pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα τρία αδέλφια Συμεωνίδη παίζουν ποντιακή μουσική με δικό τους ύφος (φωτο, βίντεο)

26/06/2016 - 10:11πμ
Τα τρία αδέλφια Συμεωνίδη παίζουν ποντιακή μουσική με δικό τους ύφος (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καταφέρνουν με μια λύρα, ένα ακορντεόν κι ένα τουμπελέκι να ξεσηκώνουν τον κόσμο όπου και αν βρεθούν. Είτε είναι γάμος είτε νυφόπαρμα, είτε απλώς κάποια κοινωνική εκδήλωση. Άλλους μουσικούς στο σόι τους δεν έχουν (τρεις αυτοί αρκούν άλλωστε), έχουν όμως εύρος στο ρεπερτόριό τους και ανοιχτούς ορίζοντες. Ο λόγος για τα αδέλφια Συμεωνίδη, τον Συμεών 31 ετών, τον Στάθη 29 και τον Χρήστο 20, που ένα ζεστό μεσημεράκι μάς άνοιξαν το σπίτι τους, σε μια συνοικία Ποντίων στον Ασπρόπυργο Αττικής, για να τους γνωρίσουμε.

Τα αδέλφια Συμεωνίδη είναι τρεις ταλαντούχοι Πόντιοι με γουρουχλήδικη καταγωγή, από το χωριό Αρμούταλαν του Γουρούχ της Κερασούντας.

Ξεκίνησαν μικροί την ενασχόλησή τους με τη μουσική, και έχοντας διαφορετικά ακούσματα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, επέλεξαν να κρατήσουν την ουσία της ποντιακής δημιουργίας και να της δώσουν μια πιο φρέσκια εικόνα παραμένοντας ωστόσο πιστοί στις αρχές και τις αξίες του ποντιακού πολιτισμού. Έκαναν, έτσι, κάτι τελείως… δικό τους.

Μιλώντας στο pontos-news.gr παραδέχονται ότι η προσέγγισή τους στην ποντιακή μουσική διαφέρει από άλλων συγκροτημάτων. Γνωρίζουν καλά τα παιξίματα και τις μελωδίες του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού, επιλέγουν όμως να παίζουν και να διασκεδάζουν τον κόσμο με ήχους που θυμίζουν τα μέρη του Καυκάσου. Με λύρα, ακορντεόν και τουμπελέκι. Είχαν προηγηθεί βέβαια κάποιες… αμήχανες στιγμές όταν σε γλέντια νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ πήγαν με λύρα και νταούλι. Καθόλου καλή επιλογή για το γλέντι τους. «Θέλουν περισσότερη βαβούρα οι δικοί μας», μας λένε γελώντας.

Η ποντιακή λύρα, το κλαρίνο, το ντέφι και το τουμπελέκι ήταν όργανα που αγαπούσαν οι Πόντιοι της Σοβιετικής Ένωσης σε αντίθεση με εκείνους του Πόντου που γλεντούσαν –εκτός από την κεμεντζέ– με αγγείο, φλογέρα, ζουρνά και νταούλι.

Οι αδελφοί Συμεωνίδη αγαπούν τη λύρα και παίζουν όλοι, κάτι που δεν θα περίμενε κανείς από παιδιά τα οποία πέρασαν ένα διάστημα της ζωής τους ακούγοντας ραπ. «Είναι ένα όργανο με μεγάλες δυνατότητες και μας χαροποιεί που αναδεικνύεται, αφού λύρα παίζουν πολλοί λαοί», λένε στο pontos-news.gr.


Τα αδέλφια μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Γκορυτσά Ασπροπύργου

«Είχα πρότυπο τον αδελφό μου τον Συμεών» μας λέει για την ενασχόλησή του με τη λύρα σε ηλικία 11 ετών ο Χρήστος, ο μικρότερος και πλέον λιγομίλητος, ο μόνος από τους τρεις που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ο Συμεών, που ήταν 4,5 ετών όταν ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα από το Καζακστάν, ξεκίνησε τη λύρα στα 12 χρόνια του, αν και από τα 5 είχε πιάσει το ακορντεόν. Παίζει όμως και πιάνο και μπουζούκι.


Ο Στάθης με μερικές από τις διακρίσεις του

Το… βαρύ πυροβολικό του συγκροτήματος είναι ο Στάθης, μια και συνδυάζει τη μουσική με την άρση βαρών και τη χειροπάλη. Παίζει νταούλι και τουμπελέκι, τραγουδάει αλλά είναι και αθλητής από τα 9 του χρόνια, μέλος του Βύβωνα Ασπροπύργου. Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς και πανελλαδικούς αγώνες χειροπάλης. Το 2015 στους Πανελλαδικούς αγώνες στην Καλλιθέα νίκησε στην κατηγορία open, με διαφορά σωματικού βάρους, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Χαραλαμπόπουλο και στα δυο χέρια. Γεννήθηκε στο Τσιμκέντ του Καζακστάν και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 2,5 χρόνων.

Οι αδελφοί Συμεωνίδη, που έχουν συνεργαστεί με μεγάλους Πόντιους καλλιτέχνες, έχουν κυκλοφορήσει δύο CD. Το Δύο λύρες, δύο φωνές και το Πατρίδας -ι- μ’ σταλάγματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο το τραγούδι Σην καρδίαν θα ματώνω ενώ στόχο έχουν να βγάλουν τραγούδι για τη Γενοκτονία των προγόνων τους.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο Βασίλη Καρυοφυλλίδη για το pontos-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αυθεντική φωτογραφία της Βίλας Καπαγιαννίδη κοσμεί την είσοδο του σπιτιού του Θέμη Καπαγιαννίδη και της Ρίκης Τριανταφυλλίδου (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θέμης Καπαγιαννίδης: «Η Βίλα Καπαγιαννίδη ήταν το σπίτι της οικογένειάς μας στην Τραπεζούντα»

5/04/2026 - 8:16μμ
H Anfisa Roumelidi είναι μια σχεδιάστρια ρούχων που ζει στη Γερμανία και έχει τον ποντιακό πολιτισμό στην καρδιά της (φωτ.: Elias Ghanias)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Anfisa Roumelidi, φοράς το σπίτι σου; – Η ποντιακή κληρονομιά που γίνεται ρούχο και ταυτότητα

30/03/2026 - 4:07μμ
(Φωτ.: Από το προσωπικό αρχείο της Βούλας Πατουλίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βούλα Πατουλίδου: Ο Πόντος είναι το πείσμα να μη λυγίζεις όταν ο άνεμος είναι κόντρα

29/03/2026 - 1:09μμ
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στο βιβλιοπωλείο Penny Lane στη Νέα Σμύρνη, ποζάρει μπροστά από το βιβλίο του «Οι δωσίλογοι» (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μενέλαος Χαραλαμπίδης: Η Καισαριανή, οι Μικρασιάτες και η Ιστορία που ακόμη μας αφορά

24/02/2026 - 9:03πμ
Ο Χρήστος Βορύλλας στο κατάστρωμα του «Πατρίς» (φωτ.: Αρχείο Χρήστου Βορύλλα· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Πατρίς»: Το υπερωκεάνιο που κουβαλούσε νιάτα και φτώχεια στην Αυστραλία – Η μαζική μετανάστευση όπως την έζησε ο Χρήστος Βορύλλας

25/01/2026 - 7:55μμ
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παρθένα Ιορδανίδου: Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ μιλά για το έργο των ξενιτεμένων Ποντίων και τη δυναμική του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας

21/02/2025 - 9:42πμ
Από αριστερά ο Κώστας Σιώπης και ο γιος του, Μιχάλης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας και Μιχάλης Σιώπης: Το ποντιακό κλαρίνο είναι οικογενειακή υπόθεση

18/12/2023 - 9:33πμ
Ο Γουμενισσιώτης μουσικός στο περιστύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αντώνης Ζώρας: Ο «Τσολιάς» των Χάλκινων της Γουμένισσας

1/10/2023 - 11:22πμ
Ο Γαβρίλος Σιδηρόπουλος σε μια από τις αγαπημένες του στιγμές, ανάμεσα στον κόσμο που διασκεδάζει με τα τραγούδια του (φωτ.: Γαβρίλος Σιδηρόπουλος)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γαβρίλος Σιδηρόπουλος: Χρωστάω τα πάντα στην ποντιακή ανατροφή μου, είναι το σημαντικότερο όπλο μου

27/08/2023 - 10:51πμ
Ο Στάθης Γράψας με την ομάδα του στις φυλακές Αυλώνα (φωτ.: Αρχείο Στάθη Γράψα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στάθης Γράψας: Το θέατρο, «φάρμακο» για τις ψυχές των κρατουμένων – Η παράσταση «Μέσα στην ελευθερία του έξω»

4/02/2023 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Σαμαράς/anamniseis.net)

Η ομογένεια στη Νέα Υόρκη τίμησε με συγκίνηση και περηφάνια την εκδήλωση «Σθένος του 1821»

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Μεταξουργείο: 40χρονος μαχαιρώθηκε σε ληστεία μέρα μεσημέρι

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/truth social)

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα πρόκληση με εικόνα ΑΙ δίπλα στον Ιησού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Έκτακτη σύσκεψη και μπλόκο στις θαλάσσιες συνδέσεις με το Αϊβαλί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Αυστραλίας Μακάριος: «Οι Ακολουθίες να γίνονται στα Ελληνικά – Δεν ξεχνούμε την ταυτότητά μας»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του Γιώργου Μυλωνάκη – Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάστασή του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign