pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

Του Σάββα Καλεντερίδη

18/10/2026 - 4:30μμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πολλές φορές τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία οφείλονται σε παρεξηγήσεις και συγκεκριμένα στη λάθος ανάγνωση που κάνει η Ελλάδα σχετικά με τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Αυτά τα λάθη τα έχει πληρώσει ακριβά η Ελλάδα, αφού δεν λαμβάνει τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Τουρκία και εξ αυτού του λόγου δεν προετοιμάζεται αναλόγως για να εξουδετερώσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας που επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα στη Θράκη, το Αιγαίο, την Κύπρο και αλλού.

Όσον αφορά το «αλλού», η Τουρκία είναι από τους κύριους υποστηρικτές των Σκοπίων, αφού είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το κράτος αυτό με το όνομα «Μακεδονία»· η Τουρκία είναι η χώρα που πίεσε την Αλβανία να ακυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα· είναι η χώρα που εμπλέκεται ανοικτά στο θέμα των Τσάμηδων, ενώ έχουμε μπροστά μας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποτέλεσμα κι αυτό των σχεδίων της Άγκυρας κατά της Κύπρου και της Ελλάδος.

Και όλα αυτά, γιατί δεν πήραμε τα μηνύματα που εξέπεμπε κατά καιρούς η Τουρκία και δεν προετοιμάσαμε τη χώρα μας αναλόγως.

Τη φορά αυτή τα μηνύματα μας τα στέλνει ο Τζεμ Γκιούρντενιζ, υποναύαρχος εν αποστρατεία, το άτομο που για πρώτη φορά παρουσίασε το 2006 στην ιεραρχία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού την ιδέα της «Γαλάζιας Παράνοιας», η οποία έγινε τελικά αποδεκτή από τον Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2019, έναν μήνα πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Παραθέτουμε το κείμενο που ανάρτησε ο ίδιος στον λογαριασμό που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την ελπίδα ότι έστω και τώρα θα κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα των σχεδιασμών της Τουρκίας που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες και συμπεριλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο της «Γαλάζιας Παράνοιας» από την τουρκική εθνοσυνέλευση:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, σε δήλωσή του στις 9 Οκτωβρίου 2026, χαρακτήρισε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ως μια προσέγγιση “χωρίς ιστορική βάση και χωρίς καμία στήριξη στο διεθνές δίκαιο”. Στον ίδιο λόγο, εξέφρασε ανοιχτά τον στόχο της Ελλάδας να επιτύχει στρατηγική και ποιοτική υπεροχή απέναντι στην Τουρκία.

1. Πρώτα απ’ όλα, ας θυμίσουμε στον Μητσοτάκη: Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ιστορική αναγκαιότητα. Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι ένα δόγμα εκτός τόπου και χρόνου, όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα. Αντίθετα, αποτελεί το ιστορικό και γεωπολιτικό αποτέλεσμα των διεργασιών που βίωσε η Τουρκία κυρίως από τη δεκαετία του 1970 και μετά στην Κύπρο και το Αιγαίο· της κρίσης του 1976 και της Συμφωνίας της Βέρνης, της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης του 1995, της κρίσης των Ιμίων το 1996 και των προσπαθειών πολιορκίας της Τουρκίας από τη θάλασσα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 2000 στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Η Γαλάζια Πατρίδα αναπτύχθηκε ως αντίβαρο στην πολιορκία που δέχεται η Τουρκία από τη θάλασσα. Όταν εμφανίστηκε το δόγμα αυτό, το 2006, η Τουρκία αντιμετώπιζε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τον Χάρτη της Σεβίλλης· την ξεδιάντροπη απαίτηση για επέκταση των 12 μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα και τις μονομερείς πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας.

Ο στόχος ήταν να παγιδεύσει την Ανατολία στα δικά της παράλια, να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες και να αγνοήσει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητάς της.

3. Η ερμηνεία του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα είναι πρωτοφανώς μαξιμαλιστική στην παγκόσμια ιστορία. Ο Μητσοτάκης μιλά για διεθνές δίκαιο. Ποιο διεθνές δίκαιο απονέμει αυτόματα σε μικρά ελληνικά νησιά που κείνται έναντι της Ανατολίας το δικαίωμα να αποκόψουν από τη θάλασσα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών της Ανατολίας; Ποια αρχή της δικαιοσύνης καθιστά υποχρεωτική τη δημιουργία πλήρους θαλάσσιας ζώνης αρμοδιότητας από ένα μικρό νησί όπως η Μεγίστη απέναντι στις εκτεταμένες μεσογειακές ακτές της Τουρκίας;
Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δεν περιορίζεται μόνο στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982. Το εθιμικό δίκαιο, οι σχετικές γεωγραφικές συνθήκες, οι αρχές της δικαιοσύνης και η διεθνής νομολογία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη αυτού του δικαίου.

Η ικανότητα των νησιών να παράγουν θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας και ο βαθμός που αυτά επηρεάζουν την οριοθέτηση συνόρων δεν είναι το ίδιο ζήτημα. Η ένσταση της Τουρκίας αφορά ακριβώς τη μαξιμαλιστική ερμηνεία της Ελλάδας που αγνοεί αυτή τη διάκριση.

4. Η αγορά όπλων δεν παρέχει γεωπολιτική και νομική υπεροχή. Οι φρεγάτες Belharra, τα αεροσκάφη Rafale, οι πύραυλοι Meteor, ο εκσυγχρονισμός των F-16 Viper, τα F-35 που αναμένονται στο μέλλον, η ισραηλινή “Ασπίδα του Αχιλλέα” και το δίκτυο συμμαχιών με Ισραήλ-Γαλλία-ΗΠΑ φαίνεται να έχουν δημιουργήσει στην Αθήνα μια επικίνδυνη στρατηγική αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, η αγορά συστημάτων όπλων και η εμπιστοσύνη στις δηλώσεις των συμμάχων σε περιόδους ειρήνης δεν αρκούν για να επιτευχθεί γεωπολιτική υπεροχή.

Το αποτέλεσμα ενός πολέμου δεν καθορίζεται μόνο από τις τεχνολογικές δυνατότητες των πλατφορμών, αλλά από τη γεωγραφία, το στρατηγικό βάθος, την αμυντική βιομηχανία, την ανθεκτικότητα διοικητικής μέριμνας, την ανθρώπινη δύναμη, την εθνική βούληση και την ικανότητα μακροχρόνιας πάλης.

Η σύνδεση της υπεροχής απέναντι στην Τουρκία με εγγυήσεις εξωτερικών συμμαχιών είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα στρατηγικά λάθη που έχει επαναλάβει η Ελλάδα καθ’ όλη την ιστορία της. Θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά σε όσα συνέβησαν μεταξύ 1919-1922.

5. Ο υπό ψήφιση νόμος για τις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας (από την τουρκική εθνοσυνέλευση) είναι η πραγματική ανησυχία της Αθήνας. Επειδή ένας τέτοιος νόμος θα ανοίξει τον δρόμο για να μετατραπεί η Γαλάζια Πατρίδα από απλή στρατηγική και δογματική συνείδηση σε θεσμοθετημένη εθνική νομοθεσία και κρατική πρακτική.

Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η συγκεκριμενοποίηση της θέσης της για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο που δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με συνθήκες και η προστασία των δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες ζώνες με ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, θα επηρεάσουν άμεσα τους μαξιμαλιστικούς στόχους της Αθήνας στη θαλάσσια γεωπολιτική.

6. Τέλος, ας θυμίσουμε στον Μητσοτάκη: Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι σχέδιο επέκτασης, αλλά η βούληση της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες.

Η κατηγορία ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι αναθεωρητική, προερχόμενη από μια αντίληψη που στοχεύει να περιορίσει την πρόσβαση της Τουρκίας στις θάλασσες, να μετατρέψει de facto το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα και να παγιδεύσει την Ανατολία στον Κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί ιστορική αντίφαση.

Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι προϊόν παροδικών πολιτικών συγκυριών ή περιοδικών απειλών. Είναι η σύγχρονη γεωπολιτική έκφραση της ιστορικής, οικονομικής, νομικής και στρατηγικής σχέσης της γεωγραφίας της Ανατολίας με τις θάλασσες. Ως εκ τούτου, δεν είναι επιλογή μιας πολιτικής εξουσίας, αλλά η βούληση της Τουρκίας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θάλασσες, την ασφάλειά της και τα ζωτικά συμφέροντα των μελλοντικών γενεών.

Οι συμμαχίες αλλάζουν, οι στρατιωτικές τεχνολογίες παλιώνουν, οι ισορροπίες ισχύος μεταβάλλονται, αλλά η γεωγραφία παραμένει. Η ύπαρξη και η νομιμότητα της Γαλάζιας Πατρίδας δεν πηγάζει από την πολιτική έγκριση της Αθήνας, αλλά από τις γεωγραφικές πραγματικότητες της Ανατολίας, τα δικαιώματα της Τουρκίας από το διεθνές δίκαιο και τη βούληση του τουρκικού έθνους να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του στις θάλασσες. Καμία εξωτερική δύναμη, καμία συμμαχία και καμία παροδική στρατιωτική υπεροχή δεν μπορεί να εξαλείψει αυτή τη γεωπολιτική πραγματικότητα.»

Αν δεν δώσουμε σημασία στο κείμενο αυτό ή αν το ερμηνεύσουμε με λάθος τρόπο, όπως κάνουμε χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να βιώνουμε την τραγωδία της Κάσου και του GSI, δεν θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια στρατηγική αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού σχεδίου που εξυφαίνεται εις βάρος της πατρίδας μας. Ποτέ δεν είναι αργά…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

53 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Νίκη με… Ναν ο Παναθηναϊκός – Πέρασε από τα Ιωάννινα ο Ολυμπιακός

24 λεπτά πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ. αρχείου: EPA/Yoan Valat/POOL)

Γαλλία: Έκτακτο διάγγελμα Μακρόν μετά τη νύχτα «χάους» και τις μαζικές διαδηλώσεις

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: kontariotissa.gr)

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κονταριώτισσα

1 ώρα πριν
(Πηγή: protothema.gr/orangepress.gr)

Σοβαρό τροχαίο στη Μεταμόρφωση – Εκσφενδονίστηκε στις γραμμές του Προαστιακού ο οδηγός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV