pontosnews.gr
Κυριακή, 29/01/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1934, έγινε… «της Πόπης»!

Μια γνωστή έκφραση με μια λιγότερο γνωστή ιστορία

27/11/2022 - 9:46πμ
Σαν σήμερα, το 1934, έγινε... «της Πόπης»!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 1920 ένα μετασκευασμένο επιβατικό ατμόπλοιο 408 τ. περιέρχεται στην ιδιοκτησία της «Ηπειρωτικής ατμοπλοΐας» του Ποταμιάνου και φέρει το όνομα «Πόπη». Ήταν ένα παλαιό σε ηλικία σκαρί, που όταν εντάχθηκε στην εταιρεία του Ποταμιάνου μετρούσε ήδη σαράντα χρόνια ζωή.

Είχε ξεκινήσει ως ιδιωτική θαλαμηγός αναψυχής και αφού άλλαζε διαρκώς ιδιοκτήτες κατέληξε να μετασκευαστεί σε πλοίο ακτοπλοΐας.

Το «Πόπη» στις 27 Νοεμβρίου του 1934 εξόκειλε στη νησίδα Κασίδι που απέχει τριακόσια περίπου μέτρα από τις βραχονησίδες Φλέβες και ένα μίλι μετά το ακρωτήριο Μικρό Καβούρι, που δεν είναι άλλο από το ακρωτήριο που εκτείνεται μετά το Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο τουλάχιστον επισήμως με 122 επιβάτες (τόσα ήταν τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί, ενώ αργότερα θα αποδειχθεί ότι οι επιβάτες έφταναν τους 140 καθώς πολλοί είχαν εκδώσει εισιτήριο μέσα στο πλοίο) αλλά και με εμπορεύματα – μεταξύ των οποίων και τυριά. Πλοίαρχος ήταν ο Γεώργιος Πιλάλης.

Θα εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρος, Πάρος, Νάουσα Πάρου, Νάξος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Οία, Ίος, Θήρα, Ανάφη, Αμοργός, Αιγιάλη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, και επιστροφή μέσω Νάξου, Πάρου, Σύρου, για να καταπλεύσει κάποτε στον Πειραιά από όπου αναχώρησε!

Όταν το «Πόπη» προσέκρουσε, τόσο οι αξιωματικοί του πλοίου όσο και το πλήρωμα φρόντισαν να δώσουν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών που το πλοίο μετέφερε πάνω στη βραχονησίδα, παρά στη διάσωση των επιβατών.

Οι τρεις αξιωματικοί γέφυρας του «Πόπη» πάνω στο ξερονήσι που έριξαν το καράβι, αναμένουν να τους πάρουν για τον Πειραιά. Πίσω τους στοιβαγμένα τα τυριά που οι άνδρες του πληρώματος φρόντισαν να βγάλουν την ώρα που οι επιβάτες πνίγονταν!

Μετά την προσάραξη άρχισε να παίρνει κλίση προς τα δεξιά ενώ οι επιβάτες του προσπαθούν να σωθούν μόνοι τους. Κανείς δεν βρέθηκε να τους οδηγήσει στο κατάστρωμα για να σωθούν. Αυτή η απουσία του πληρώματος την ώρα του κινδύνου επέτεινε τη σύγχυση, ενώ μια φωνή μέσα στο σκοτάδι ακούστηκε:

«Πνιγόμαστε, σωθείτε όπως μπορείτε».

Παρότι το πλοίο ουδέποτε βυθίστηκε ολόκληρο, έντεκα επιβάτες πνίγηκαν από τον πανικό που επικράτησε. Τρεις χωροφύλακες που βρέθηκαν να συνοδεύουν κρατουμένους στην Ανάφη, άναψαν κλεφτοφάναρα με τα οποία ο κόσμος κατάφερε να δει και να εξέλθει. Αρκούσε μια οδηγία και μόνο για να εξέλθουν οι επιβάτες και να αποβιβαστούν στην κυριολεξία περπατώντας απλά στη διπλανή στεριά της βραχονησίδας του Κασιδιού.

Σημειωτέον ότι το ατμόπλοιο «Πόπη» δεν διέθετε συσκευή ασύρματου τηλέγραφου.

Η προσάραξη του Α/Π «Πόπη» όπως παρουσιάζεται στο φύλλο της εφημερίδας Σφαίρα της 28ης Νοεμβρίου 1934

Η προσάραξη του πλοίου μεταξύ άλλων προκάλεσε και την έντονη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ραδιοτηλεγραφητών οι οποίοι εξέδωσαν διαμαρτυρία «δια τα όσα συνέβησαν με το Α/Π “Πόπην”», κυρίως όμως για το γεγονός ότι τα ακτοπλοϊκά σκάφη μέχρι τότε δεν έφεραν ασύρματο τηλέγραφο.

Ο πανικός που επικράτησε κατά την εγκατάλειψη του πλοίου –καθώς η πρόσκρουση έγινε νύχτα, βοήθεια από το πλήρωμα δεν υπήρξε, τηλέγραφο το πλοίο δεν διέθετε– έμεινε βαθιά χαραγμένη για πάντα στη μνήμη του ναυτικού κόσμου και των νησιωτών, ώστε η έκφραση «έγινε της “Πόπης”» έγινε ταυτόσημη με τον πανικό και την αταξία της νύχτας του ναυαγίου.

Οι ναυαγοί του «Πόπη» φτάνοντας στον Πειραιά με σπαραγμό μεταφέρουν τις εικόνες πανικού που επικράτησαν κατά την πρόσκρουση

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά αφού το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά και επισκευάστηκε με μερικές μόνο επιδιορθώσεις, δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ληξούρι.

Σύντομα όμως και σε αυτή την γραμμή το «Πόπη» προσάραξε θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο για δεύτερη φορά τους επιβάτες του. Έλεγαν ότι λόγω υψηλού κέντρου βάρους το πλοίο ήταν ευάλωτο στις απότομες κλίσεις.

Δεν ήθελε και πολύ ώστε η έκφραση του ναυαγίου να επανέλθει και πάλι, αφού ο ναυτικός κόσμος μιλούσε εκ νέου για της «Πόπης» τα κατορθώματα!

Καθώς λοιπόν της «Πόπης» τα κατορθώματα λάμβαναν διαστάσεις, ο κόσμος απέφευγε να ταξιδεύει με αυτό το πλοίο αφού ένιωθε ανασφαλής. Οι επιβάτες που είχαν γνωρίσει την εμπειρία ενός ταξιδιού με το «Πόπη», εξιστορούσαν τις εμπειρίες τους από το παραλίγο μοιραίο ταξίδι τους.

Τότε το πλοίο άλλαξε όνομα για να αποσυνδεθεί από το κακό ιστορικό του, μετονομάσθηκε σε «Ήπειρος». Με την ονομασία αυτή αποτέλεσε ένα από τα πλοία της εταιρείας «Ηπειρωτική», στην οποία επίσης την περίοδο του Μεσοπολέμου ανήκαν τα πλοία «Ελβίρα», «Κίμων», «Πέτρος», «Τάσος» και «Φωκίων».

Όμως οι επιβάτες για να το ξεχωρίζουν –λόγω του κακού του ιστορικού– συνέχιζαν να το αποκαλούν με το αρχικό του όνομα, «Πόπη», αφού αποτελούσε πλέον φόβητρο σε όποιον ταξίδευε με αυτό.

• Πηγή: Στέφανος Μίλεσης / pireorama.blogspot.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο διακεκριμένος νευροχειρουργός Χρήστος Αντωνιάδης
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αντωνιάδης: Σαν σήμερα, το 2013, πέθανε ένας σπουδαίος γιατρός, ένα άξιο τέκνο του Πόντου

29/01/2023 - 3:52μμ
(Φωτ.: Facebook/ Παλιός ελληνικός κινηματογράφος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ορέστης Μακρής: Ο κύριος του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και της λυρικής

29/01/2023 - 1:32μμ
(Φωτ.: Facebook/ Ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιράντα Μυράτ: Η μεγάλη θεατρίνα, η βαριά κληρονομιά και οι φήμες για εμπλοκή στο φόνο της Ελένης Παπαδάκη

27/01/2023 - 2:34μμ
Σαν σήμερα, το 1926, ιδρύθηκε στην Καλαμαριά ο Απόλλων
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1926, ιδρύθηκε στην Καλαμαριά ο Απόλλων

24/01/2023 - 12:16μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τέλης Σαβάλας: Ο περήφανος Έλληνας που δοξάστηκε στο Χόλιγουντ (και βάφτισε και την Τζένιφερ Άνιστον)

22/01/2023 - 7:14μμ
(Φωτ.: Facebook / Benny Hill Show)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μπένι Χιλ: Η άλλη πλευρά του κωμικού που αγαπήθηκε και από τους Έλληνες

21/01/2023 - 12:06μμ
(Φωτ.: Instagram / alikivougiouklaki )
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ: Στέφεται ο Δημήτριος τη Σταματίνα-Αλίκη

18/01/2023 - 5:10μμ
Η αυλή του τεμένους που είναι αφιερωμένο στην Γκιουλμπαχάρ, σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: karalahana.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Γκιουλμπαχάρ που ύμνησε ο Τσιτσάνης ήταν Ελληνίδα του Πόντου που έγινε μητέρα σουλτάνου

18/01/2023 - 4:20μμ
Ο Σμυρνιός συνθέτης με τον τραγουδιστή Γιάννη Νικολαΐδη (πηγή: el.wikipedia.org/Γιώργος Κάρτερ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Γιαννίδης: Ο Σμυρνιός συνθέτης που «μάγευε» τις νότες

17/01/2023 - 2:15μμ
(Φωτ.: peristerota.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Ιανουαρίου 1923: Η μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στον Πόντο, ερημώνεται οριστικά

17/01/2023 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημείο του Παναγιώτη Βλαχάκου, του ήρωα των Ιμίων, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Τερψιθέας) στον Πειραιά (Φωτ.: ww.facebook.com/arapisdimitris)

Μνημόσυνο για τα 27 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου στα Ίμια

4 λεπτά πριν
Πλήθος στεφανιών στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας (φωτ.:  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Θεσσαλονίκη: Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά» η εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ρέθυμνο: Η στιγμή του πυροβολισμού στο αιματηρό επεισόδιο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)

Έρχεται ο ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες» 

2 ώρες πριν
«Σταματήστε τις εκτελέσεις στο Ιράν» αναγράφει το σλόγκαν που προβάλλεται επάνω στον Πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, στη διάρκεια διαδήλωσης υποστήριξης προς τον ιρανικό λαό (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)

Ιράν: 527 νεκροί και 20.000 συλληφθέντες από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

2 ώρες πριν
Ο διακεκριμένος νευροχειρουργός Χρήστος Αντωνιάδης

Χρήστος Αντωνιάδης: Σαν σήμερα, το 2013, πέθανε ένας σπουδαίος γιατρός, ένα άξιο τέκνο του Πόντου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign