Στις 28 Φεβρουαρίου 2026 οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιτέθηκαν στο Ιράν, και μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βρετανική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου, στην Κύπρο, αποφασίστηκε η αποστολή δύο ζευγών αεροσκαφών F-16 Viper στην Κύπρο και της υπερσύγχρονης φρεγάτας «Κίμων», για την προστασία της Κύπρου από πυραυλικές απειλές.
Το ίδιο διάστημα αποφασίστηκε η εγκατάσταση μιας πυροβολαρχίας Patriot στην Κάρπαθο και άλλης μίας στο Διδυμότειχο, για την αντιπυραυλική προστασία της Βουλγαρίας, η οποία δεν διαθέτει αντίστοιχα οπλικά συστήματα.
Η αναδιάταξη αυτή προφανώς έγινε σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι οι δύο πυροβολαρχίες έδιναν αεροπορική εικόνα στο αρμόδιο κέντρο επιχειρήσεων της Συμμαχίας, το οποίο θα αξιοποιούσε τις πληροφορίες για να ενεργποιήσει, σε περίπτωση απειλής, το εγγύτερα ευρισκόμενο στοιχείο του ΝΑΤΟ που διέθετε αντιπυραυλικές δυνατότητες. Άλλωστε, αυτό έγινε δύο φορές στην περίπτωση της ισπανικής πυροβολαρχίας Patriot που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, στα Άδανα της Τουρκίας, τα ραντάρ της οποίας έδωσαν το στίγμα εισόδου πυραύλου στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, οι οποίοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που έπλεε στην περιοχή του Κόλπου της Αλεξανδρέττας.
Όμως, η ανάθεση ΝΑΤΟϊκής αποστολής στην πυροβολαρχία Patriot που εγκαταστάθηκε στην Κάρπαθο σήμανε κόκκινο συναγερμό στην Άγκυρα, γιατί έβλεπε το επιχείρημά της για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου να τινάζεται στον αέρα – και μάλιστα με ΝΑΤΟϊκή υπογραφή.
Τότε, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, Τούρκος αξιωματούχος που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε το γραφείο Αμερικανού αξιωματικού για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της χώρας του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη στρατιωτικοποίηση της Καρπάθου.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος όχι μόνο έδιωξε τον Τούρκο αξιωματούχο από το γραφείο του, αλλά κοινοποίησε το θέμα σε Έλληνα αξιωματούχο που υπηρετεί εκεί.
Εκτός όμως της άτυπης διαμαρτυρίας, η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, είχε κινηθεί τότε και επισήμως, με επιστολή που έστειλε στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, διαμαρτυρόμενη για τους ελληνικούς Patriot στην Κάρπαθο, κλιμακώνοντας έτσι τις ενέργειές της σχετικά με το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Όπως αναφέρθηκε, η Αγκυρα υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταβάλλει νέες προσπάθειες να μετατρέψει τον πόλεμο σε ευκαιρία, σημειώνοντας ακόμη ότι «Η Αθήνα, η οποία παραβιάζει τις συνθήκες των νησιών που θα έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθούν, έχει προσθέσει μια νέα διάσταση σε αυτό αναπτύσσοντας πυραύλους Patriot στην Κάρπαθο».
Τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωναν τον Μάρτιο ότι η Αγκυρα μετέφερε το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης των νησιών από την Ελλάδα» σε διεθνείς πλατφόρμες, προσθέτοντας ότι κοινοποιήθηκε «με επιστολή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ».
Την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε η μετεγκατάσταση της πυροβολαρχίας Patriot από την Κάρπαθο στη Σούδα.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σχετικά με την απόφαση μετεγκατάστασης των συστημάτων αεράμυνας Patriot: «Το νομικό καθεστώς των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς ρυθμίζεται σαφώς από τις Συνθήκες Ειρήνης της Λοζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο εξοπλισμός αυτών των νησιών από την Ελλάδα κατά παράβαση των συνθηκών είναι παράνομος και ότι αυτή η πρακτική πρέπει να εγκαταλειφθεί». Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως ένα θετικό βήμα προς την αντιστροφή της τρέχουσας εσφαλμένης πρακτικής.
Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αρχιπλοιάρχου Ζεκί Άκτουρκ συνεχίστηκε ως εξής: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλα τα εποικοδομητικά βήματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και που συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες».
Στη συνέχεια ο Άκτουρκ αναφέρθηκε στο «πιθανό βήμα προς την εγκατάσταση βάσης UAV στη Ρόδο, το οποίο αποτελεί παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος του νησιού».
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Το μη στρατιωτικό καθεστώς της Ρόδου ρυθμίζεται σαφώς και δεσμευτικά από διεθνείς συμφωνίες. Οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτού του καθεστώτος είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του Διεθνούς Δικαίου». Επιπλέον, είναι σαφές ότι ένα πιθανό βήμα προς την εγκατάσταση βάσης UAV στη Ρόδο θα αποτελούσε παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος του νησιού και θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αναλόγως.
Να επιστρέψουμε στο θέμα των Patriot. Η απόφαση να εγκατασταθεί το αντιπυραυλικό σύστημα στην Κάρπαθο έγινε κατά μιας συγκεκριμένης απειλής, η οποία δεν έχει αλλάξει, παραμένει η ίδια.
Άρα, αφού η απειλή παραμένει η ίδια, οι λόγοι της μετεγκατάστασης δεν μπορεί να είναι επιχειρησιακοί, είναι προφανώς πολιτικοί.
Όμως, αυτό που καταγράφεται και διεθνώς, είναι το εξής: Η Τουρκία προβαίνει σε μια πρώτης τάξεως πρόκληση κατά της Ελλάδας με την ανακήρυξη των δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» στις 15 Αυγούστου 2026 με προεδρικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της χώρας, και η Ελλάδα, μια εβδομάδα μετά προβαίνει σε «θετικό βήμα προς την αντιστροφή της τρέχουσας εσφαλμένης πρακτικής», απομακρύνοντας τους Patriot από την Κάρπαθο, επειδή ενοχλούν την Τουρκία.
Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου.

















