pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Είμαστε όλοι Ίωνες!

1/11/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συμβολικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον Έλληνα ένα πανάρχαιο όνομα με μεγάλη ιστορία: Ίων. Η αρχαία Μίλητος της Ιωνίας θεωρείται η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κόσμου.

Κατανοώντας την καταγωγή μας, επαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας και επινοούμε τις σωστές λύσεις στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα.

«Κρέουσαν την Ερεχθέως Απόλλων φθείρας έγκυον εποίησεν εν Αθήναις… Το μεν βρέφος Ίωνα αυτόν, κτίστορα Ασιάδος χθονός, όνομα κεκλήσθαι» (Ίων, Ευριπίδη) Ο Ίων του τραγικού ποιητή Ευριπίδη γραμμένος στα 419-418 π.Χ. μας δίνει ένα τρόπον τινά γενεαλογικό δένδρο των Ελλήνων.

Γενάρχης είναι ο Ίων, γιος του θεού Απόλλωνα και της Αθηναίας Κρέουσας, κόρης του Εριχθονίου ή Ερεχθέα. Ντόπιος, λοιπόν, ήταν ο γενάρχης της Ιωνικής φυλής, από την Αττική ή από τη Θεσσαλία ή από την Αχαΐα. Η θεϊκή καταγωγή του δίνει κύρος γιατί προορίζεται για βασιλιάς των Αθηνών και οικιστής των αποικιών της Μ. Ασίας.

Υαυάν ή Ίων ή Javan είναι το ίδιο όνομα που αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις κεφ. 10) ως γιος του Ιάφεθ και απόγονος του Νώε. Στο βιβλίο του Δανιήλ, στη λεγόμενη αποκαλυπτική γραμματεία, αναφέρεται ο Γιαυάν σε σχέση με τον βασιλιά των Ελλήνων. Συνήθως ερμηνεύεται ως ταύτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σύμφωνα με τα θρησκευτικά κείμενα, οι απόγονοι του Γιαυάν ίδρυσαν το Κιτίμ (Κίτιο) της Κύπρου, την Ταρσό της Κιλικίας, την Ταρτησσό της Ισπανίας, το Ντόντανιμ, δηλαδή το Ρόντανιμ- Ρόδο κ.ά.

Ο Φλάβιος Ιώσηπος υποστηρίζει πως ο Ίων είναι, κατά παράδοση, ο πρόγονος του ελληνικού λαού. Γιουνάν (Yavan) είναι το εβραϊκό όνομα για τους Έλληνες. Οι ομηρικοί Έλληνες είναι επίσης Ίωνες. Το ίδιο και οι Μυκηναίοι, οι οποίοι αναφέρονται στις επιγραφές ως Iawones. Στη σανσκριτική γλώσσα η ελληνική φυλή είναι γνωστή με το όνομα yavana. Την άποψη ότι ο Γιαβάν είναι συνώνυμος με τον Ίωνα, τον γενάρχη των Ιώνων, συμμερίζονται νεότεροι συγγραφείς όπως οι Sir Walter Raleigh, Samuel Bochart, John Mill και Jonathan Edwards.

Οι απόγονοι του Ίωνα, του Έλληνα δηλαδή, ήταν οι οικιστές εκατοντάδων αποικιών και εμπορείων στη Μεσόγειο και αλλού: Μεγάλη Ελλάδα – Magna Graecia στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, ως την μακρινή Καταλονία στη Δύση (όπου η πόλη Αμπουριάς είναι το ελληνικό Εμπόριον), τη Μικρά Ασία, την Παλαιστίνη, την Ευδαίμονα Αραβία (Υεμένη), τα νησιωτικά συμπλέγματα Πολυνησία, Ινδονησία, και τη Χιλή.

Οι Ίωνες ίδρυσαν δώδεκα ισχυρές πόλεις (τη Δωδεκάπολη), που κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. δημιούργησαν μία θρησκευτική ένωση που ονομάστηκε Κοινό των Ιώνων ή Ιωνική Δωδεκάπολις.

Στην Δωδεκάπολη συμπεριλαμβάνονταν οι δώδεκα ισχυρότερες πόλεις των Ιώνων: η Μίλητος, η Μνους, η Πριήνη, η Έφεσος, η Κολοφώνα, η Λέβεδος, η Τέως, οι Κλαζομενές, οι Ερυθρές, η Φώκαια, και οι νησιωτικές πόλεις Χίος και Σάμος. Κέντρο της ένωσης ήταν η χερσόνησος της Μυκάλης. Στην περιοχή αυτή το κοινό διοργάνωνε γιορτή, τα Πανιώνια.

Κύρια και σπουδαία πνευματικά κέντρα ήταν η Μίλητος και η Έφεσος. Η Ιωνία θεωρείται πατρίδα του Ομήρου, του μεγαλύτερου ποιητή της Αρχαιότητας. Από την Ιωνία κατάγονταν ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Ηράκλειτος, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής. Από την Ιωνία ήταν και ο πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος, η Ασπασία, γυναίκα του Περικλή, και ο ποιητής Ανακρέοντας.

Στην αρχιτεκτονική δημιούργησαν έναν δικό τους ρυθμό, τον «ιωνικό ρυθμό», που είναι χαρακτηριστικός για τη λεπτότητα, την κομψότητα και την ομορφιά του. Μνημεία ιωνικού ρυθμού είναι ο ναός της Απτέρου Νίκης και το Ερεχθείο στην Ακρόπολη. Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ιωνικού επίσης ρυθμού, είναι ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου.

Στη Μίλητο βρισκόταν το ιωνικό μαντείο των Διδύμων.

Οι Ίωνες είχαν ιδιαίτερη διάλεκτο, την «ιωνική». Σ’ αυτήν τη γλώσσα έγραψε ο Όμηρος τα ποιήματά του, καθώς επίσης και ο Ησίοδος και ο Πίνδαρος. Η «αττική» διάλεκτος που μιλιόταν στην Αθήνα ήταν παρακλάδι της ιωνικής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το εξώφυλλο του βινυλίου «Ρεμπέτικες Ομορφιές» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984, από την Μίνως Μάτσας & Υιός Α.Ε. Τον Μιχάλη Γενίτσαρη είχε φωτογραφήσει ο Γιάννης Ζαφείρης

Μιχάλης Γενίτσαρης: Όχι μόνο φαινόταν, ήταν και μάγκας

4 λεπτά πριν
Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη – Τι ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

29 λεπτά πριν
Στο Μνημείο Ηρώων στην Πλατεία Μακεδονομάχων της Καστοριάς, 19 Μαΐου 2023 (φωτ.: Flickr / Γιώργος Σπύρου)

Καστοριά: Με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε» οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

World Series πάλη στην άμμο: «Χρυσή» η Ζαχείλα στο Βιετνάμ

1 ώρα πριν
Ο Κιρ Στάρμερ και η σύζυγός του Βικτόρια φτάνουν σε εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών στη Βρετανία, 7 Μαΐου 2026. (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Σε πολιτικό κλοιό ο Στάρμερ μετά την εκλογική συντριβή των Εργατικών – Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης

2 ώρες πριν
Ποντιακοί χοροί στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο 7ο Δημοτικό Καβάλας (φωτ.: 7ο Δημοτικό Καβάλας)

Μαθήματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 7ο Δημοτικό Καβάλας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign