε!

Όταν το «Πόπη» προσέκρουσε, τόσο οι αξιωματικοί του πλοίου όσο και το πλήρωμα φρόντισαν να δώσουν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών που το πλοίο μετέφερε πάνω στη βραχονησίδα, παρά στη διάσωση των επιβατών.

Οι τρεις αξιωματικοί γέφυρας του «Πόπη» πάνω στο ξερονήσι που έριξαν το καράβι, αναμένουν να τους πάρουν για τον Πειραιά. Πίσω τους στοιβαγμένα τα τυριά που οι άνδρες του πληρώματος φρόντισαν να βγάλουν την ώρα που οι επιβάτες πνίγονταν!

Μετά την προσάραξη άρχισε να παίρνει κλίση προς τα δεξιά ενώ οι επιβάτες του προσπαθούν να σωθούν μόνοι τους. Κανείς δεν βρέθηκε να τους οδηγήσει στο κατάστρωμα για να σωθούν. Αυτή η απουσία του πληρώματος την ώρα του κινδύνου επέτεινε τη σύγχυση, ενώ μια φωνή μέσα στο σκοτάδι ακούστηκε:

«Πνιγόμαστε, σωθείτε όπως μπορείτε».

Παρότι το πλοίο ουδέποτε βυθίστηκε ολόκληρο, έντεκα επιβάτες πνίγηκαν από τον πανικό που επικράτησε. Τρεις χωροφύλακες που βρέθηκαν να συνοδεύουν κρατουμένους στην Ανάφη, άναψαν κλεφτοφάναρα με τα οποία ο κόσμος κατάφερε να δει και να εξέλθει. Αρκούσε μια οδηγία και μόνο για να εξέλθουν οι επιβάτες και να αποβιβαστούν στην κυριολεξία περπατώντας απλά στη διπλανή στεριά της βραχονησίδας του Κασιδιού.

Σημειωτέον ότι το ατμόπλοιο «Πόπη» δεν διέθετε συσκευή ασύρματου τηλέγραφου.

Η προσάραξη του Α/Π «Πόπη» όπως παρουσιάζεται στο φύλλο της εφημερίδας Σφαίρα της 28ης Νοεμβρίου 1934

Η προσάραξη του πλοίου μεταξύ άλλων προκάλεσε και την έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ραδιοτηλεγραφητών οι οποίοι εξέδωσαν διαμαρτυρία «δια τα όσα συνέβησαν με το Α/Π “Πόπην”», κυρίως όμως για το γεγονός ότι τα ακτοπλοϊκά σκάφη μέχρι τότε δεν έφεραν ασύρματο τηλέγραφο.

Ο πανικός που επικράτησε κατά την εγκατάλειψη του πλοίου –καθώς η πρόσκρουση έγινε νύχτα, βοήθεια από το πλήρωμα δεν υπήρξε, τηλέγραφο το πλοίο δεν διέθετε– έμεινε βαθιά χαραγμένη για πάντα στη μνήμη του ναυτικού κόσμου και των νησιωτών, ώστε η έκφραση «έγινε της “Πόπης”» έγινε ταυτόσημη με τον πανικό και την αταξία της νύχτας του ναυαγίου.

Οι ναυαγοί του «Πόπη» φτάνοντας στον Πειραιά με σπαραγμό μεταφέρουν τις εικόνες πανικού που επικράτησαν κατά την πρόσκρουση

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά αφού το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά και επισκευάστηκε με μερικές μόνο επιδιορθώσεις, δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ληξούρι.

Σύντομα όμως και σε αυτή την γραμμή το «Πόπη» προσάραξε θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο για δεύτερη φορά τους επιβάτες του. Έλεγαν ότι λόγω υψηλού κέντρου βάρους το πλοίο ήταν ευάλωτο στις απότομες κλίσεις.

Δεν ήθελε και πολύ ώστε η έκφραση του ναυαγίου να επανέλθει και πάλι, αφού ο ναυτικός κόσμος μιλούσε εκ νέου για της «Πόπης» τα κατορθώματα!

Καθώς λοιπόν της «Πόπης» τα κατορθώματα λάμβαναν διαστάσεις, ο κόσμος απέφευγε να ταξιδεύει με αυτό το πλοίο αφού ένιωθε ανασφαλής. Οι επιβάτες που είχαν γνωρίσει την εμπειρία ενός ταξιδιού με το «Πόπη», εξιστορούσαν τις εμπειρίες τους από το παραλίγο μοιραίο ταξίδι τους.

Τότε το πλοίο άλλαξε όνομα για να αποσυνδεθεί από το κακό ιστορικό του, μετονομάσθηκε σε «Ήπειρος». Με την ονομασία αυτή αποτέλεσε ένα από τα πλοία της εταιρείας «Ηπειρωτική», στην οποία επίσης την περίοδο του Μεσοπολέμου ανήκαν τα πλοία «Ελβίρα», «Κίμων», «Πέτρος», «Τάσος» και «Φωκίων».

Όμως οι επιβάτες για να το ξεχωρίζουν –λόγω του κακού του ιστορικού– συνέχιζαν να το αποκαλούν με το αρχικό του όνομα, «Πόπη», αφού αποτελούσε πλέον φόβητρο σε όποιον ταξίδευε με αυτό.

• Πηγή: Στέφανος Μίλεσης / pireorama.blogspot.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποκατεστημένο αντίγραφο μικρογραφίας από χειρόγραφο ψαλτήρι του 11ου αι. (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βασίλειος Β’: Ο αυτοκράτορας που αναμόρφωσε τον Εύξεινο Πόντο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

15/12/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: Facebook Irene Maradei)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ροζίτα Σώκου: Η καταγωγή από τη Σμύρνη, ο γάμος με Ιταλό, ο πλατωνικός έρωτας με τον Νουρέγιεφ και το τέλος στην εποχή του κορονοϊού

14/12/2025 - 7:20μμ
Από την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Διακογιάννης: Ο δημοσιογράφος που έφερε την ευγένεια και τη φινέτσα στα αθλητικά

13/12/2025 - 6:45μμ
Σκηνή από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (πηγή: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»: Μια ταινία γεννιέται μέσα από κόντρες, επιμονή και… πολλή λατέρνα

12/12/2025 - 12:12μμ
Η Ελένη Ουράνη το 1945, σε φωτογραφία ταυτότητας από το Στούντιο Ξανθάκη (πηγή: Αρχείο ΕΛΙΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελένη Ουράνη: Συγγραφέας, κριτικός, φεμινίστρια – Μια γυναίκα (Άλκης) Θρύλος

9/12/2025 - 2:59μμ
Τορπιλοβόλο κλάσης V1 (πηγή: ΕΛΙΝΙΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1912: Η άφιξη που σημάδεψε την ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού

8/12/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Facebook Παύλος Σιδηρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο πρίγκιπας της ροκ ήταν Πόντιος! Η ζωή και ο μύθος του Παύλου Σιδηρόπουλου

6/12/2025 - 3:18μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγία 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Λαζάνης: Ο «εργάτης του θεάτρου», το σπουδαίο έργο και ο Κάρολος Κουν

5/12/2025 - 1:01μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

4/12/2025 - 4:00μμ
Η «Ναυμαχία της Έλλης», με ημερομηνία δημιουργίας του έργου στις 13 Δεκεμβρίου 1912,  από τον Βασίλειο Χατζή, από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στον Πειραιά. Απεικονίζεται το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» μπροστά, ενώ ακολουθούν τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», βάλλοντας εναντίον των οθωμανικών σκαφών (φωτ.: Β. Χατζής/ Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, στα νερά του Ελλήσποντου γράφτηκε ιστορία: Η ελληνική επικράτηση στη Ναυμαχία της Έλλης

3/12/2025 - 3:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η περικεφαλαία είναι σήμα κατατεθέν για έναν Μωμόγερο (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Το εθιμικό δρώμενο του Δωδεκαήμερου στον… φυσικό του χώρο

40 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Αντωνιάδης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

ΠΟΕ: Συλλυπητήρια για το θάνατο του επίτιμου προέδρου των Ποντίων της Άρδασσας Γ. Αντωνιάδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

2 ώρες πριν

«Χαρά ’ς σην πόρτα σ’»: Τα ποντιακά κάλαντα του Δωδεκαήμερου με την Ορχήστρα 1919, σε μια διαφορετική εκδήλωση

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης Λαγός στη δίκη της «Χρυσής Αυγής» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Σκληρή, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση με φυλετικό μίσος» – Αποκαλούσαν τους ανθρώπους «κατσαρίδες»

3 ώρες πριν
Ο «Έλληνας Εσκομπάρ» οδηγείται στον ανακριτή από αστυνομικούς τον Οκτώβριο του 2004 (φωτ, αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Ξανά χειροπέδες στον «Έλληνα Εσκομπάρ» – Μετέφερε τόνους κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign