pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ευρώπη των ισχυρών θυσιάζει τους ανίσχυρους

8/03/2017 - 2:29μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η σύνοδος των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 στις Βερσαλλίες, στις 5 Μαρτίου 2017, προβλέπεται να αποτελέσει ορόσημο στη νέα πορεία της προς το άγνωστο. Αυτό που τόσες φορές διαψεύσθηκε «υπεύθυνα» –ακόμη και πολύ πρόσφατα– από κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, σερβιρίστηκε με γαλλική «διπλωματική» διάλεκτο από τον έτοιμο να αποχωρήσει από τη διεθνή πολιτική σκηνή πρόεδρο της Γαλλίας:

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία», μας πληροφόρησε ο οικοδεσπότης της συνόδου Φρανσουά Ολάντ.

Βέβαια, ο απλός Ευρωπαίος πολίτης θα μείνει με την απορία τι να απέγινε άραγε εκείνο το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», τι εννοούσαν τόσες δεκαετίες με την «κοινοτική αλληλεγγύη», ποίο ήταν τελικά το «ευρωπαϊκό όραμα» της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», της οποίας μέλη ήθελαν να κάνουν όλες τις μικρές χώρες, από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια, οι κραταιοί ηγεμόνες που έχτιζαν μεθοδευμένα τα κάστρα τους χρησιμοποιώντας τις μικρές περιφερειακές χώρες ως νεροκουβαλητές.

Άδειαζαν οι κουβάδες στην περιφέρεια, γέμιζε η δεξαμενή στη Γερμανία. Ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών στις περιφερειακές οικονομίες, πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας. Όλοι στην Ευρώπη χόρευαν (και συνεχίζουν να χορεύουν μέχρι νεοτέρας) στον ρυθμό της Γερμανίας.

Η αιτία που ώθησε τη Γερμανία να συσπειρωθεί εκμεταλλευόμενη άμεσα και τους «χρήσιμους ηλίθιους» –στη συγκεκριμένη περίπτωση το τρίο της παρέας των Βερσαλλιών Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία– είναι η επιθετική εθνική οικονομική πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που έχει ως σύνθημα: «Πάνω απ’ όλα οι ΗΠΑ».

Η Γερμανία με την κίνησή της αυτή πήρε σαφή θέση άμυνας κατά της καταστροφικής για τα γερμανικά συμφέροντα προστατευτικής οικονομικής πολιτικής που επιδιώκει να αναπτύξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χωρίς περιστροφές, και με ταχύτητα αποφασισμένου πολύπειρου επιχειρηματία, ο νέος Αμερικανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τη μέχρι σήμερα γερμανική πολιτική, η οποία έχει μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εργαλείο που ενισχύει το οικονομικό οπλοστάσιο της Γερμανίας εις βάρος και των αμερικανικών συμφερόντων στην παγκόσμια σκακιέρα.

Όπως λέει και η λαϊκή σοφία, όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, ή –για τους σκακιστές– προκειμένου να διατηρήσει τις δυνάμεις της η Γερμανία θυσιάζει τα πιόνια στην προσπάθειά της να αποκτήσει μια ευελιξία την οποία δεν διαθέτει ο σοβιετικού πλέον τύπου δυσκίνητος μηχανισμός των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.

Από ελληνικής πλευράς, οι εξελίξεις που ξάφνιασαν κάποιους ανήμπορους να κατανοούν αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, θέτουν επί τάπητος την άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να μην πάει στον πάτο τα καράβι «Ελλάς».

Η τρικυμία μάς βρίσκει με το χειρότερο πολιτικό προσωπικό που έχει κυβερνήσει την Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, οι σωστικές λέμβοι πρέπει να είναι έτοιμες.

Ελπίζεται ότι έγινε αντιληπτό από τους κυβερνώντες ότι η πιο άμεση απειλή για την Ελλάδα αφορά τη νομισματική πτυχή του ελληνικού οικονομικού δράματος, διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα κάνουν τις επόμενες –σίγουρα γρήγορες– κινήσεις τους οι τέσσερις των Βερσαλλιών, όμως είναι βέβαιο ότι οι προτεραιότητές τους αφορούν την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα πάντως διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, τόσο στο νομισματικό-οικονομικό ζήτημα όσο και στο γεωπολιτικό. Η συμμαχία ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας συνιστά για την Ελλάδα καταλληλότερη εναλλακτική λύση, τόσο όσον αφορά το νομισματικό-οικονομικό ζήτημα όσο και το ζήτημα ασφάλειας, σε σχέση με αυτό που αναμένεται να αφήσει πίσω της μια πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφαλώς συμφέρει την Ελλάδα να λάβει τις αποφάσεις της τώρα, πριν βρεθεί στα αζήτητα ανάμεσα στα συντρίμμια που εκτιμάται ότι σύντομα θα αφήσει πίσω της η κατάρρευση της πολυδιαφημισμένης αλλά αποτυχημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καιρός: Κυριακή με βροχές στα βορειοανατολικά και πτώση της θερμοκρασίας

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Ο ΟΦΗ «δάγκωσε» τον Ολυμπιακό – Ισόπαλοι Ηρακλής και Ατρόμητος

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Πρώτη θέση ο Τεντόγλου με άλμα στα 8,35μ.

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV