pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανδρείοι και ανδρείκελα

7/08/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η φτώχεια είναι θεριό που δεν τιθασεύεται. Η ανάγκη κάνει τον άνθρωπο επαναστάτη. Οι πρόγονοί μας, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της ανάγκης, την τοποθέτησαν πάνω κι από τους θεούς τους στο πνεύμα του ρητού: «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται».

Στην εποχή μας, στο καντήλι της επιβίωσής του καίει ο Έλληνας τα πιο αγνά του όνειρα, αλλά φως στο τούνελ ακόμα δεν βλέπει. Πνίγεται η Ελλάδα από το βρόγχο των χρεών της.

«Στην πολιτεία που έγινε πορνείο / μαστροποί και πολιτικές / διαλαλούν σάπια θέλγητρα… / Φυραίνει ο τόπος ολοένα… /ο κόσμος τυλιγμένος στα ναρκωτικά σεντόνια / δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει / παρά τούτο το τέρμα…», έγραφε ο Σεφέρης. Πράγματι, η χώρα συνεχώς φυραίνει. Φυραίνει ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Αν θέλεις ανεξαρτησία στυλώσου στα πόδια σου, φωνάζει μέσα σου η φωνή της συνείδησης. Η ανδρεία σού χάρισε τη λευτεριά το 1821. Το «Όχι» του 1940 δικαίωσε την ιστορία σου. Η Αντίσταση έβαλε τέρμα στη ναζιστική Κατοχή. Ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα είναι η δόξα σου. Αυτά είναι τα θαύματα και τα νάματα της δόξας σου.

«Να λυπάστε το έθνος που δεν ύψωσε τη φωνή παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας του, που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα με τα ερείπιά του. Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και στην πέτρα. Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του.

»Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους», γράφει ο Λιβανέζος ποιητής Χαλίλ Γκιμπράν.

Αν επιμένεις να λέγεσαι Έλληνας, οφείλεις να υπερασπιστείς κάθε σπιθαμή γης, αέρα και θάλασσας που παρέλαβες από τους προγόνους σου. Να αντισταθείς σε κάθε φλούφλη και φούφουτο. «Στον κόσμο αυτό, αν ήρθες μόνο για να μετρήσεις τα χρόνια σου και να φύγεις, δεν έχεις να φοβηθείς από τίποτε. Ποτέ τον φρόνιμο δεν τον πειράζουν… Μα αν είναι να χαθεί κάποτε ο κόσμος, θα χαθεί από τους φρόνιμους… Γιατί οι φρόνιμοι με την φρονιμάδα τους βοηθούν τους σκληρούς να γίνουν σκληρότεροι», σου υπενθυμίζει ο Λουντέμης.

Αν θες να λέγεσαι πατριώτης, διάλεξε πλευρά. Δεν γίνεται να είσαι με το άδικο και το δίκαιο συγχρόνως! Δεν μπορείς να σπας τη λέξη σου στα δυο, τη μισή για το ψέμα και την άλλη για την αλήθεια. Δεν νιώθεις πόσο πόνεσε η χώρα; Τον σπαραγμό της κοινωνίας τον ακούς; Τα θλιμμένα μάτια τα βλέπεις; Τους νέους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τους σκέφτεσαι; Πες μου λοιπόν: Ποια πατρίδα μπορεί να πάει μπροστά δίχως νιάτα; Ποια χώρα μπορεί να προκόψει όταν την εγκαταλείπουν επιχειρήσεις της; Σε χιλιάδες ανέρχονται πλέον οι επιχειρήσεις που μετακόμισαν στη Βουλγαρία!

Οι αντοχές του ταλαιπωρημένου Έλληνα δεν είναι ατέρμονες. Το ποτάμι της οργής σαν δεν συγκρατείται, σπάει κάθε φράγμα υπομονής. Η λιτότητα σαν γίνει αφόρητη, θα φέρει κοινωνικές εκρήξεις. Η Ελλάδα είναι ένα πεταμένο ψάρι στη στεριά. Σπαρταρά. Την ιστορία της την διαμορφώνουν οι ξένοι. Ούτε το δημοψήφισμα που έγινε άλλαξε κάτι. Άδειασε από το νόημά της η δημοκρατία.

Σε χώρα δίχως παιδεία ο λαός είναι κοπάδι που άγεται και φέρεται. Απελπίζεται από τη μία παράταξη, πηγαίνει στην άλλη. Απογοητεύεται κι από αυτήν, γυρίζει πίσω σε εκείνη από όπου έφυγε, ζώντας τη μοίρα του Σίσυφου, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων λαθών του.

Στην ιστορική διαχρονία ανέβηκαν πολλές φορές λάθος άνθρωποι στην εξουσία. Ανδρείοι έχασαν από ανδρείκελα. Η μοίρα των καλών είναι να πίνουν το κώνειο που τους προσφέρουν οι κακοί, από την εποχή του Σωκράτη. Η ιστορία του τόπου μας είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις. Λαός που δεν υψώνει το κεφάλι, λαός που περπατά με το κεφάλι του σκυφτό, μπορεί ενδεχομένως να βρει κανένα ευρώ. Ελευθερία όμως δεν πρόκειται να έχει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Ο ΟΦΗ «δάγκωσε» τον Ολυμπιακό – Ισόπαλοι Ηρακλής και Ατρόμητος

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Πρώτη θέση ο Τεντόγλου με άλμα στα 8,35μ.

6 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV